Pienoismallit.net

Marcher

Alustavia tuumailuja

Etsiessäni lisää tietoja netistä näistä omatekoisista höyrykoneista, moni suositteli ensimmäiseksi tekeleeksi oskilloivaa konetta, joka olisi yksinkertainen helposti rakennettava masiina.
Jotenkin tuntui kuitenkin siltä, että kun alkaa tekemään konetta, pitää sen olla perinteinen luistiohjattu laite. Lisäksi, koska kone tullaan asentamaan radio-ohjattuun laivamalliin, tulee sen käyntisuunnan olla vaihdettavissa, ja tulee sen käynnistyä itsekseen. Nämä vaatimukset ohjasivat valintaa kohti kaksisylinteristä konetta, jossa sylinterien vaihekulma on 90 astetta, ja joka olisi varustettu jonkinlaisella käyntisuunnan vaihtomekanismilla.

Tutkittuani netin tarjontaa sekä koneiden piirustuksista, että niitä varten tarjolla olevista valusarjoista, alkoi englantilainen J.P. Bertinat:in suunnittelema Marcher kiinnostaa yhä enemmän. Laitehan on kaksisylinterinen, sylinterien halkaisija 11,11 mm (7/16") ja iskunpituus myös 11,11 mm, joka on varustettu joko perinteisellä luisti-, taikka vaihtoehtoisella mäntäohjauksella sekä suunnanvaihtomekanismilla. Lisäksi konetta varten on tarjolla punametallinen valuosasarja, joten kaikkia osia ei tarvitse alkaa "pitkästä tavarasta" tekemään. Lupausten mukaisesti tämän kokoinen kone on tarpeeksi tehokas pystyäkseen liikuttamaan jotain n. metrin mittaista pienoismallia.

Joten siis tuumasta toimeen, ja englantilaiselle Reeves Ltd:lle tilaus sisään valusarjasta ja piirustuksista. Jonkin viikon kuluttua nämä saapuivatkin, ja tutustuminen "saaliiseen" voitiin aloittaa.

Kommentit

Kai Kauppi 19.11.2018 15:18 Vastaa lainauksella
Ei sinulla ainakaan haasteista ole pelkoa. Hieno seurata tätä mielenkiintoista projektia; samoin kuin Lempiä.

PS. Jos joskus poikkeat Tampereella, voitaisi käydä katsomassa aitoa compaund-konetta Näsijärvi II - hinaajassa. Täytyy vain sopia ko. konemestarin kanssa.

t. Kai Kauppi