Pienoismallit.net

MIG-21 BIS

MG-125

MiG-21BIS on MiG-21-konetyypin viimeinen kehitysversio. Suomen Ilmavoimat hankki 26 MiG-21BIS-suihkuhävittäjää vuosina 1978-1986. Koneet palvelivat vuosina torjuntahävittäjinä ja tiedusteluhävittäjinä vuosina 1978-1998. MiG-21BIS on Suomen Ilmavoimien viimeinen konetyyppi, joka ylitti 2 Machin nopeuden. Konetyypin viimeinen lento lennettiin 7.3.1998.

MiG-21BIS-koneita tuhoutui erilaisissa lento-onnettomuuksissa kuusi kappaletta (MG-115, 117, 120, 122, 128, 139).

MG-125 kone toimii nykyään harjoittelukoneena Pelastusopistolla Kuopiossa.

Itse malli oli suht mukava rakentaa suoraan laatikosta. Suurin haaste oli saada vinot rungonpuolikkaat suoriksi, pienellä lämmityksellä tämä onneksi onnistui. Malli ei ole mielestäni kovin yksityiskohtainen ja valujälki oli jokseenkin karu. Hiomista ja kittaamista sai harrastaa riittävän paljon. Ohjaamon kuomun sovitus oli niin heikko että päätin jättää kuomun auki ja istuttaa pilotin penkilleen. Harjoitusohjuksiin otin inspiraatiota toisesta koneyksilöstä.
Malli on maalattu Tamiyan akryyleilla joiden päälle tein sävyvaihtelua öljymaaleilla. Olen tyytyväinen että sain mallin valmiiksi juuri ennen ryhmärakentelun päättymistä.

Kommentit

En ole mikään MIG-21 asiantuntija, mutta näyttää silmissäni ihan hienolta mallilta.

" Olen tyytyväinen että sain mallin valmiiksi juuri ennen ryhmärakentelun päättymistä."

Tämä se on nyt juurikin varsin tärkeä pointti. Kiitos!
Mallin karuus ja rakentamisen vaikeus eivät näy lopputuloksessa, joka on onnistunut. Tätä voisi helpolla kuvitella suuremmankin mittakaavan malliksi. Pidän.
Tosi hyvän näköinen MiG, tykkään paljon. En kyllä keksi mitään valittamista rakennusjäljestä. Maalaus ja säistäminen myös miellyttävät silmää, ehkä metallin maalausta voisi parantaa. Nyt se hieman näyttää muovilta, joka on maalattu metallia muistuttavalla värillä eikä metallilta. Tamiyan akryylit on muistaakseni aika hankalia tähän tarkoitukseen, joten seuraavaan malliin voisi kokeilla jotain muuta?

Rakentelin samaisen Zvezdan sarjan joskus muinoin ja minusta siinä ei ollut mitään erityisiä ongelmia muoviosien laadun kanssa. Ehkä uudemmat painokset eivät ole yhtä hyviä.

Sarjassa itsessään on kyllä kasa pieniä puutteita ja vikoja jotka eivät mielestäni mallia mitenkään pilaa vaikka et olekaan niitä korjannut. Erityisesti kun mainitsit, että teit suoraan laatikosta, ei varmaan ole niistä tarpeen nillittää.
Sarjassa voi olla puutteita mutta valmiissa mallissa ne eivät näy, mikä on tietty pääasia. Hyvin toteutettu MiG ja pidän erityisesti maalin sävytyksistä ja pehmennyksistä, etenkin mustissa alueissa. Oiva lisä ryhmikseen!
Upea MiG! Luulin ensiksi, että kyseessä olisi ollut 1:48 malli…
Pidän erityisesti maalauksesta; mitä Tamiyan sävyjä käytit tuohon camiin?
Pidän!
Kyllä Zvezdan mallista migin näköisen saa ja kyllä malli siltä näyttää.
Zvezdan mallin suurin vika on siinä, että rungon puoliskoihin ja sivuvakaajaan on mallinnettu samat paneelirajat molemmille puolille ja vielä vähän ylimääräisiäkin. Tämä näkyy myös tässä mallissa kun näitä ylimääräisiä "luukkuja" korostettu tarpeettomasti, no tämä voidaan laittaa mallin viaksi.
Eniten kyllä mallin ihan ok ilmettä häiritsee nuo ohjukset, jotka on liimattu suoraan ripustimeen ilman laukausukiskoa. Ripustimista kolot piiloon, ohjuksille laukaisukisko ja laittaa ne vielä sisempiin ripustimiin niin näytää paljon paremmalta
No makuja on monia. Minusta nuo paneeliurien litkutukset ja chippaukset ovat näyttäviä, tarpeellisia tai ei.

Zvezdan sarjasta puuttuu APU-60-laukaisukiskot ja ohjeen mukaan R-60 kiinnitetään suoraan ripustimeen. Juu ei ole oikein, ja olen Pentin kanssa samaa mieltä ripustimien ongelmista. On sarjassa muitakin vikoja, mutta tosi hieno malli silti.
M.A. 31.12.2018 08:21 Vastaa lainauksella
Terve kaikille kommentoineille!
-Tosiaan joka osassa oli pientä heittoa, liekö muotit olleet 0,5mm vinossa valuhetkellä. Rungon puolikkaat olivat lähes sentin kierossa.
-Käytin camoon omia sekoituksia toinen oli noin 2/4 olibe drab, 1/4 desert yellow ja 1/4 flat green. Ruskea oli brown deck tan ja siihen lisäsin flat blackia.
-En itse kuulu absoluuttisten niitinlaskijoiden koulukuntaan. Tosiaan mallin puutteista en niinkään tiedä, sillä mallia rakentaessa en käyttänyt kuin muutamaa referenssiä internetistä. Kirjastoon en jaksanut mennä hakemaan esim. Laukkasen MiG kirjaa, panostettakoon jatkossa enemmän refenssien tutkimiseen.
-Ohjuksia mietin moneen otteeseen sillä kasatessa huomasin juuri ettei kaikkia oikeita osia ollut paketissa, silti malli tarvitsi mielestäni pienen piristyksen siipien alle.

Paljon kiitoksia kommenteista, ilman niitä ei kehity!
Komppaan edellisiä, hieno toteutus vaikeasta valusta. Eritoten kun kyse on pikkuskaalasta.
Kaunis!
YT
Kalle
AJ 31.12.2018 12:43 Vastaa lainauksella
Moi M.A., Jälleen edellä olevia kehuja kompaten kaikinpuolin upea MiG-21Bis; näyttää paljon isomman skaalan koneelta ja hieno lisä ryhmikseen. Kertakaikkiaan hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ
Esko P. 1.1.2019 02:26 Vastaa lainauksella
En tiedä mitään näistä uudemmista (toisen rähinän jälkeisistä) vehkeistä, mutta tämä on todella upea silmääni! Lisää tälläisiä!