Pienoismallit.net

MT-506

Messerschmitt Bf-109 G6zy WNr.167231

Erään kahvihuoneen seinällä on Messerschmittin sivuperäsin. Peräsimessä on vielä luettavissa alkuperäinen valmistenumero WNr. 167231. Siitäpä inspiraatiota kerrakseen selvittää tuon koneyksilön tarina ja tehdä siitä malli peräsimen kaveriksi.Kari Stenmanin Mersu -kirjasta (Koala-kustannus 2017) löysin perustiedot ko. koneyksilöstä ja käytöstä Suomen ilmavoimissa. Kirjassa oli myös muutama kuva sekä sodan, että rauhan ajalta, esiintyipä kone yhdessä värikuvassakin. Koneyksilö, MT-506, on viimeisiä Suomeen saatuja MT koneita, eikä se ehtinyt enää taistelutoimiin vaikka maalattiinkin asianmukaisin tunnuksin. Päätin tehdä mallin esittäen yksilöä vähän ennen sen (ja tyypin) poistumista Ilmavoimien palveluksesta, Utissa kesällä 1953.

Malli on pääosin Trumpeterin 1/32 Bf-109G-6(late) (02297), mutta runko on pyrstön vuoksi samaisen valmistajan early -sarjasta. Koska konepellit ovat auki, piti moottoriin ja moottoritilaan sekä luukkuihin rakennella scratchina jonkin verran detaileja. MT-506:ssa oli korkea kannus, joka piti tehdä itse. DF loop -antennia ei kuvien perusteella koneessa ollut enää 50-luvulla, joten jätin vain pisaran muotoisen istukan runkoon. FuG16ZY radion antennin lisäsin vasemman siiven alle ja rakensin vasemman puoleiseen moottoripeltiin trop -suodattinmen.

Maalauksen tein huomioiden koneen historian. Pohjana on saksalainen standardimaalaus (RLM 74, 75, 76). Maalasin palkkiristit sekä saksalaisen siirtotunnuksen (VO+KU), jotka sitten ylimaalasin. Sama homma tehtiin "itärintamatunnusten" ja suomalaisten sodan aikaisten kansallisuustunnusten kanssa. Yöhävittäjälentueen lepakkotunnuksen maalasin sapluunoilla ja siveltimellä. Valkoinen spinneri on päättelyä / arvailua muutaman kuvan perusteella, kuten myös valkea "omakonetunnus" vasemmassa siivessä. Lisäksi chippailua, paikkamaalauksia (mm. RLM70 originaalin pyrstön perusteella). Säistäminen ja muut sotkut tein kohtalaisen raskaalla kädellä, kun eivät nuo koneet kovin puhtoisilta kuvien perusteella enää 50 -luvulla näyttäneet. Siirtokuvat omista varastoista ja Kuivalaisen 1/32 mersuarkilta (KUID32002).

Kommentit

Kimmo K. 4.1.2019 22:23 Vastaa lainauksella
En osaa arvioida, kuinka hyvin malli vastaa esikuvaansa, joten tyydyn kommentoimaan, että hyvältä näyttää. Laadukkaasti rakennettu ja maalattu malli.

Mielestäni 1/32 -skaalan mallit kaipaavat tarkasti mallinnettuja yksityiskohtia ollakseen mielenkiintoisia. Tässä niitä näyttäisi olevan riittävästi - ainakin näiden kuvien perusteella. Potkurin lavoissa olevat kulumat ovat sinänsä pieni detaili, mutta ne on tehty onnistuneesti. Millä teit? Hopeanvärisellä akvarellikynällä ehkä? Kiva detaili on myös renkaassa ja vanteessa oleva kohdistus(?)merkki. Neloskuvassa näyttäisi, että spinnerin ja moottorin etummaisten muotolevyjen väliin on jäänyt rako?

Valitettavasti alusta ei mielestäni ihan vastaa koneen tasoa. Nurmilaikut näyttävät minun silmään hieman luonnottomilta, mutten kuitenkaan osaa ehdottaa, miten niitä voisi parantaa. Annan tähdet kuitenkin mallin perusteella, joka tässä on pääosassa.
Kiitos kommenteista. Lavat on maalattu metallivärillä pohjille ja sitten RLM70 päälle. Kulumaa sitten hiomapaperilla ja puutikulla varovasti rapsuttaen. Potkurista ja sen kulumista oli hyvä etuvinkkelikuva tuossa mainitsemassani kirjassa.
Hieno tapa lähteä tekemään pienoismallia bongaamansa koneen osan perusteella…pisteet siitä! Konehan on todella esimerkillisesti rakennettu huomioiden kyseiseen yksilöön liittyneet seikat, kuten juuri esimerkiksi tuo korkea kannus. Siistiä rakennusjälkeä kaikin puolin ja yksityiskohtia on paljon kuten tässä skaalassa yleensä. Kuten mainitsit, tuossa vaiheessa, kesällä 1953 viimeiset jäljellä olleet Mersut olivat jo aika nuhruisessa kunnossa, sen on monista valokuvista pystynyt todentamaan. Se huomioiden vaikka vieläkin voimakkaampi sotkeminen olisi ollut paikallaan.

Tuota täysin valkoista spinneriä hieman epäilen ( kunnes toisin todistetaan ), yleensä kolmannes-sektori oli tummempi ( musta, vihreä tms. ) ellei sitten ollut kärjestään tummempi tai jokin muu kaavio kuten viivat tai spiraali. Samoin tuo lepakkolentueen tunnuksen kuu oli kaiketi vaalean keltainen? Hienosti kuitenkin tehty, jos maalaamalla tehty.

Hienosti tehty malli hienosta lähtökohdasta, mutta kuten Kimmokin mainitsi, alusta ei kyllä minunkaan mieleen ole vaikka alustoista yleensä pidän. Sävyt ovat kyllä kohdallaan ja sopivat sinänsä yhteen tuon harmahtavan mallin kanssa, mutta jotenkin en vain pidä tuollaisista "lehmännahka" tyylisistä maaston kuvaamisista vaikka paljonhan sitä harrastetaan. Mutta…makuasioitahan nämä, hieno malli joka tapauksessa.