Rakentaminen on kevään aikana ollut hyvin katkonaista ja edistyminen ei valmiin tuloksen osalta näytä kovin kummoiselta. Aloitin tämän vaiheen ensin uusimalla keulamaston alimman märssytason kaikki 14 plokia. Ensimmäinen rakenteluni ja asentaminen ei miellyttänyt silmääni ja muutin kiinnitykset silmukkalenkeillä sellaiseksi kuten niiden kuuluu näyttää. Ensimmäisessä versiossa olin maalannut märssyyn kiinnittyvien lenkit ja maalaus ei kestänyt pinsettien ja pihtien käsittelyä, joten tummensin uudet lenkit hapolla. Kuparisten lenkkien kanssa sai hapotuksessa olla tarkkana, että tummuus syntyi ja pysyi, eikä kertynyt vain hilseeksi pintaan, joka…
HMS Druid 1776
HMS Druid 1776, 16 gun sloop of warEnsimmäinen haaste tuli tämän projektin kanssa miten tämän alustyypin nimen suomentaisi.
Sluuppi on tunnetuimmin yksimastoinen purjevene mitä käytännössä kotimaiset purjeveneet tänä päivänä ovat.
Royal Navy otti 1700-luvulla käyttöön termin sloop of war, mikä tuolloin tarkoitti luokittelematonta sota-alusta, jossa oli yksi tykkikansi ja max 18 tykkiä. Tämä termi ei ottanut mitään kantaa mastojen määrään tai miten alus oli takiloitu. Alustyyppi korvetti oli Ranskan laivastolla käytössä vastaavan kokoisille aluksille.
HMS Druid:ia on ollut historian aikana Royal Navy:ssä 7 eri alusta. Tämä 1776 leimattu alus oli sarjan toinen. Tämä laiva aloitti kauppa-aluksena nimellä Brilliant 1775, mutta otettiin 1776 Royal Navyn käyttöön ja aseistettiin silloin. Uudelleen nimettiin taas 1779 HMS Blast:ksi ja myytiin pois 1783. Tehtävät olivat tuolloin Yhdysvaltojen vapaussodassa. Vuoden 1783 jälkeen alus toimi valaanpyynnissä Grönlandissa seuraavat 15 vuotta. Vuonna 1798 alus sitten katosi arktisilla vesillä. Royal Navyn aikaisista tehtävistä oli kovin vähän tietoa netissä. Pitäisi päästä Royal Navyn arkistoihin lisätietojen saamiseksi.
Tämä mallari halusi joku vuosi sitten uusia haasteita. Katselin pitkään eri vaihtoehtoja Lumberyardin puuseteistä ja sieltä Harold Hahn-metodille piirrettyjä piirustuksia. Tuli sitten hankittua kasa puutavaraa 2 vuotta sitten. Harold Hahn-metodi laivamallien rakentamisessa tarkoittaa jigiä, mihin runkokaaret liimataan ylösalaisin. Paketti pysyy hyvin kasassa ja rungon sisälle pystyy kansipalkistot ja muut tukirakenteet rakentamaan hyvin. Samoin runkolaudoituksen, joten ennen lopullista runkokaarien irtileikkaamista runko pitäisi olla stabiilissa muodossa kunhan jaksaa olla työvaiheissa huolellinen.
Tarkoitus tehdä tästä ns. amiraliteetti malli missä runkolaudoitus on wale:stä tai rustista ylöspäin ja samoin osa kansilaudoituksesta jää avonaiseksi. Ajatuksena takiloida tämä myös täysin.
Aloitin tämän projektin jo lähes 2 vuotta sitten. Se ei tarkoita, että olisi ylivoimaisen vaikeaa rakentaa tällaista. Aikaa vaan ei ole tahtonut olla. Ne, joita tämä rakentaminen kiinnostaa, varoituksen sana, tästä tulee pitkän sitkeä.