Pienoismallit.net

Mörkö-Morane - suomalaista hävittäjätuotekehitystä

Kersantti Lars Hattisen MSv-631 (heinäkuu 1944)

Mörkö-Moranen tuotekehitys alkoi, kun eversti Lorentz hyllytti Morane-Saulnier -hävittäjän suurten tappioiden vuoksi syyskuussa 1942. Missään vaiheessa M.S.-hävittäjä ei ollut kykenevä todelliseen kamppailuun vihollishävittäjien kanssa. Hävittäjässä taisi olla hyvää vain ketteryys kaarroissa. Erilaiset tekniset ongelmat (erityisesti aseet, moottori, radio sekä koneen paineilmajärjestelmä) laskivat koneen arvostusta. Aarne Lakomaan ratkaisu perustui pari vuotta vanhaan ideaan hyödyntää venäläisten sotasaalismoottoreita. Venäläiset olivat kehittäneet M.S. Hispano-Suiza 12Y-moottorista oman tehostetun Klimov M-105P moottorin (mm. LaGG-3, PE-2, YAK-1 ja Yak-9). Tämä moottori istui M.S.-runkoon kutakuinkin heittämällä. Ensimmäisen muutetun koneen (MSv-631) ensilento oli helmikuussa 1943, ja ensimmäiset muutetut koneet luovutettiin laivuekäyttöön heinäkuussa 1944. Vuoden kuluessa kaikki 41 käyttökelpoista Morane-hävittäjää oli muutettu Mörkö-Moraneiksi. Siipiaseistuksena säilyi ranskalaiset konekiväärit (2x 7,5mm Chatellerault MAC 1934); pääaseeksi tuli potkurinnavan läpi ampuva saksalainen 20 mm Mauser MG-151 tykki. Mörkö-Morane osoittautui esikuvaansa verrattuna ylivoimaiseksi hävittäjäksi, ja kaiketi oli suomalaisten hävittäjäkalustossa ”toiseksi paras”. Taistelukokemusta koneella ei juurikaan ehditty kerryttämään. Mörkö-Moranet palvelivat Ilmavoimissa syyskuuhun 1948 saakka, ja viimeiset MSv-koneet romutettiin -52.

MSv-631:llä lensi 16.7.1944 (surullisen) kuuluisa kersantti Lars Hattinen. Hän kohtasi yksinään venäläisten kymmenen hävittäjän (Yak-1, IL-2 ja ehkä La-5) muodostelman ja pudotti näistä yhden. Tästä voitosta maalattiin sivuvakaajaan valkoinen viiru. Mörkö-Moranen taistelukelpoisuudesta antaa kuvaa myös ylikersantiksi ylennetyn Hattisen myöhempi kohtaaminen 30 venäläishävittäjän kanssa, jolloin hän pudotti kaksi Airacobraa saaden MSv-saldonsa kuuteen pudotukseen.

Koottavuudeltaan RS Modelsin pienoismalli ei ole poikkeus heidän muuhunkaan tuotantoonsa. Muoviosat ovat yhteen liitettävissä, mutta ajoittain tuntui, etteivät kaikki osat edes ole Mörkö-Moraneen tarkoitettuja. Esimerkiksi yhtenäinen siiven alapuoli ei istunut koneen runkoon leikkamatta isoja osia pois öljynjäähdyttimen edestä ja rungosta. Niinikään oikeanpuoleisen konekiväärin pahkura puuttui kokonaan siiven yläpuolelta. Kannuspyörän haarukasta puuttui toinen puoli. Monet osat olivat suuntaa-antavia valoksia, joita en edes yrittänyt käyttää vaan otin joko polystyreeniä (valtaosa käytetystä metritavarasta), puuta (radioantenni), messinkiputkea (tykki) tai injektioneuloja (pitot-putki, siipikonekiväärit). Tämähän on harrastuksen antoisinta ajankulua. Instrumenttipaneelin perustaksi löysin Yahu Modelsin materiaalin, josta sain työstettyä suomalaisen mittaritaulun. Brengun etsiosien avulla ohjaamon sai muistuttamaan suomalaisen Moranen ohjaamoa. Quickboostin resiiniosista löytyi alkuperäistä paremmat rengaspesät, mutta ei RS Modelsin renkaat näihinkään mahdu. Ilmanottoaukon ritiläksi leikkasin osan Brengun öljynjäähdyttimestä. M.S:n kuuluisa riippuva öljynjäähdytin on kooste Brengun etsiosia ja omaa metritavaraa.

