Pienoismallit.net

HMS Druid 1776

Mastot ja rustit

Kesä meni taas muissa rakennuspuuhissa ja laivan rakentamisen suhteen ei kummoista edistymistä tapahtunut. Mutta jotain päivitystä.

Jossain alkupään päivityksissä mainitsin, että teen mastot tumman ruskeasta Panga Panga-puusta. Kaikki kolme mastoa tuli siitä puulajista jo sorvattuakin, mutta viime talven pimeinä iltoina päädyin kuitenkin tekemään mastot päärynäpuusta.

Mukana tulleissa piirustuksissa ei mastoista (ja raaoista) muunlaista mittakuvaa tai tietoa löytynyt kuin pituudet ja läpimitat. Sinänsä rakenne tuon ajan laivoissa oli aika vakio ja tietoa hankituista opuksista löytyi rakentamiseen tarpeeksi. Samoin mastojen rakentaminen mallausteknisesti järkevästi tuli opeteltua aikanaan Badgeria rakentaessa.
Mastojen alimmat osat (näistä jokaisella on oma nimensä, mutta tätä kirjoitettaessa ei lunttilappu ole nyt käsillä) liimasin kuudesta osasta. Sitten kulmia höylällä ensin pyöreiksi ja sen jälkeen sorviin. Siitä ylöspäin sitten dimensiot pieneni.

Mainitsin myös aiemmissa päivityksissä, että rusti- ja jumprujen kiinnitysraudat tilaan erikseen. Näin tuli tehtyä, mutta jonkin verran modaamista niihin sai tehdä.

Samoin opettelin uudestaan messingin tummentamisen, kun näiden maalaamisessa ei ollut mitään mieltä. Ei itse maalaamisen saatikka, että maali pysyisi niissä, kun niitä asenteli.
Pienten ja ohuiden messinkiosien upottaminen happoon aiheutti eräänlaisen nokeentumisilmiön hyvin lyhyessä ajassa. Hyväksyttävään tulokseen pääsin osia pensselillä sivelemällä, pesun jälkeen kevyesti kiillottaen (mikäli se oli mahdollista) ja uusi sively pintaan.
Keulapiikin osien tekemisessä riitti mitoittamista ja työstämistä. Eli harjoituskappaleiden kautta sitten lopulliset.

Mastot märssykorineen tuli koeponnistettua ja kulmat osuivat kohdilleen. Lopuksi öljykäsittely pintaan.

Seuraavaksi sitten raakojen valmistus.

Kommentit

Onpas taas vakuuttavaa puu- ja metallityötä.
Tuo messinkien sivelyjuttu auttoi minuakin, kun huomasin saman nokeentumisen pikkuosissa.
Mastojen esselit ovat todella hienot. Saitko mallit piirustuksista vai jostain muualta?
RaimoK 7.8.2021 11:43 Vastaa lainauksella
Kai Kauppi kirjoitti:
Onpas taas vakuuttavaa puu- ja metallityötä.
Tuo messinkien sivelyjuttu auttoi minuakin, kun huomasin saman nokeentumisen pikkuosissa.
Mastojen esselit ovat todella hienot. Saitko mallit piirustuksista vai jostain muualta?
Kiitos Kai kommentista.
Karkeat mitat sai piirustuksista, joten niillä mentiin.