Pienoismallit.net

HMS Druid 1776

Ruori

Edellisessä päivityksessäni tuskailin välillä esiintynyttä puutumistani rungon lankutuksen ja naulojen tekemisessä. Joten välipalaksi aloin värkkäilemään ruoria, vaikka sitä tässä projektissa ei vielä pitkään aikaan tarvitakaan.

Puulajiksi valitsin guantambu-puulajin, Etelä-Amerikassa kasvava puu, joka tunnetaan myös ivory woodina. Tästä on tullut tehtyä kaikenlaista hyödyllistä ja vähemmän hyödyllistä vuosien varrella, joten sen käyttäytyminen sorvissa oli tuttua. Se on suhteellisen kovaa ja pysyy työstettäessä hyvin kasassa.

Puolat ja ruorirummun sorvailin, ruorin keskiön ja kehän tein jyrsimellä. Ruorin kehä kuuluisi oikeaoppisesti tehdä kahdeksasta palasta, mutta sillä metodilla tekeminen olisi vaatinut jonkinlaisen jigin ja en sitä alkanut sitten väsäämään. Sidekehän itse ruoriin tein myös jyrsimällä, saumat kehässä feikkiä, viilletty ja varjostettu lyijykynällä. Ruorirummun akseli 1,5 mm messinkipuikkoa.

Piirustuksissa on myös kuvattu mekanismi millä ruorin saa toimivaksi, mutta se kaikki jää tykkikannen alle joten tuskin alan sitä köysistöä sinne virittelemään. Ruori on hieman suurempi kuin kahden euron kolikko.

Värittelin kuvitukseen myös pari figuuria, paino sanalla värittely.. :)

Kommentit

Melkoinen taidon näyte tuo ruori sekä piristävät figuurit. Laivanrakentajan ilme on tyypillinen kehityskeskusteluilme.
RaimoK 25.6.2019 20:41 Vastaa lainauksella
Kai Kauppi kirjoitti:
Melkoinen taidon näyte tuo ruori sekä piristävät figuurit. Laivanrakentajan ilme on tyypillinen kehityskeskusteluilme.
Saa nähdä palkitaanko tässäkin projektissa muut kuin projektiin osallistuvat… :)
Hienoa työtä tämäkin. Näyttää olevan kiinteää ja kovaa tuo valitsemasi puulaji kun kestää noinkin tarkkojen osien sorvaamisen kuin nuo puolat. Ja näppärä jakolaite sinulta myös löytyy, onko merkkiä Proxxon?
RaimoK 1.7.2019 12:28 Vastaa lainauksella
Matti, tämä puulaji on tosi hienosyistä ja siksi pysyy hyvin kasassa. Väriltään myös tasalaatuista kun valitsee sopivan palan.
Jakolaite on Proxxonin ja sopii ja tarkoitettu tuohon jyrsimen ristisyöttöpöytään. Sen saa nopeasti käännettyä kantilleen kuten kuvista näkyy. Kolmileuan kita ei vaan ole suuren suuri ja jos yli 30mm kappaletta tarvitsee jyrsiä, pitää jonkinlainen kiinnitysalusta rakentaa.