Ohjaamon ”yönsininen” azul negro väritys ei lopultakaan tullut aivan mieleisekseni. Yritin Vallejon azul negro väriä, joka oli aivan liian sininen ja päädyin Mr Hobbyn Midnight Bluehun (H55), joka puolestaan kuivuttuaan oli liian tumma. Mr Hobbyn/Gunzen Dark Green (H320) ja Flat Black (H12) olivat suojamaalauksen yläpuolen värit; Model Mastersin puolikiiltävä Hellblau (2078) oli alapuolen väri. Itärintamatunnuksien keltainen oli niinikään Model Mastersin Flat Yellow. Pinnassa Mr Hobbyn Topcoat (matta).

Kommentit

Loistava, ja erityistä plussaa hyvästä taustoituksesta.

Kuuluu tärkeisiin Suomen ilmavoimat tyyppeihin, koska tietyssä vaiheessa oli suuri tarve saada myös sotasaaliskalustosta hyvää ja päivitettyä materiaalia. Tämä ehkä onnistui, mutta liian vähän ja liian myöhään.

1/72 skaalaan huomioiden mielestäni huippusuoritus. RS:n mallia minulla ei ole. RS tuskin oli helpoimmasta päästä tehdä, mutta tästä näkee, että ihan mahdollista tehdä siitäkin hieno malli. Mallinrakennustaidot ovat taatusti olleet käytössä. Yritän joskus modata Maquetten "Mörkö-Moranen" Hellerin mallin kanssa vastaavaksi. Saa nähdä tuleeko siitä ikinä mitään.
Onneksi täällä on nyt tämä hieno Juhan malli.
Matti M 11.11.2018 01:47 Vastaa lainauksella
Hieno malli, luulin ensin että mittakaava olisi ollut isompi, paljon olet parannellut/lisäillyt osia, maalaus ja pintakäsittely erittäin hyvä. Itselläni on saman valmistajan Morane originaaliversiona kesken, ainut tähän asti korjattu osa on ohjaussauva joka oli valuvirheen takia surkastunut. Rakennan suoraan laatikosta muuten, ajattelin tehdä Suomi-version Jatkosodan alusta Ranskalaisessa naamiomaalauksessa.
Petri M 11.11.2018 07:41 Vastaa lainauksella
Työvoitto. Itselläni makaa sama malli keskeneräisenä jossain työhuoneen nurkassa, juuri mainitsemiesi ongelmien takia.
Valmis malli näyttää esikuvaltaan, erityisesti pidän maalausjäljestä.
Erittäin upea Mörkö! Maalaus aivan hivelee silmää!! Yksi kysymys:eikös Mörkö-Moraneissa pitäisi olla himmennetyt kansallisuustunnukset? Kuvissa näyttää alkuperäisiltä himmentämättömiltä…
Tosiian huipea mörkö-morane,luulisi scalaksi 1/32 tai 1/48 vaikutavaa työtä tuon 1/72:n kuin taiteilija lisätynä kellosepän työllä.
voisi sanoa viikon malli kokonaisuudessa.
vanhenus on huippua juuri sopivasti ,ei liikaa eikä liian vähän , plus nippelit ja nappelit.
Nyt vain pieni dio alle ,ja taivaalle.
Komppaan edellisiä kommentteja, huipputyötä vaikeassa skaalassa!
YT
Kalle
Ainakin tuota ekaa työvaihekuvaa katsomalla voi päätellä jotain projektin työmäärästä. Lopputulos sen sijaan on loistava, ja voisi luulla isommankin mittakaavan malliksi. Hyvää mallausta Juhalta!
Juha Savola 11.11.2018 11:18 Vastaa lainauksella
Petri Jaakkonen kirjoitti:
eikös Mörkö-Moraneissa pitäisi olla himmennetyt kansallisuustunnukset?
Kiitos Petri, nyt korjaus tehty, ja asianmukaiset DN-himmennetyt kansallisuustunnukset koneessa.
Nyt lähtee hattu korkealle ilmaan haastavien muutostöitten loppuun suorittamisesta. Työvaihekuva osoittaa kyseessä olevan sarjan josta osaava mallari saa kelpo jälkeä. Aloittelija ei tämän kanssa kuin oppisi kiroilemaan. Hieno mörkö!
Uskomattoman hienon Mörkö-Moranen olet saanut aikaiseksi ilmeisen haastavista lähtökohdista huolimatta. Minä olisin sarjan nähdessäni siirtänyt sen pikku hiljaa takavasemmalle odottamaan aikoja parempia.

