Pienoismallit.net

Beechcraft Model D17S

"Piiska"

Ilmavoimillamme on aikojen saatossa ollut lukuisia muitakin lentolaitteita kuin taistelukonetyyppejä. Yhtäkaikki nekin ovat palvelleet tärkeissä tehtävissä kouluttaen tulevia lentäjiä, kuljettaen tavaraa ja henkilöstöä jopa vihollislinjojen selustaan tai toimien yhteyskoneina tukikohtien välillä. Näitä kaikkia edustamaan rakensin tähän ryhmärakenteluun Beechcraft Model D17S:n. Ulkomuodoltaan se on vaatimattoman hopean värinen, eikä sillä tehty suuria sotatekoja. Kuitenkin arkisella puurtamisellaan sillä lentäneet ohjaajat hoitivat tärkeää taustatyötä maanpuolustuksen hyväksi.

Ilmavoimille hankittu kone oli palvellut Yhdysvaltojen ilmavoimissa runkonumerolla 44-67774. Valmistusvuosi oli 1944 ja sikäläiseltä tyypiltään sotilasversio UC-43. Lend-lease koneena Beech siirtyi Iso-Britannian laivaston käyttöön. Muutamien vaurioiden jälkeen kone korjattiin ja myytiin 1946 Norjaan. Laskuvaurion ja omistajayhtiön konkurssin jälkeen koneen ostivat Veljekset Karhumäki Oy v. 1949. He korjasivat koneen ja se rekisteröitiin tunnuksella OH-VKN. Taksilentojen vähentyessä Karhumäet myivät koneen Ilmavoimille 1951 uudelleenmaalattuna esikunnan yhteyslentueen käyttöön.Tunnukseksi annettiin BC-2. 1953 asennettiin Lear Orienter radiokompassi.
Peruskorjauksen uhatessa tulla liian kalliiksi, vanhentuneen konstruktion ja De Havilland Canada DHC-2 Beaver koneiden hankinnan myötä BC jäi tarpeettomaksi, lennot lopetettiin 1958 ja kone poistettiin 1960. Aikalaisiinsa verrattuna Beechcraftissa oli ylellisesti varustettu matkustamo.

V. 1940-45 Ilmavoimilla oli käytössä toinenkin Beechcraft tyyppiä C17L tunnuksella BC-1. Se erosi BC-2:sta mm. moottorin ja rungon mittojen suhteen.

Tyyppitietoja D17S:

Sekaranenteinen kaksitaso negatiivisella siipien porrastuksella.
Kärkiväli 9,76 m
Pituus 7,95 m
Korkeus 2,74 m
Suurin nopeus 319 km/h
Lakikorkeus 6100 m
Moottori Pratt & Whitney R-975-AN Wasp Junior
KLA Ilmavoimissa 668 h (ennen ostoa 831 h)

Rodenin rakennussarja on keskitasoa. Jotkin pikkuosat ovat vähän paksuhkoja (telineluukut, potkuri) Moottori on hyvinkin yksityiskohtainen. Laskutelinekuilut täysin ilman detaljeja. Beechissähän sieltä tulisi näkyä mm. rungon putkirakennetta. Toisaalta isommat osat sopivat yhteen ilman suurempia viilailuja ja kittailuja… paitsi lasiosat. Rungon ulkoinen detaljointi on ihan OK. Laskutelineiden kokoaminen monine tankoineen tuotti pientä päänvaivaa. Siipien tukivaijerien kiinnityspaikat väärissä paikoissa.

Antennit ja polttoainesäiliöiden huohotusputket kuparilankaa ja siipien tukivaijerit sekä pyrstön staattisen varauksen purkaja 0,095 mm siimaa. Radiokompassin antenni "varastettu" Taranguksen Sähvästä :-)

Lähteet:
Suomen Ilmailuhistoriallinen Lehti 2/2011 ja 3/2011
Timo Heinonen- Hannu Valtonen: Albatrosista Pilatukseen

Kommentit

Yeah!

Ompa kiva saada tänne malli vähän harvinaisemmasta Suomi-koneesta.

Malli on kaikinpuolin ihan hyvin tehty. Hopeamallimaalaus on aina haastava projekti.

"siipien tukivaijerit sekä pyrstön staattisen varauksen purkaja 0,095 mm siimaa."

Tuo noin 0,1mm siima on yleensä hyvä vaihtoehto 1/72 ja varmaan myös 1/48 malleissa. Eivät ainakaan liian paksuja jälkimmäisessä skaalassa ;) Hyvin tehty. En osaa sanoa, että olisiko ehkä 0,15 siima parempi 1/48 skaalassa?

Tämä oli pikku nillitystä. Olen iloinen, että Ari teki tämän hienon mallin ja julkaisi sen tällä foorumilla.

yt.

MK
Todella upean näköinen Beechcraft! Maalaus on mielestäni todella hyvin onnistunut ja lukuisat pienet yksityiskohdat kruunaavat kokonaisuuden…olet selvästi perehtynyt koneen yksityiskohtiin. Hyvä historiikki ja rakennuskertomus myös.

Olen monesti aikonut hankkia myös tämän Rodenin sarjan ja ollut aikeissa tehdä myös kyseisen koneen. Tosin sen sodanaikaisen puna/valkoisen BC-1:n. Saapa nähdä…uskallanko lähteä hankkeeseen? Kuten kerroit…nuo lasiosien kohdistamiset ei taida olla ihan yksinkertainen juttu varsinkin jos mitoituksessa on hieman häikkää. Varsinkin tuon tuulilasin pitää osua just eikä melkein. Hienosti olet kuitenkin onnistunut ja kaikin puolin muutenkin. Hieno malli harvinaisesta koneesta.
Hieno "Piiska". Mainiota saada näitä harvinaisia lekoja sivuille. Historiikki oli myös kiva!
YT
Kalle
Ari Oksanen 12.12.2018 19:55 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika, Markku ja Kalle!

Vähän mietiskelin kyllä tuota siiman paksuutta rakentaessani, mutta päädyin käyttämään tuota ohuinta löytämääni, onhan se 1:1 mittakaavassa kuitenkin lähes 5 mm…enkä toisaalta saanut selville noiden tukien todellista paksuutta.

Olisin mieluummin rakentanut sen sotien aikaisen värikkäämmän Beechin, mutta C17L-mallia ei liene suoraan rakennussarjana?? Tämä Rodenin sarja vaatisi isoja muutoksia tuohon versioon: mm. rungon lyhennys peräpäästä ja nokan kokonaan uusiksi tuulilasin etureunasta eteenpäin. En ruvennut siihen urakkaan.

Historiatietoa olisi ollut pitemmänkin jorinan aiheeksi, mutta tekijänoikeudellisista syistä en kopioinut käyttämiäni lähteitä tämän enempää. Mainitsemistani ooppuksista voi halutessaan lukea aiheesta enemmän.

Arska
Kiitos Ari kun täsmensit tuon eron BC-1:n ja BC-2:n välillä. Olisin minun innollani ja tuurillani mennyt hankkimaan kyseisen sarjan ja vasta paketin aukaistuani tajunnut ettei siitä BC-1:sta synnykään. On nimittäin pari kertaa käynyt juuri niin kun en ole mallin tietoja tarkemmin tutkinut ennakkoon. Ilmavoimamuseolla eilen juuri hypistelin sitä Rodenin laatikkoa…hyvä kun ei tarttunut mukaan ;-).

Hyvä kun teit tämän hienon mallin…ensimmäisen ja ainoan tällä foorumilla. Taas yksi konetyyppi lisää tähän lentokonearsenaaliin.