Pienoismallit.net

Buick Skylark 1970

GSX Stage 1

Ihmetykseni oli suuri luettuani Revellin kokoamisohjeesta GSX:n historiikista, että GSX-malleja tehtiin alle 700 kpl ja värivaihtoehtoja tehdas tarjosi kaksi. Skylark-mallistossa oli useampi Gran Sport -versio, joista GSX edusti kiurukatraan "tiukinta" linjaa. Auto ei siis ole mikään peipponen ("At 510 lb-ft the Buick 455 V8 produced the highest torque output of any American production performance car"), vaan muskeliautojen ruumiillistuma. Tai ehkä se on jaettava Dodge Chargerin kanssa, jollaisia onneksi myös saa pienoismalleina…

Pitemmittä puheitta rakentelusta voi sanoa sen verran, että toteutustapa noudatti kaavaa ”suoraan laatikosta” lukuun ottamatta konehuoneen siivousta. Akku siirtyi tavaratilaan ja pissapojan nestesäiliö myös eli niitä ei tarvitse katsella konehuonetta rumentamassa (?). Ovien ulkokahvat muutettiin painonapeiksi.
Osien yhteensopivuus on yleisesti varsin hyvä - konepellin etureunan, maskin valokehikon ja takapuskurin suhteen ei. Johdotetun virranjakajan takia ilmanputsari ei päästä konepeltiä laskeutumaan ihan alas asti, ja niinpä jätin sen liimaamatta kaasariin kiinni. Putsarissa ja kaasarissa on sovitekappaleet, joten putsaria voi heitellä paikoilleen ja irti sen mukaan pitääkö konepeltiä kiinni vai auki. Myllyn yksityiskohtiakin näkee paremmin kun putsari ei peitä lähes kaikkea massiivisella olemuksellaan. Dekaalien päälle on pensselöity ohennettua Tamiyan lakkaa.

Maali korin pinnassa on Revellin Matt 36, jonka päällä kirkaslakkaa. Paneelirajaukset on tehty Vallejon mustalla akryylillä vedellä ohennettuna (1:3). Maskin verkon maalaukseen meni tunteja, ja saman valukappaleen lampunreunusten värittämiseen korin maaleilla samoin. Sisustan sävy on Tamiyan Nato Black, ja osa listoista/kahvoista/vivuista on sävyltään alumiinia, osa kromia. Vanteiden koristellun käytin kiiltävää mustaa sekä sarjan mukana tulleet keskitappien dekaalit.

Kommentit

Muskeliparhaimmistoa on tuommoinen GSX. En tiennyt minäkään, että niitä tehtiin niin vähän aikoinaan. Meidän kulmilla näkyy välillä keltainen GS, en ole varma onko siinä tuo X. Vaikuttavan näköinen/ ääninen laite kumminkin, taitaa käydä ajamassa stripilläkin. Tipukeltainen väri on just eikä melkein, ja mallisi konehuone on kadehdittavan siisti. Etulamppujen kehykset olisin itse kromannut, nyt keulan ilme on vähän aneeminen. Siis ihan siitä linssien vierestä. Auton asento on tosi hyvä. Alapuolelta kuvaa?
Hienoa nähdä tällainen GSX rakennettuna. Erittäin siistiä jälkeä niin maalipinnan kuin konehuoneen detaljoinninkin kanssa, niinkuin edellisissäkin sun tekeleissä.

Noi etulamppujen kehyksethän oli GSX mallissa jo tehtaalta tullessaan korinväriset, kun taas GS ja Skylarkissa ne oli kromatut.
Niko Lindström kirjoitti:
Noi etulamppujen kehyksethän oli GSX mallissa jo tehtaalta tullessaan korinväriset, kun taas GS ja Skylarkissa ne oli kromatut.
No niinpäs olikin. Ei siis moitteita siitäkään asiasta.
Ismolle ja Nikolle kiitokset kommenteista.
Laitan kuvan pohjasta kunhan olen saanut fiksattua sinne jääneen (= asennuksessa tulleen) pienen mokan.
Mallihan on mainio, mutta käsittääkseni tuohon Buick Stage 1 GSX pakettiin kuului spoilerit, kylkien ja konepellin "vauhtiraidat". Käsittääkseni kaikki noin 700 autoa varusteltiin tuolla tavalla. Ei tämä ole niin vakavaa, mutta tykkään vaan spoilereista… :)
Kiitos, Jussi. Oikeassa olet varustelun suhteen. Pienoismallini on kuitenkin hieman muokattu versio eikä siis edusta tehtaan hihnalta tullutta esikuvaa. Itse en spoilereista välitä ja jätin peräpään siitä "puhtaaksi". Keulilla on spoileri. Vauhtiraitojen poisjättö oli myös harkittua, koska en halunnut alkaa maalata niitä ja sarjan siirtokuvista olisi jäänyt kohoumia, joiden peittely runsaalla lakalla ei tämän mallin kohdalla tullut kyseeseen. Maali on vaalean vihreä erotukseksi tehtaan kahdesta GSX-vakiosävystä.
AJ 1.12.2018 20:57 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Upeaa automallausta taas kerran; kaikinpuolin tyylikäs ja hienosti toteutettu Buick Skylark GSX automalli. Ei nillityksiä, eikä narinoita, ainoastaan kehuja. Autopajaltasi ei huonoja biilejä tulekaan. Erinomaista työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos ja kumarrrus, AJ.