Paljon pieniä yksityiskohtia ja lisäyksiä itse sarjan tarjoamiin, siitä paljon plussaa. Viimeistely ja värit miellyttävät erityisesti.

Yksi asia hieman ihmetyttää, nimittäin tuo öljynjäähdytin. Tuo tyypillinen roikkuva mallihan oli lähes kaikissa M.S. 406 koneissa muutamaa ( ilmeisesti 11 konetta ) lukuun ottamatta, joissa oli kiinteä M.S. 410 tyyppinen jäähdytin. Mutta entä Mörkö-Moranet, oliko niissäkin näitä "roikkuvia"? Tämä MS-631 oli ensimmäinen johon moottori vaihdettiin ja muut muutostyöt tehtiin. Olen ymmärtänyt että moottorin vaihdon jälkeen koneessa ilmeni jäähdytysongelmia ja koneisiin asennettiin kiinteät nestejäähdyttimet ja öljynjäähdyttimet oli Mersusta lainattuja. Saatan olla väärässäkin, mutta en ole aiemmin nähnyt näitä "roikkuvia" Mörkö-Moraneissa.

Siitä huolimatta, upea…hienosti tehty malli. Aivan kuin aitoa konetta katselisi. Hyvä taustoitus myös itse koneen historiasta ja rakentamisvaiheista myös.
JuhaO 12.11.2018 01:49 Vastaa lainauksella
Erinomaista työtä, ohjaamon sisustus suorastaan hätkähdyttävän hyvä tuossa mittakaavassa.
Nestejäähdyttimen suhteen Markku on kyllä osittain oikeassa, se oli 631:ssä liikkuva eli ns. roikkuva kevääseen 1943 asti, mutta kesällä 1943 se muutettiin kiinteäksi. Eli Hattisen päästessä puikkoihin koneessa oli kiinteä nestejäähdytin.

Historiatekstiin sellainen oikaisu, että Lorentz kyllä esitti 1942 Moreneista luopumista, mutta tätä ei toteutettu ja niillä lennettiin sodan loppuun asti hävittäjätehtäviä. Meillä ei ollut koneita sitä korvaamaan.
Olli J. 12.11.2018 10:10 Vastaa lainauksella
Upeaa työtä tähän mittakaavaan! Todella inspiroiva malli.
Juha Savola 12.11.2018 10:32 Vastaa lainauksella
Markku Rinne kirjoitti:
Olen ymmärtänyt että moottorin vaihdon jälkeen koneessa ilmeni jäähdytysongelmia ja koneisiin asennettiin kiinteät nestejäähdyttimet ja öljynjäähdyttimet oli Mersusta lainattuja. Saatan olla väärässäkin, mutta en ole aiemmin nähnyt näitä "roikkuvia" Mörkö-Moraneissa.
Kiitos Markku, korjaus tehty, ja öljynjäähdytin nyt kiinteästi asennettu.
Ei nyt olis Juha tarvinnut noin isoihin muutoksiin lähteä, olisit vain antanut olla. Tai olisit ottanut vain tuon voittoviirun pois tuolta peräsimestä ;-). Hieno malli joka tapauksessa.
Juha Savola kirjoitti:
… tänä aamuna korjasin virheen ja laitoin tuon jäähdyttimen kiinni runkoon. Uudet kuvat tulossa (sain myös maalatttua DN-värillä nuo kansallisuustunnusten valkoiset taustat).
No voi, tämä on niin hauskan näköinen näin, riippuvine jäähdyttimineen ja rengasraukkoineen. Hieno malli!
RS: malleja tehneenä nostan "hatun" tosi korkealle.
"MSv-631:llä lensi 16.7.1944 (surullisen) kuuluisa kersantti Lars Hattinen. "

Miksi "surullisen kuuluisa"?

"Joutuessaan rintamalle, Hattinen ampui nopeassa tempossa alas 6 viholliskonetta. "

MSv:llä

"Sitten samalla lennolla ensin tuhottuaan 2 vihollisen Airacobraa, Hattinen sai osumia itseensä ja koneeseensa siten, että kone syttyi tuleen. Haavoittunut ja pahoin palanut lentäjä selvisi nipin napin hengissä, menettäen silti koneensa. Lasse Hattisen sota oli päättynyt."

