Nätti Vampire Markulta, mukava historia ja rakentamisstoori myös. Harvemmin näitä saitilla näkyy, tärkeä palanen Ilmavoimiemme historiaa kuitenkin.
YT
Kalle
de Havilland 100 Vampire FB Mk.52
VA-5

Vuonna 1955-56 hankittiin vielä yhdeksän kaksipaikkaista D.H.115 Vampire Trainer Mk.55 konetta tehostamaan suihkuhävittäjäkoulutusta. Syyskuussa 1956 Luonetjärvelle saatiin Suomen lennostoista ensimmäinen kunnollinen kestopäällystetty kiitotie, niinpä Vampire kalusto siirrettiin vaiheittain sinne vuosina 1956-58.
Vampiret olivat varsin loogisia ja helppoja lennettäviä ja siirtyminen mm. Mersukalustoon tottuneille kävi suhteellisen helposti ( toisin kuin esim. myöhempi Gnat, joka suoritusarvoiltaan oli parempi, mutta aika kiikkerä lennettävä ). Vampiret poistettiin palveluskäytöstä vuonna 1965. Ilmailumuseoissa on nähtävinä VA-2 ja VT-9 Vantaalla, VT-8 Tikkakoskella.
Trumpeterin Vampire paketointi oli lievä pettymys. Osat olivat laadultaan kyllä kohtuullisia ja sopivuuskin melko hyvä, kittiä tosin tarvittiin muutamiin liitoksiin. Olin kyllä varautunut siihen että tässä paketoinnissa kaikki ei ole aivan kuin pitäisi, mutta yllätys "puutelistan" pituudesta kuitenkin yllätti.
Ensinnäkin rungon muototarkkuus ei aivan vastaa D.H.100 Vampiren muotoja. Nokka on hieman liian pitkä ja koko etu ja keskirunko on hieman liian matala, pitäisi olla hieman pulleampi. Tämän kyllä jo tiesinkin ja tyydyin olemassa oleviin muotoihin. Sen sijaan, ilmanottoaukot olivat väärin muotoillut ja siiven kärjen puolelle jäi ihmeellinen ulkonema. Ne kuitenkin pystyi vuolemaan sellaisiksi kuin ne jotakuinkin oli. Siipien ja rungon paneelisaumat eivät ole edes sinnepäinkään, mutta näillä mentiin.
Päälaskutelineiden pyörien vanteet eivät vastaa VA-5 koneessa käytettyjä, mutta tuon malliset olivat ainakin VA-1 koneessa, kenties jossakin toisessa myös. Antenneista ei ollut lainkaan mainintaa, lisäsin vasemman puolen peräsimeen ja siiven kärkeen alapuolelle sellaiset. Sama koski purjehdusvaloja, ne tein siipien kärkiin maalaamalla ja vasemman peräsinrungon nokkaan kirkkaasta valurangan palasesta. Lisäpolttoainesäiliöt saattoi asentaa tai jättää asentamatta…minä asensin. Painoja sai tuttuun tapaan lisätä nokkaan, nyt kyllä seisoo vakaasti kun tuli laitettua aika reilustikin.
Sisätiloihin oli Eduardin etsisarja erikseen hankittuna, samoin Suomi siirtokuvat Galdecalsin arkilta.
Lopputulos kuitenkin erehdyttävästi muistuttaa Vampirea ennemmin kuin mitään muuta konetta ;-)
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.