Pienoismallit.net

Tykkipursi

Laudoitusta

Laudoitukseen siis valitsin basswoodin eli lehmuksen. Käytän 2x6mm rimaa.
Tein ensin parraslaudat ja kölin vieressä olevat pohjimmaiset laudat; ne täydet 6mm keulasta perään. Seuraavaksi aloin tehdä lautoja partaasta alaspäin kaventaen sekä keulaan että perään päin. Jos mitoitus ihan ei mene millilleen nappiin, vajaat "soirot" jäävät tulevan jalustan alle hieman piiloon.
1. Mitoitus
2. Höyläys. Käytän normaalia pitkää käsihöylää nurinpäin.
3. Hionta. Ensin pöydällä olevaa paperia vasten ja sitten lopuksi käsin.
4. "Höyrystys". Käytän kukka-allasta, johon vedenkeittimellä kuumennettu kiehuva vesi. Lautojen upotus sinne; n. 15 min.
5. Pakotus muotoon kaarien päälle ja kuivaus yön yli.
6. Muotoon kuivaneiden lautojen liimaus ja naulaus. Liimana käytän tulevien tykkiluukkujen kohdalla Loctiten Power Epoxy:a muuten Uhu Hart:a.
Tätä kirjoitettaessa (15.11.) on vielä 10 lautaa laittamatta.

Kommentit

Siistiä jälkeä tekee kollega.

Tuohon riman taivutukseen on nopeampikin tapa,on olemassa rimantaivutin ja jos ei ole niin,vasaralla naputtamalla kovaa alustaa vasten puulistan toiselle puolelle laudan saa vaikka täyteen ympyrään rikkomatta puuta.Harjoittelemalla hyvä tulee.Itselläni nuo puulistat ovat 3 mm paksuja ja käytän taivutukseen isompaa tasasivuista vasaraa.Höyrytystä ja kukkalaatikkoa käytän ainoastaan sisäkaariin mitkä näkyy.esm,kirkkoveneet.

P.S.kai tarkistit että kukkalaatikkosi oli ehjä..Meillä kastui työpöytä ennenkuin älyttiin vaihtaa kukkalaatikko ehjään..Heh

T.Marko ja Anne
Anne ja Marko kirjoitti:
vasaralla naputtamalla kovaa alustaa vasten puulistan toiselle puolelle laudan saa vaikka täyteen ympyrään rikkomatta puuta.
Tämä olikin uusi kikka, missään ei vielä ole tullut vastaan moista. Kaiken maailman höyrytyksiä ja kuumennuksia kyllä ehdotetaan mutta ei tätä. Kiitokset vinkistä, pitääpäs heti kokeilla.
Kai Kauppi 16.11.2018 19:12 Vastaa lainauksella
Kiitti kikasta Anne ja Marko.

On muuten tosi hyvä kikka tuo naputtelu. Kokeilin heti. Tosin tämä suippoperäinen mallini vaatii niin erinomaisen "propelleja" laudan muotoiluja ja menee osittain niin soiroksi, että lehmus ei oikein kestä kovaa käsittelyä.
Ajattelin ensin tehdä laudoituksen ilman naulausta (mallilla Matti Piilola), mutta ei oikein onnistunut "äkkiväärästä" muodosta johtuen (puristinnipsuillakaan ei saanut tarpeeksi kiinni). Nätit messinkinaulatkaan eivät toimineet (joka toinen vääntyi vaikka alkuporaus oli 1mm), joten naulasin hyvin pienillä rautanauloilla. Täytyy katsoa hionnan jälkeen joutuuko kittaamaan paljon rakoja. Jos täytyy, niin maalaus on pakko tehdä tervan värisellä akryylillä, jolloin naulan kannat jäävät piiloon. Jos ei tarvitse kitata, maalauksen voi tehdä petsillä tai tervaseoksella. Tällöin nypin naulat pois ja laitan reikiin liimalla cocktailtikut, jotka katkaisen ja hion (Nauloja vaan on paljon!!).
Nuo cocktailtikut ovat muuten verrattomia moniin tarkoituksiin mm. jos täytyy saada lanka kiinni runkoon. Maksavat pari euroa 1000 kpl.

PS. Olen seuraillut teidän projektianne instassa. Hienosti etenee.
Itse joudun aina välillä käymään vanhalla työpaikalla (koulun kässypajassa) käyttämässä vannesahaa, hiomassa pölyisimpiä hommia jne. , kun kerrostalossa ei voi koneita käyttää vaikka asuu alakerroksessa.
PS 2 Kävin ostamassa itselleni kukkalaatikon, kun huomasin reiät parvekkeen kukkalaatikoissa :)

t. Kaitsu