Wikipedia:
"Hattinen oli tammikuun alussa 1961 Aeron DC-3 OH-LCC "Tiira"-koneen kapteenina. Kone lähti illalla 2. tammikuuta Helsingistä Kruununkylän (Kruunupyy) lentokentälle ja koneen kolmihenkinen miehistö yöpyi Kokkolassa. Hattinen ja koneen perämiehenä toiminut Paavo Halme jäivät viettämään Aeron toimiston virkailijan kanssa iltaa Kokkolan Seurahuoneelle. Illan aikana he nauttivat kolmistaan 16 pulloa olutta, 7 grogia giniä ja pullon konjakkia. Illanvietto kesti kello kahteen saakka yöllä.

Seuraavana aamuna Hattinen ja Halme eivät ehtineet kentälle lähtevään yhteiskuljetukseen vaan Aeron virkailija joutui viemään heidät sekä koneen lentoemännän sinne henkilöautollaan. He saapuivat kentälle 6.55 viisi minuuttia ennen aikataulun mukaista lähtöä Vaasan kautta Helsinkiin. Kiireisten lähtövalmistelujen jälkeen kone nousi ilmaan kello 7.16. Huonossa säässä matalalla lentänyt kone syöksyi maahan kello 7.40.30 Koivulahdessa jolloin kaikki koneen 22 matkustajaa ja 3 miehistön jäsentä saivat surmansa. "

Mikä lie totuus? Hankala tietää.

No, oli ainakin loppusodan tehokas hävittäjälentäjä. Kiitos sille.
Juha! Kiitos kun teitnuo korjaukset. Näyttääpä vielä entistäkin paremmalta!!
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Juha! Kiitos kun teitnuo korjaukset. Näyttääpä vielä entistäkin paremmalta!!
Samalla olisi voinut poistaa korjaamattomat kuvat.
Juha Savola 17.11.2018 00:58 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Samalla olisi voinut poistaa korjaamattomat kuvat.
Hei Mika! Ajattelin samaa, mutta päädyin jättämään ne sinne, koska valtaosa tehdyistä palautteista on perustunut niihin.
AJ 17.11.2018 15:17 Vastaa lainauksella
Moi Juha, Aivan huikea Mörkö-Morane; komppaan kehuja edellä. Upea taustoitus ja rakentamiskuvaus. Luulisi isomman skaalan koneeksi. Ehdottomasti viikon mallin edellytykset ovat kasassa ja erinomainen lisä Suomen ilmavoimat 100-vuotta ryhmikseen. Loistotyötä! Parhain terveisin, AJ

PS Kuka muuten keksi "Mörkö"-nimityksen alunperin? Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Juha Savola 17.11.2018 23:04 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Kuka muuten keksi "Mörkö"-nimityksen alunperin? Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Kiitos, AJ. Ainut nimen alkuperään viittava juttu omissa kokoelmissani on Maanpuolustaja-lehti 2/2015-lehti, jonka Topi Vuorista kuvaavassa jutussa sanotaan: "Myöhemmin tuli neuvostoliittolaisella Klimov M-105P -moottorilla päivitetty, hurjannäköisestä jäähdyttäjäpatteristaan nimen ”MörköMorane” saanut MSv". Ei minusta tuo jäähdyttäjäpatteri nyt niin mörkömäinen ole, enkä ole tätä oikein ottanut tosissani. Ehkä tuotekehityksen alkuvaiheessa jäähdyttäjä aiheutti niin paljon ongelmia, että koko kone oli suomalaisittain mörkö.
Onnittelut viikon malli -tittelistä!
Kuten myös. Onnittelut!
Onnittelut hienosta Viikon Mallista!
YT
Kalle
Juha Savola 19.11.2018 10:38 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille positiivisesta ja erinomaisen rakentavasta palautteesta. Tästä jälleen tsemppiä saaneena ja nöyrin mielin jatkan Classic Airframesin Dornierin rakentamista - sitä ei tosiaankaan voi rakentaa "suoraan laatikosta".
rhakaleh 23.11.2018 12:13 Vastaa lainauksella
Nähtävästi vaivannäkö on kannattanut. Hieno malli kaiken kaikkiaan vähän poikkeuksellisemmasta kohteesta. Ja helposti voisi luulla isommaksi kuin 1:72!
AJ 1.12.2018 20:05 Vastaa lainauksella
Moi Juha, Kiitokset "Mörkö"-nimityksen taustoituksesta. Mielenkiintoinen stoori. Ja luonnollisesti onnittelut ansaitusta viikon mallista hieman myöhässä - upea lekomalli! Parhain terveisin, AJ