Pienoismallit.net

BAe Hawk Mk 51

Ilmavoimien koulutuskone

Brittiläisiä BAe Hawk-koulutuskoneita on nykyisin käytössä 18 maan asevoimissa, ja konetyyppiä on tähän mennessä valmistettu ja tilattu eri versioina yli 1 000 kappaletta. Suomen Ilmavoimat tilasi vuonna 1977 yhteensä 50 kappaletta Hawk Mk 51 -alatyypin konetta, joilla korvattiin aiemmin käytössä olleet Fouga Magister ja MiG15 UTI -koulutuskoneet. Vuonna 1993 Ilmavoimat teki lisätilauksen seitsemästä Hawkista ja vuonna 2007 ostettiin vielä Sveitsin ilmavoimilta 18 kappaletta vähän lennettyjä Mk 66 -mallin koneita. Hawkien on suunniteltu palvelevan Ilmavoimia ainakin 2030-luvulle asti.

Suomi-Hawkin mallaamiseksi hankin Italerin rakennussarjan, joka laadultaan oli ihan hyvä, joskaan osat eivät olleet tamigawamaisen tarkkoja, ja valupurseitakin löytyi paikka paikoin. Kokoaminen meni kuitenkin ongelmitta, ja osien yhteensopivuus oli ok. Ainoa asia, joka häiritsi meikäläistä, oli se, että osat oli valettu kirkkaan punaiseen muoviin (rakennussarja oli nimittäin tarkoitettu Red Arrowsien koneen mallaamiseksi).

Koneen nokkaan tarvittiin yllättävänkin paljon painoa, ohjeen mukaan 50 grammaa. Tungin etupäähän ilmakiväärin luoteja ja muuta metallitavaraa, ja tämä lopulta auttoi mallia pysymään tolpillaan.

Ohjaamon mittaritauluja ja heittoistuimia varten hankin Kuivalaisen etsiarkin. Kuomun lasiosan sisäpuolelle oli kaiverrettu Hawkille tunnusomaiset räjähdyslangan urat. Korostin ne ohuella mustalla non-permanent tussilla. Rakennussarjan nokkaan tuleva pitot-putki oli aivan liian paksu. Sen tilalle hankin netistä Master-Modelin messinkisen putken.

Päätin maalata koneen mielestäni tyylikkään näköisen, myöhemmin käyttöön otetun maastovärityksen mukaiseksi eli niin, että alapuolen harmaa väri ei jatku koneen kyljille vaan harmaan ja yläpuolen väriraja on suora. Tätä maalauskaaviota pienemmillä kokardeilla alettiin ottaa koneiden huoltojen yhteydessä käyttöön helmikuusta 1990 lähtien.

Siirtokuvat sain sekä Gal-decalsin että Avalon decalsin arkeilta. Lisäsin mallin sivuvakaajaan oranssit day-glo juovat, joita yleensä käytettiin ilmataisteluharjoituksissa. Tällä lailla merkityt koneet olivat vastapuolen hävittäjiä. Kuomun taakse alanurkkiin lisäsin Ilmasotakoulun tunnukset, joita silloin tällöin käytettiin Hawkeissa).

Käytin rakentamisessa lähdeteoksena Jyrki Laukkasen erinomaista kirjaa "BAe Hawk Suomen ilmavoimissa". Kirjasta sain mm. maastovärityksen tarkat koodit eli:

Vihreä, Light Bronze Green FS24151 (maalina Xtracolor Interior green, nro X117)
Likaisen ruskea, Very Dark Drab FS24064 (maalina Xtracolor Braunviolett, nro X210)
Vaalean harmaa, Light aircraft grey FS26440 (maalina Xtracolor Light Gull Grey, nro X137)

Laskutelineet, kuilut ja luukut päätin kolleegojen kanssa käydyn nettikeskustelun ja lähdekirjan kuvien perusteella maalata Revellin vaaleanharmaalla nro SM371. Ennen maastovärien maalausta käsittelin vielä mallin harmaalla Mr Surfacer 1200-pohjamaalilla. Lopuksi ruiskutin koneen pintaan kerroksen Humbrolin mattalakkaa. Käytin mallauksessa myös Humbrolin ja Vallejon värejä yksityiskohtien maalaamiseen.

Teoksen runsaista värikuvista sain myös tarkat tiedot antennien muodosta ja sijoittelusta sekä muista yksityiskohdista. Rakennussarjassa ei valitettavasti ollut ripustimia, jotka olisin mielelläni halunnut liittää siipiin. Rakennussarjasta puuttuneet antennit skrätsäsin itse malliin.

Kommentit

Erinomaisen siisti ja tasapainoinen kokonaisuus, paha tuosta mitään varsinaista korjattavaa on löytää. Mikään Hawk-asiantuntija en ole, mutta omaan silmääni näyttää juuri siltä miltä pitääkin. Ehkä maalipinnan monotonisuutta voisi hieman elävöittää filtteri/öljyvärikäsittelyllä, mutta se menee sitten näiden koulukuntakysymyksen puolelle, toiset arvostaa, toiset ei.
Tally-ho 8.1.2019 22:56 Vastaa lainauksella
Terve Jouni,

Kiitos positiivisista kommenteistasi. Olet kyllä ihan oikeassa siinä, että maalipinta on aika monotoninen ja sitä olisi pitänyt koittaa elävöittää. No seuraavan projektin suhteen yritän saada eri sävyjä enemmän esille.

T. Tally-ho
Rakennusjälki on erittäin siistiä ja onnistunutta. Kiva lukea myös tarkempaa rakennuskuvausta mallin osalta. Camo on oikein hyvän näköinen. Ja kuten Jouni mainitsi, sävytys/filtteröinti on makuasia. Toimii mielestäni varsin hyvin näinkin. Hyvin toteutettu ja edustava malli Hawkista!
Tally-ho 13.1.2019 21:42 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista, Janne!