Pienoismallit.net

Marcher

Höyrykanavat

Seuraavaksi työvaihe jota jännitin kaikkein eniten. Tässä jos mokaa niin koko sylinteriryhmä on pilalla. Tarkoitus oli nimittäin tehdä höyryn tulo- ja poistokanavat sylinteriryhmään.
Kanavat sijaitsevat ryhmän molemmissa päissä. Niistä on vinot poraukset omille sylintereilleen aivan sylinterinkansien alapuolelle.
Höyryn tulokanavat ovat 1,2 mm korkeat, 4,6 mm leveät ja 3,6 mm syvät. Poistokanavat sen sijaan ovat 2,4 mm korkeat, joten niiden jyrsiminen on jo paljon helpompaa.

Aloitin siis noista vaativammista tulokanavista. Kiinasta hankitut 1mm jyrsinterät olivat saapuneet joten työ voitiin aloittaa. Porasin ensiksi kanavien päihin 1,2 mm terällä tarpeeksi syvät reiät, joista tuo kanavan jyrsiminen oli hyvä aloittaa. Hyvin pienellä ja varovaisella syötöllä sain jyrsittyä aina kerroksen kerrallaan n. 0,5 mm syvemmäksi, ja kärsivällisen työrupeaman jälkeen tuli kaikki höyryn tulokanavat jyrsittyä. Ainoastaan yksi jyrsinterä katkesi tässä hommassa, kun viimeistä uraa jyrsiessä tarkkaavaisuus hetkeksi herpaantui. Mutta onneksi sain pienillä pinseteillä katkenneen jyrsinterän ongittua urasta pois ja homma voi jatkua.
Huomattavasti helpompaa oli sitten noiden poistokanavien jyrsintä 2 mm terällä. Se ei jännittänyt enää läheskään niin paljoa kuin nuo ohuemmat kanavat.

Kun kanavat olivat valmiit, piti niiden kautta kulkevat poraukset vielä tehdä sylintereille. Tarkasti moneen kertaan sihtailtuani ja aseteltuani koneruuvipuristinta oikeaan kulmaan, eipä sitten muuta kuin 2,5 mm poranterä istukkaan, ja toive korkealle että reikä osuu juuri oikeaan kohtaan höyryn tulokanavan uraan. Ja osuihan se. Huh sentään, kanavat tulivat valmiiksi, eikä tullut mokattua mitään.
Lopuksi vielä sylinteriryhmän päätyjen siloittelu 1200 karkeuden hiomapaperilla lasilevyn päällä, ja voitiin katsoa tämäkin työvaihe loppuun saatetuksi.

Kommentit

Kai Kauppi 17.12.2018 21:35 Vastaa lainauksella
No niin, pienmetallisorvariakrobaatti pistää sitten rimaa aina vaan korkeammalle. Mitähän vielä saamme nähdä? Melkoista taidon näytettä, wau!
Pitäähän sitä yrittää saada katetta tuolle komealle tittelille.