Pienoismallit.net

M40 75-18 Semovente

Pohjois-Afrikka 1942

Tamiyan alunperin 70-lukulainen sarja jota on joidenkin osien kohdalta päivitetty uudelleen 2008.
Lisäsin muutaman osan Voyager Modelsin setistä, mm. varustelaatikot, moottoritilanluukkujen saranat ja lukitussalvat, vetovaijerin sekä itkk:n jalustan. Muita lisäosia on Panzerartin hiekkasäkit sekä Model Victorian figuuri.
Valmistajalle tyypilliseen tapaan kasaus oli helppoa, eniten työtä teetti lisäosat, mutta mitään perusrakentamisesta poikkeavaa ei niissäkään ollut, roinalaatikot on koottu juottamalla, mikä ainakin minulle on melko uutta, joskus kouluaikaan käsityötunneilla viimeksi kolvia käyttänyt, mutta hyvin nuo onnistui vaikka ensin vähän epäilin työn jälkeä.
Maalattu Tamiyan akryyleilla, säkit Humbrolin emaleilla ja figuuri Vallejon akryyleilla, pintakäsittely öljyvärilitkulla ja Ultimaten vesipohjaisella hiekan värisellä litkulla joka kuivuttuaan pyyhitään pois esim vanupuikoilla, kostutetulla pensselillä yms. jääden mm. syvennyksiin, omaan silmään lopputulos on kyllä liian kellertävä.

Vaunusta tai oikeammin rynnäkkötykistä sen verran että ensimmäiset 60 kpl valmistettiin M13/40 vaunun alustalle, jota malli edustaa, vuodesta 1941 alkaen M14/41 tyypin alustalle. Pääaseena 75mm:n Obice da 75/18 tykki, jonka panssarikranaatti läpäisi suht hyvin M3 ja M4 vaunujen panssarit, Semoventen tilillä onkin suurin osa Italialaisten tuhoamista vihollisvaunuista.
Voimanlähteenä oli Fiatin 123 hevosvoimainen V8 dieselmoottori joka antoi 32 km/h vauhdin, toimintamatkan ollessa 200 km.
Miehistöä oli 3, johtaja, joka toimi myös ampujana, lataaja joka hoiti myös radion käyttöä sekä ajaja.
Jostain muistan lukeneeni että nämä vaunut olisi olleet Italialaisten parhaat Toisessa Maailmansodassa, mikä kertoo aika paljon heidän muusta panssarikalustostaan.

Kommentit

Mielenkiinoista nähdä tuo malli rakennettuna, koska olen itsekin tuota vähän himoinnut.
Hyvältähän tuo näyttää. Pakoputken ja hiekkasäkkien värit oikein hyvät. Pieni alusta olisi tehnyt hyvää kokonaisuudelle, mutta malliahan tässä katsotaan, ei alustaa.
Tausta on hyvä. Miten valaisit mallin kuvatessa?
Matti M 9.12.2018 23:17 Vastaa lainauksella
Kiitos! Itse asiassa meinasin tehdä tälle alustan, leikkasin sen valmiiksi Finnfoamista, mutta laiskuus iski.
Käytin taustana vaaleansinistä kartonkia, valaistus tulee kahdesta Airamin led-pöytävalosta joitten kirkkautta voi säätää, toinen valaisee suoraan yläpuolelta ja toinen sivulta.

Suosittelen tätä sarjaa, suoraan laatikostakin saa näyttävän mallin, suurin osa noista etsisetin osista jäi käyttämättä koska omasta mielestä sarjan osat kelpaa suurimmaksi osaksi sellaisinaan.
AJ 10.12.2018 13:19 Vastaa lainauksella
Moi Matti, Hyvältä näyttää M40 75-18 Semovente. Toteutus taustoineen on onnistunut hienosti. Parhain terveisin, AJ
Matti M 10.12.2018 13:48 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ.
Jermakki 10.12.2018 20:29 Vastaa lainauksella
Hienosti toteutettu malli. Pölytys saa suun kuivumaan. Se vaan jännittää, että koska edestä katsottuna vasemman puoleisin hiekkasäkki putoaa kyydistä ;).
Matti M 11.12.2018 00:14 Vastaa lainauksella
Kiitos. Juu, vähän liian reunassa on säkki, seuraavan kerran kun hiekkasäkkejä malliin laitan, teen ne itse massasta, näitten resiinisten säkkien istuvuus varsinkin juuri tuolla vasemmalla puolella ei ollut kovin hyvä.