Pienoismallit.net

DH9A

RAF:n 20-luvun työjuhta

Joululomalla on aikaa taas rakentaa, ja sainpas kuin sainkin ikuisuusprojektin valmiiksi. Malli on mittakaavassa 1/72, ja pohjautuu CMR:n resiinisarjaan. Korjasin joitakin puutteita, ja lisäsin detaljeja. Malli esittää RAF:n 27. laivueessa vuoden 1927 lopulla palvellutta konetta E-828, “A”, jolloin osa laivueesta toimi Fort Miramshahin kentältä käsin afgaani-kapinallisia vastaan.

Historiaa:

DH9A kehtitettiin aikaisemman, ja hieman epäonnistuneen DH9:n pohjalta. Merkittävin muutos oli epäluotettavan BHP Adriatic/ Siddley Puma moottorin korvaaminen 400 hv:n amerikkalaisella Liberty-moottorilla. Samalla siipialaa lisättiin, ja myös siipigeometriaa hieman muutettiin.

DH9A ehti mukaan jo ensimmäisen maailmansodan lopputaisteluihin. Varsinaisen uransa se kuitenkin loi RAF:n 20-luvun työjuhtana. Se palveli pommituslaivueissa sekä emämaassa että Lähi-Idassä ja nykyisen Intian ja Pakistanin alueilla aina 30-luvn alkuun saakka.

Malli esittää yksilöä “E-828”. Kone palveli vuodet 1923-1926 Irakissa 30. laivuessa jonka jälkeen se lähetettiin peruskorjaukseen DeHavillandille. Täältä kone lähetettiin Intiaan (itseasissa nykyiseen Pakistaniin), ja se liitettiin 27. laivueen “A”-lentueen vahvuuteen toukokuussa 1927. Kone otti osaa taistelu- ja valvontalentoihin nykyisen Afganistanin ja Pakistanin rajavyöhykkeellä, kunnes tuhoutui pakkolaskussa helmikuussa 1928.

Mallisarja:

CMR:n resiinimalli on mielestäni erinomainen lähtököhta mittakaavassa 1/72: perusmuodot ovat hyvät, ja pienin varauksin se on myös varsin mittatarkka. Ainoat merkittävät korjaukset tein lähinnä siipiin: alatasosta puuttui oikella puolella oleva suuri suorakaiteen muotoinen aukko (ilmeisesti tähystämistä varten). Samoin ylätasossa oleva polttoainesäiliö puuttui, ja ylätason v-kulma on myös väärää. Korjasin nämä, ja lisäsin myös puuttuvat kaarinauhat. Nokan jäähdyttminen modifioin myös vastaamaan myöhempää, 20-luvulla käytettyä mallia.

Moottori on kannibalisoitu Rodenin 1/72 Curtiss H-16 lentoveneestä. Lisäsin tosin detaljeja aika lailla :) Samoin ohjaamoa ja muutenkin sisustaa tuli parannneltua. Maalaus on tehty pääosin hieman sävytetyillä Alcladin metallimaaleilla. Kansallisuustunnukset ovat sarjan omat, ja kaikki konekohtaiset tunnukset ovat Arctic Decalsin Mika Jernforsin piirtämiä ja painamia. Kiitti Mika!

Malliin on tulossa vielä alusta, mutta siitä laitan kuvia myöhemmin.

