Pienoismallit.net

Yahagi

IJN Light Cruiser

Kevyt ristelijä Yahagi oli Agano-luokan kevytristelijä. Alus valmistui 29 joulukuuta 1943.
Yahagi osallistui lukuisiin meritaisteluihin mm. Philippiinienmeren meritaistelu, Leyte-lahden meritaistelu.

Alus selviytyi vaurioitumatta suurista meritaisteluista ja oli niiden välillä useasti telakalla, jossa sen varustelua parannettiin. Yahagi osallistui myös surullisen kuuluisaan Ten-Go operaatioon. Yahagi upposi tässä operaatiossa. 7 huhtikuuta 1945 386 liittoutuneiden lentokonetta hyökkäsi saattueen kimppuun. Yahagi sai 7 torbedo ja 12 pommiosumaa. Alus upposi vieden mukanaan 445 miehistöjäsentä.

Teknistä tietoa.

Uppouma: 7745 tonnia.
Pituus: 174,5m
Leveys: 15,2m
Syväys: 5,63m
Nopeus: 35kts
Toimintasäde: 6300 merimailia, 18 kts nopeudella.
Miehistö: 736
Pääaseistus: 6 x 152mm Type 41 tykkiä.
4 x 8cm type 98 tykkiä
8 x 610mm torbedoputkea.
48 miinaa
2 lentokonetta. 1 katapultti.

Lisäksi ilmatorjunta aseistusta muutettiin aluksen ollessa telakalla. Vaihtelevasti 25mm it tykkejä sekä 13mm ilmatorjutakonekivääreitä.

Vesialuksen rakentaminen ollut jo pitkään mielessä ja viimein sain aloitettua ja etsittyä samalla kadonnutta motivaatiota saada edes yksi malli valmiiksi. Aina ennen ongelmana on ollut aluksen sijoittaminen johonkin järkevään alustaa. Eli merelle. Tykkään vesilinja malleista, mutta ilman kunnollista pohjaa alukset näyttävät mielestäni tyhmiltä.

Aluksi meinasin Trumpeterin tukialusta, mutta rehellisesti sanottuna yli 700 osan määrä tuntui liian suurelta, joten päädyin pohdiskelujen jälkeen Fujimin Yahagiin. Sarja vaikutti yksityiskohtaiselta ja sen mukana tulivat myös etsiosat.

Laivan rakennus alkoi komentosillan rakentamisesta sun muiden kannelle tulevien tilpehöörien tekemisestä. Etsikaiteita tuli lukuisiin paikkoihin ja niiden kanssa sai käyttää aika paljon aikaa. Pääosin kaikki osat sopivat hyvin paikoilleen. Ainoastaan osa valmiista reijistä oli liian pieniä, joten hieman joutui laajentamaan siellä täällä.

Aluksen väriksi valitsin laivaston harmaan ja koska alus on rakennettu Sasebon telakalla löytyi Tamiyalta suoraan oikea väri. Kansiväri on Mr. Hobbya. Rakentelu eteni aika nopeasti ja etsienkin kanssa homma helpottui, mitä enemmän niitä rakensi. Laiva on litkutettu mustalla ja kuivaharjattu sieltä täältä metallivärillä. Sen suurempia ruosteita en alukseen tehnyt.

Eniten ehkä jännitin takiloinnin tekemistä. Alkuun meinasin tehdä kohtuu yksinkertaisen version, mutta käytin Uschin ohuinta lankaa 0,01mm. Osoittautuikin loistavaksi tavaraksi, joten tein vähän lisää takilointia.

Viimeisenä pohjan rakennus. Katselin muutamia Youtube videoita ja valitsin sieltä eri tapoja valmistaa pohja.
Aluksi liimasin puualusen päälle karkean akryyli paperin ja maalasin sen eri Vallejon väreillä. Aluksen kiinnitin erikeepperillä pohjaan ja tämänjälkeen maalasin pohjaan siveltimellä aallokkoa.

Itse aallot tein Vallejon Still Waterilla ja nessu nenäliinalla. Koko pohja on pariin kertaan sivelty vallejon Still Waterilla. Omasta mielestäni lopputulos on huikean realistinen.

Kommentit

Kimmo K. 4.11.2018 12:19 Vastaa lainauksella
Hienon näköinen kokonaisuus. Mallista olisi kuitenkin kiva nähdä hieman suurempia kuvia ja mielellään myös lähikuvia. Näitä kuvia katsoessa minulle tulee ensimmäisenä mieleen, että vesi näyttää todella hyvältä.
Lisäsin parit lähikuvat. Vesi onnistui ihan kohtuullisesti ekaa kertaa tehtynä.

Jussi
Hieno paatti ja hienosti toteutettu meri.
Jusa 4.11.2018 21:41 Vastaa lainauksella
Yhdyn edelliseen, meri on erittäin uskottavasti toteutettu! Ja malli itsessään myös hieno.
Latasin paremmat kuvat. Edelliset olivat epäselviä.