Pienoismallit.net

Matilda Mk.III/IV

Aavikon kuningatar

Oli Matildan sotilaallisista saavutuksista sitten mitä mieltä tahansa, minä olen tästä tankista pitänyt aina sen jälkeen kun räkänokkana luin Korkeajännityksiä ja vekottimeen sitä kautta tutustuin. Rakensin Pohjois-Afrikka -ryhmikseen jo kaksi mallia ja ryhdyin rakentamaan vielä Matildaakin sen innoittamana vaikka tiesin, etten saisi sitä valmiiksi määräaikaan mennessä.

Tamiya meni, kuten Tamiyan tuppaavat menemään, nätisti kasaan ilman minkäänlaista hampaidenkiristelyä. Ainoan kittauksenkin tein oman virheeni vuoksi kun porasin tornin tavaroille yhden ylimääräisen kiinnitysreiän. Minkäänlaista sisustaa sarjassa ei ollut ja mukana tulleet figuuritkin olivat lievästi sanottuna ronskit, joten laitoin muut luukut kiinni ja tein vain vaunumiehistöä odottavan komentajan tornin komistukseksi.

Projektina tämä oli hiukan kokeellinen omalla kohdallani. Työskentelyä nopeuttaakseni maalasin osia isompina kokonaisuuksina ja tavoistani poiketen jätin mm. helmojen sisälle piiloon jäävän telakoneiston lähes kokonaan maalaamatta, eihän se sieltä kuitenkaan näy. Lisäksi kokeilin muutamia uusia vanhennustekniikoita, mutta tavoilleni uskollisesti varsin konservatiivisesti.

Taustatutkimuksissa kävi ilmi, että Caunter Scheme -nimellä tunnetun kolmivärisen kaavion sinertävä väri ei ole maalausohjeen ja restauroitujen museotankkien mukaisesti vaaleansininen vaan enemmän vihertävä (lähde jos jotakuta kiinnostaa). Lisäksi kuvista, erityisesti tästä olin näkevinäni ettei helmojen syvennyksiin ollut maalattu kuin kaavion vaalein väri. Rakennusohjeessa ei ollut mainintaa pitkästä radioantennista ja sen päähän ripustetuista tunnistelipuista mutta koska niitä valokuvissa usein näin, halusin sellaisen tähänkin lisätä. Itse antennitangon tein kissanviiksestä ja viirin väriksi valitsin punaisen (1st Troop).

Vanhennuksista näkyvämpi on kokeilu sponge chippingillä, joka vaaleissa kohdissa näkyy hyvin mutta tummemmissa ei juurikaan mistä jää vähän puolivillainen kokonaiskuva. Toinen haaste oli se, että niin pieni määrä maalia tuntui kuivuvan vaahtomuoviin todella nopeasti joten tekniikka oli aika työläs. Lisäksi pölytin mallia Migin pölyillä mikä vaalensi kivasti tummaa ruskeaa, mutta päälle vedetty mattalakka oli virhe, pölytys katosi lähes täysin.

Kommentit

Hienosti tehty Matilda ja olen ihan samassa hengessä mukana tuossa korkkariasiassa.

"kaavion sinertävä väri ei ole maalausohjeen ja restauroitujen museotankkien mukaisesti vaaleansininen vaan enemmän vihertävä"

muiden referenssien puutteessa hankala sanoa enempää, mutta mielestäni tuo "vihreä" on liian vihreä aavikko-olosuhteisiin. Jos on oikea, niin on sitten, mutta liekkö?

Jos olisin tankkikomentaja, niin en laittaisi taisteluun sellaisia tankkeja, jotka erottuvat heti aavikko-olosuhteissa "suojamaalauksen" erään värisävyn takia.

Mikä lie totuus?
Hienosti tehty vaunu komeasta tyypistä. En ole brittivaunujen fani, mutta Matilda on hienon näköinen.
Tamiyan vahnemmat figuurit ovat usein aika karkeita, mikä kertoo lähinnä siitä miten vaatimustaso on muuttunut. Muistan hyvin, että vielä -80 luvulla niitä tuli pidettyä todella hyvinä.
Korkkareista minullekin tuo vaunutyyppi tuli tutuksi.

Värien oikeellisuudesta en lähde sanomaan mitään, kun en tiedä, mutta vihreäkin voi toimia aavikkorintamalla. LRDG:n ja SAS:n ajoneuvoista tietoa etsiessäni löysin sivuston, jossa tuota asiaa sivuttiin, kun todettiin että ajoneuvojen maalaus riippui paljon siitä missä päin aavikkoa toimittiin, koska läheskään kaikki ei ollut hiekka-aavikoa ja rannikon tuntumassa maisemat erosivat paljon etelämmässä olevista.

Sivuston linkki on tässä:

lrdg.hegewisch.net/lrdgpatrol.html

Tuo vie sivulle jossa on väriesimerkkejä, mutta kannattaa tutustua koko sivustoon. Etsin vain tuon nopeasti näin töihin lähtiessä, jotta näette mitä lähdettä tarkoitan.
Jermakki 5.1.2019 08:30 Vastaa lainauksella
Hatun nosto perusteelliselle taustatyölle. Itselläni se jää varsin puolivillaiseksi. Hienosti toteutettu tankki. Mattalakka häivyttää pigmentti käsittelyä minkä vuoksi olen itse pigmentoinut lakan jälkeen. Överiksi mennyttä pölytystä voi mattalakkauksella vaimentaa, on tullut testattua.
Matti M 5.1.2019 09:34 Vastaa lainauksella
Hieno Matilda, Korkkarista mullekin tutuksi tullut vaunu, se lehti on vieläkin tallella muuten.
Kulumat onnistuneet hyvin, kuten sanoit tuo sienellä töpöttely on aikaa vievää, jos seuraavan kerran kokeilisi emali- tai öljyvärejä jotka ei kuivu niin äkkiä ja mahdolliset virheetkin helpompi pyyhkiä.
Maalauskaavion vihreän oikeasta sävystä en sano mitään,varmasti eroja oli eri vaunujen välillä. Itse maalasin aikoinaan Tamiyan vanhemman Matildan vaaleansinisellä sen aikaisen suosituksen mukaan.