Pienoismallit.net

HMS Druid 1776

Kannet lankutettu

Edellisestä päivityksestä on turhan pitkä aika. Meni kolme kuukautta, että en ehtinyt tekemään tämän projektin kanssa mitään. Nyt taas tunnetuista syistä johtuen aikaa on.

Kannet ovat saaneet lankut pintaan. Työlääksi tämän vaiheen teki sama ilmiö mistä kerroin runkolankutuksen yhteydessä. Nämäkin poppeli-rimat oli tehty höyrytyksen jälkeen lykkäämällä veitsen läpi. Kun kosteus oli kummassakin päässä korkeampi kuin keskellä, kutistuminen sitten oli niin paha 10-15cm matkalta, että hukkaa siitä syntyi. Ja paksuudessa myös taas keskellä oli ylimittaa. Ilman tuota pientä rumpuhiomakonetta rimojen samaan paksuuteen saattaminen olisi ollut mahdotonta.
Kantit olivat lisäksi niin tikkuiset, että jokainen rima piti hioa kummaltakin kantilta erikseen. Ja tämä oli riesa myös laitojen sisäpuolisten kirsikka-rimojen suhteen.

Riveämisen tein vetämällä riman toisen kantin spriitussilla. Se hieman levisi käyttölappeelle, mutta jätin rimaan 0,2mm ylimittaa jonka hion vasta tussikäsittelyn jälkeen pois. Näin se ei korostunut liikaa.

Värieroja oli rimoissa inhottavasti, jotka tulivat silmille vasta öljyämisen jälkeen. Näin ollen kannet ovat turhan kirjavia.

Onnistuin katkaisemaan yhden 0,7mm poranterän. Tein tästä terän jämästä painimen pyöristämällä pään.
Tällä sitten tein naulan jäljet laitojen ja kansien rimoihin. Laidoissa ruskeaa värikynää ja kannessa lyijykynää päälle.

Laitoihin sain profiloidut listat myös paikalleen. Ehdin tosin tehdä keulakannen lankutuksen ennen kuin tajusin, että listat olisi syytä laittaa jos meinaa saada puristimet joten kiinni. Tästä syntyi sitten ylimääräistä pään raapimista, miten sen saa toteutettua kun listat profiloinnin jälkeen tuli vielä taivuttaa. Nauloja siihen lopulta tarvittiin. Liimana käytin ihan perus erikeeperiä. Kokeilin sekä uhu hartilla ja titebondilla, mutta kun listat olivat sen verran pitkiä ja liiman levityksessä piti olla varovainen, ettei sitä tullut liikaa, nämä kaksi viimeksi mainittua liimaa eivät antaneet tarpeeksi työskentelyaikaa.

Kommentit

Onpa siistiä puutyötä, timpurin poikana tuota osaa arvostaa. Isän taidot ei meillä periytynyt kunnolla isältä pojalle. Kesämökistä kitaraan on kaikki tehty, mutta jotenkin vaan tuntuu vieraalta!

Ei toi kansi ainakaan kuvissa silmäänpistävän kirjava ole, elävää puuta. Luonnossa tietysti voi erot näyttää isommilta.
RaimoK 26.3.2020 13:10 Vastaa lainauksella
Tervo Salminen kirjoitti:
Onpa siistiä puutyötä, timpurin poikana tuota osaa arvostaa.
Kiitos Tervo kommentista.

Riippuu hieman kuvakulmasta ja valosta, mutta kirjavuutta oli vaaleuden lisäksi harmaata ja punaruskeaa.
Tietysti kun kannelle tulee tavaraa, kirjavuus ei siinä vaiheessa enää pistä silmään.
Siistiä työtä taas kerran Raimo. Minustakaan ei nuo lankkujen värierot haittaa tippaakaan, päin vastoin. Huomaapa tarkastelija että kannet on tehty aidosti erillisistä rimoista eikä jostain puulevystä johon lankutukset on sitten vain värillä merkitty.

Noihin lankkujen sivujen riveyksiin olen käyttänyt pehmeää lyijykynää jonka etuna on että se ei leviä lankun leveälle puolelle koska ei ole nestemäistä niin kuin monet tussikynät. Myös lasten mustat vahaliidut antavat melko hyvän tuloksen, joskin sotkevat ehkä enemmän kuin tuo lyijykynän käyttö.

Mistä muuten hankit noita alle millisiä poranteriä? Onko ne koko mitaltaan esim. tuon 0,7 mm, vai onko niissä joku paksumpi varsi joka sopii porakoneen kiristysholkkiin?
RaimoK 26.3.2020 16:56 Vastaa lainauksella
Matti Piilola kirjoitti:
Siistiä työtä taas kerran Raimo.

Mistä muuten hankit noita alle millisiä poranteriä? Onko ne koko mitaltaan esim. tuon 0,7 mm, vai onko niissä joku paksumpi varsi joka sopii porakoneen kiristysholkkiin?
Kiitos Matti.

Olen ostanut noita teriä Hobby Pointista Helsingistä. Noissa terissä on 2,3 mm kara ja niitä on 0,1 mm välein. Taitaa itselläni pienin olla 0,4 mm. Kolmen terän laatikko taisi olla kympin huiteilla. Tuohon naulojen merkkaukseen rikkomani terä kävi hyvin kun tuo paksumpi kara pysyi vielä sormissa.
Kylläpä on kaunista! Minunkin mielestäni värierot kannessa kuuluvat asiaan. Pitäähän puun näyttää puulta.

Itse en ole riveyksiin käyttänyt mitään, koska olen kannet käsitellyt tervalitkulla ja se kasautuu "lankkujen" rakoihin muodostaen jonkunlaisen riveyksen. Kun litkuun laittaa n. puolet vernissaa ja vielä havupuutärpättiä, jolloin litku imeytyy ja kuivuu suhteellisen nopeasti, eikä jää tahmeaksi pölynkerääjäksi.

Poranterinä olen myös käyttänyt HPNS-teriä (Hobby Point). Niissä on tosiaan paksumpi varsi. Hyviä teriä saa myös Kouvolalaiselta Poratuuli Oy:ltä.
RaimoK 26.3.2020 19:52 Vastaa lainauksella
Kai Kauppi kirjoitti:
Kylläpä on kaunista!
Kiitos Kai.

Kannen kirjavuus varmaan jää asiaksi jonka hetken päästä unohtaa. Nyt kun siellä ei vielä ole mitään, se tulee silmille.