Pienoismallit.net

Croiseur Sous Marin Surcouf

Vedenalainen risteilijä

Tälläinenkin outous varastostani löytyi ja valikoitui ryhmikseen.
Esikuva oli ranskan vastaus kiristyvään laivasto kilpailuun, tehtävän kuvaan kuului varmistaa yhteydet siirtomaihin, etsiä ja tuhota vihollisen sota- ja huoltoaluksia ja toimia yhteistyössä oman pintalaivaston kanssa.

Tarkoitus oli rakentaa kokonainen laivue risteilijä sukellusveneitä, mutta Surcouf jäi luokkansa ainoaksi.

Alus oli varustettu kahdella 203mm kanuunalla yhdessä tornissa (60 kranaatin pyörivä makasiini) sekä näihin 600 laukausta.
Lisäksi 12 torpedo laukaisinta , 8 kpl 550mm ja 4 kpl 400mm. Torpedoja alus kantoi mukanaan 24 kappaletta.
Tykistöä ohjasi oma tulenjohto joka kykeni havaitsemaan kohteet 11 kilomertin etäisyyteen saakka. Tarvittaessa tulta pystyi johtamaan myös periskoopilla jolloin ohjattua tulitusta pystyttiin käyttämään aina 16km saakka.
Veneessä oli myös hangaari Besson tiedustelu vesitasolle jonka avulla ohjattu tuli saavutti jo 42 km kantaman.
Lisäksi tykistöön kuului vaihteleva määrä ilmatorjunta tykkejä sekä konekiväärejä.

Surcoufin varusteluun kuului myös 4.5 metrinen moottorivene sekä tilat 40 matkustajalle, tilat pystyttiin tarvittaessa muokattua selleiksi.

Suurien polttoaine säiliöiden ansiosta vene pystyi taittamaan 19 000 km matkan täydessä varustuksessa 90 päivän tarvikkeilla.
Maksimi sukellus syvyys oli 80 metriä, mutta kesti sukelluksen 120 metriin ilman suurempia vaikutuksia runkoon.
Rusentumis syvyys oli laskettu olevan 491m.

Toisessa maailmansodassa alus päätyi kuninkaalisen laivaston kaappaamaksi ja luovutettiin edelleen vapaan ranskan laivastolle.
Surcouf palveli saattue suojauksessa ja kohtasi loppunsa yöllä 18/19. 2. -42 joduttuaan yhdysvaltalaisen rahtialus Thompson Lykesin yliajamaksi ollessaan pinta ajossa.
Eloonjääneitä ei pysähdytty auttamaan koska rahtialuksella kuviteltiin kohteen olleen U-vene. Surcouf kirjattiin menetetyksi miehistöineen.

Kommentit

Surcouf oli kyllä melkoinen kummajainen sukellusveneiden joukossa. Mukava nähdä mallinakin. Hellerin laivamallit eivät taida kuulua kaikki mukavimpiin rakennettaviin.
Hei, kiitos kommentista.
Tämä oli melko suorasukainen kasaan meniä, osia ei kauheasti ollut. Fiilausta ja sovittelua kyllä joutui tekemään.
Tästäkin on kaksi pakkaus versiota joissa toisessa mukana etsi arkki, lähinnä kai kaiteet. Minulla oli se etsitön vaihtoehto. Suunnittelin jo kaiteita valurangasta tehtynä mutta en kerennyt nyt toteuttamiseen saakka.