Pienoismallit.net

HMS Druid 1776

Tykkipaikkojen aukotus

Seuraavaksi oli vuorossa tykkipaikkojen aukkojen tekeminen. Tämä vaihe yllätti työmäärällä. Välillä suoraan sanoen tympeäkin vaihe.

Aukkoja puolellaan 10 eli yhteensä 20. Itse kaaren tai kaaren osien aukiporaaminen ei tietysti ihme homma ollut, mutta sitten aukon hiominen mittoihinsa ja raamituksen tekeminen. Vastapuolen aukon tekeminen meni jonkin verran nopeammin kun mitoitus oli mietitty toisella puolella. Raamitukseen tarvittavat kappaleet ja niiden sovitus oli välillä varsinaista sirkkeliakrobatiaa kun sentin puolentoista kappaleita koitti sovittaa tiukasti.

Tykkikannen runkoon tulevat pitkittäispalkit olin peräpäästä yli puolen laivan asentanut aiemmin. Nyt täytyi aukotuksen edetessä tehdä keulapää myös, että kaaret pysyivät katkaisemisen jälkeen asennossa. Sahasin kappaleet muotoonsa, etteivät taivutettuna suotta aiheuta ylimääräisiä jännityksiä runkoon. Ainut taivutus oli keulapäästä taivuttaminen hieman ylöspäin. Sovituksessa tuli silmille myös heitot rungon sisäpuolisessa muodossa joten hiomista riitti tässä vaiheessa rungon osalta myös. Mutta näin rungon muoto iteroituu.

Kun raamitukset oli tehty aukkoihin, seuraavaksi riitti taas hiomista. Muotoon hiominen täytyi tehdä molemmin puolin.

Kommentit

Tuo tiettyjen osien "sarjatuotanto" on tosiaan välillä aika tylsää. Itsekin kiristelin hampaita tekiessäni 28 kpl hankaintukipuita ( alle 3cm mittaisia ) eikä yksikään reuna ollut suora.
Mutta nuo yksityiskohdat muodostavat sen hienon kokonaisuuden, kuten kuvistasi näkyy.
RaimoK 22.1.2019 17:48 Vastaa lainauksella
[quote="Kai Kauppi"]
Tuo tiettyjen osien "sarjatuotanto" on tosiaan välillä aika tylsää.

Sitähän se on välillä… Tietysti voi miettiä mitä järkeä on käyttää aikaa ja energiaa tällaisiin kohtiin rakentamisessa kun raamitukset jäävät kylkilankkujen alla niin ulko- kuin sisäpuolella. Tosin tiiviit liimasaumat vahvistavat rakennetta ja se on aika oleellista tällaisessa rakennustavassa.
Nuo kaaret yksityiskohtineen ovat niin hienoja, että joskus soisi jonkun jättävän niitä hieman näkyviin lopulliseen malliin. Toki se sitten vaatisi detaljien lisäämistä sisälle, mutta voi että olisi komea.
Tosin komeita nuo puumallit ovat nytkin. Ehkä joskus sitä uskaltaa kokeilla, jahka pääsee eläkkeelle.
RaimoK 22.1.2019 22:24 Vastaa lainauksella
Timo Rasimus kirjoitti:
Nuo kaaret yksityiskohtineen ovat niin hienoja, että joskus soisi jonkun jättävän niitä hieman näkyviin lopulliseen malliin.
Timo, runkokaaret jäävät näkyviin tässä mallissa partaasta alaspäin eli pari senttiä tykkiluukuista alas.
Timo Rasimus kirjoitti:
Ehkä joskus sitä uskaltaa kokeilla, jahka pääsee eläkkeelle.
Älä odottele, rohkeasti vaan tekemään!