Kommentit

Tämä mestariteos kaipaisi lisää kuvia. Detaljit suorastaan mykistäviä. Nuo takiloinnin vanttiruuvit ovat sellaisia, etten lähtisi itse yrittämään kuin ehkä maalaamalla. Jätän kehusanoja muillekkin.
Petri Ola 27.12.2018 14:38 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Tämä mestariteos kaipaisi lisää kuvia. Detaljit suorastaan mykistäviä. Nuo takiloinnin vanttiruuvit ovat sellaisia, etten lähtisi itse yrittämään kuin ehkä maalaamalla. Jätän kehusanoja muillekkin.
Hei Mika. Kiitti kehuista! Kuvia lisäisin mielelläni enemmän (ja hieman isommassa koossa), mutta tuli tilakiintiö vastaan joten näillä on pärjättävä.
Petri Ola kirjoitti:
Kuvia lisäisin mielelläni enemmän (ja hieman isommassa koossa), mutta tuli tilakiintiö vastaan joten näillä on pärjättävä.
Tilaa voi kai pyytää lisää ylläpitäjältä. Tämä todellakin ansaitsisi sitä.
Erinomainen malli, vetää hiljaiseksi!
YT
Kalle
Ei tule ihan heti mieleen, milloin on viimeksi tuntunut siltä, että sitä oikeasti katseleen aitoa, mutta pienennettyä lentokonetta. Tässä se illuusio syntyy. Ei mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Erinomainen lopputulos!
AJ 27.12.2018 17:15 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Ylläolevia kommentteja kompaten huikeaa työtä vielä pikkuskaalan lekossa. Hyvä taustoitus ja rakentamiskuvaus. Lekomalli itsessään on loistava. Eiköhän tämä ole jonkun viikon malli. Parhain terveisin, AJ
Heikki 27.12.2018 20:38 Vastaa lainauksella
Nyt on jotain aivan muuta, hieno kone upeasti toteuttuna ja ainoaan oikeaan skaalaan. Enemmän kuvia kiitos. Yksi vuoden malleista ainakin minun mielestä.
Oooo…
Marko Teerioja kirjoitti:
Ei tule ihan heti mieleen, milloin on viimeksi tuntunut siltä, että sitä oikeasti katseleen aitoa, mutta pienennettyä lentokonetta. Tässä se illuusio syntyy. Ei mitään liikaa eikä mitään liian vähän. Erinomainen lopputulos!
Näin.
Ylisanoja kirjoitettu… Mutta kerrankin aiheesta! Aivan mykistyttävä!!!
Sanattomaksi vetää..
Petri Ola 28.12.2018 12:45 Vastaa lainauksella
Hei,

Suurkiitokset kommenteista. Lisäsin nyt kuvia, ja laitoin mukaan myös muutaman työvaihekuvan.

Hauskaa vuodenvaihdetta kaikille :)
Petri Ola kirjoitti:
Lisäsin nyt kuvia, ja laitoin mukaan myös muutaman työvaihekuvan.

Hauskaa vuodenvaihdetta kaikille :)
Kiitos samoin!

Uudet kuvat loistava lisä.
Petri M 28.12.2018 13:29 Vastaa lainauksella
Seurailin tätä projektia jo alusta asti, 72ndAircraft-foorumilla, ja tässä nyt viimein valmis malli. Mahtavaa pitkäjänteisyyttä ja huippu lopputulos.
Kuvista voisi luulla katsovansa WNW:n 1/32 skaalan mallia, sen verran paljon detaljeja tässä vilisee. On kyllä upeaa mallausta. Maalipurkki on hyvä referenssi mittakaavasta. Kaikkien muiden detaljien lisäksi tuo hopeinen väri näyttää todellai hyvälle. Huippumalli!
Olli J. 30.12.2018 12:08 Vastaa lainauksella
Aivan huikeaa jälkeä! Todella inspiroiva malli!
Oli pakko tulla kirjautumaan sisälle ihan vaan kommentoidakseni tätä. Lentokoneista en paljoa ymmärrä, mutta kyllä osaa olla aidon näköinen! Ja etenkin maalipurkin vieressä korostuu miten pieni tämä on. Siihen nähden aivan loistavaa jälkeä! Tosi nätti takilointikin ja maalaus on erittäin onnistunut.
Tero Tyni 31.12.2018 21:38 Vastaa lainauksella
Käsittämätön! Upea! Kaunis, uskottava! Joka vilkaisulla löytyy uusia hienoja yksityiskohtia.
Helkkari kun on upea! Erityisesti nuo takiloinnit ja yksityiskohdat saavat sen todella näyttämään oikealta. Melkoinen koru tähän skaalaan.
Parhaimmat onnittelut Viikon Mallista, upea leko!
Onnittelut todella ansaitusti!
Onnittelut !
Kiitos kaikille kommenteista ja onnitteluista :)

t. Petri
Käsittämättömän hieno pienoismalli. Mallista ei voi päätellä missä mittakaavassa se on! Taitavaa työtä.
AJ 6.2.2019 13:46 Vastaa lainauksella
Myöhäiset onnittelut ansaitusta viikon mallista! Parhain terveisin, AJ