Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109G-2

"Pata-Ässä" Stalingradissa

Mallikoneen referenssinä on luutnantti Wilhelm Criniuksen (2.12.1920 – 26.4.1997) Bf 109G-2 ”Keltainen 13” III./JG 53 talvella 1942 Tusowissa, Stalingradin alueella. Crinius saavutti 114 vahvistettua ilmavoittoa n. 400 taistelulennolla. Voitoista 14 saavutettiin Afrikan rintamalla. Hänen kaksi ensimmäistä ilmavoittoaan tapahtuivat 9.6.1942, molemmat venäläisiä IL-2 Stormovikeja. JG 53 siirrettiin marraskuussa 1942 Tunisiaan. 13.1.1943 taistellessaan RAF:n Spitfireiden kanssa hänen koneensa sai osumia. G-2:n moottori syttyi tuleen ja hän joutui hyppäämään varjolla mereen. Vietettyään merellä 24 tuntia hänet lopulta pelastettiin liittoutuneiden toimesta sotavankeuteen. 114 ilmavoittoa vain seitsemän lentokuukauden aikana on jo sinällään huikea suoritus.

En ole löytänyt JG 53:n G-2:sta refekuvia talvicamossa, joten kyseinen camo yksikön vielä ollessa alkutalvesta -42 Venäjällä on paras arvaus. Keltaiset maalaukset takarungossa ja moottorin alla perustuvat kesäcamoiseen refekuvaan elokuulta 1942 itärintamalla, joillakin JG 53:n koneilla myös siipikärkien alapinnat olivat keltaiset, ei kuitenkaan Criniuksen koneessa. Valkoinen talvicamo oli liitujauhopohjaista ”mömmöä”, joka saatiin helposti kevään tullessa pestyä pois. Näin ollen se oli myös ajossa kulumiselle normaalimaalia alttiimpi. Tätä olen mallissani yrittänyt tavoitella. Helpon talvicamon poispestävyyden taustalla oli varmasti myös painon minimointi. Uusi maalikerros aina kauden vaihtuessa toisi melkoisen lisäpainon. Kaipa tästä syystä jenkit jättivät etenkin sodan loppuvaiheissa koneensa maalamatta ja samalla esim. Mustangeissa jopa tilkittiin niitti-/paneelirajat umpeen kitkan vähentämiseksi sekä optimaalisen nosteen saavuttamiseksi.

Muutama sana mallista:
Trumpeterin G-2 oli vakaata Trumpeterin laatua ja helppo paketoitava. Valujen viimeistely oli laadukasta paneelirajoineen ja niitteineen. Sarjassa on mukana myös moottori, mikäli sen haluaa saada näkyviin. Ainoa napina tulee ohjeiden maalausvaihtoehtojen refejen puuttumisesta. Vaihtoehdot olivat tässä Afrikan rintaman trop-camossa ilman mitään taustatietoja. Googlaamalla vasta selvisi, että tuo ”keltainen 13” oli III./JG 53 Criniuksen kone.

Kommentit

Hyvät kollegat!
Olen saanut nähdäkseni toistaiseksi hyvät pisteet mallistani, en kuitenkaan yhtään kommenttia? Mielelläni kuulisin näkemyksiä pros/cons? Oppimismielessä eritoten ne kriittiset kommentit olisivat tärkeitä? Omasta mielestäni tämä on toistaiseksi paras mallini.

YT
Kalle
AJ 23.10.2018 18:44 Vastaa lainauksella
Moi Kalle, Erinomaisesti onnistunut Criniuksen Bf 109G-2 ”Keltainen 13” III./JG 53 talvella 1942 Tusowissa, Stalingradin alueella. Hyvä taustoitus. Itse mailli on kaikinpuolin hyvin rakennettu, maalattu, säistetty ja viimeistelty; ei nillityksiä ja narinoita, ainoastaan kehuja. Selkeästi viikon mallin ainesta. Erittäin hyvää työtä Kalle! Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ!
Hienon Mersun olet Kalle jälleen rakentanut, onnittelut siitä!

En tunne noita Saksan itärintaman koneita sen kummemmin mutta mukava nähdä näitä hieman poikkeukselliseen värimaailmaan rakennettuja mallejakin. Tuo valkoinen "liitujauhopinta" on mielestäni todella hyvin onnistunut ja antaa hyvin vaikutelman siitä että kyseessä ei ole "aito" maali.

Tuota hieman ihmettelen…tosin tietämättömyyttäni, että maalattiinko noita merkintöjä mitä siivissä ja sivuvakaajassakin näkyy myös liitujauhon päälle? Suomessa mitä noita liitujauhomömmöjä käytettiin talvicamoissa niin merkinnät kierrettiin ja muutenkin jälki oli aika paljon krouvimpaa ja varsinainen maali paistoi monilta osin alta.
Kiitos Markku!
Ymmärtääkseni liitujauhomömmön kanssa "kierrettiin" keltaiset värit ja merkinnät.

YT
Kalle
AJ 29.10.2018 08:46 Vastaa lainauksella
Moi Kalle, Onnittelut ansaitusta viikon mallista! Erinomaista työtä! Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Moi Kalle, Onnittelut ansaitusta viikon mallista! Erinomaista työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ!
Oikein onnistunut Bf-109 ja onnittelut viikon mallista!
Pete N 31.10.2018 03:42 Vastaa lainauksella
Kalle Korkala kirjoitti:
Hyvät kollegat!
Olen saanut nähdäkseni toistaiseksi hyvät pisteet mallistani, en kuitenkaan yhtään kommenttia? Mielelläni kuulisin näkemyksiä pros/cons? Oppimismielessä eritoten ne kriittiset kommentit olisivat tärkeitä? Omasta mielestäni tämä on toistaiseksi paras mallini.

YT
Kalle
Sitä saa mita pyytaa, heh. Hieno siisti malli. Parissa kuvassa tuo liitumaali runkon päällä milestäni kiiltää liikaa, olet varmaan ruiskuttanut valmiin mallin paalle viela kirkkaan lakan.
Kiitos Janne ja Pete!

Päälle ruiskutin kyllä mattalakan, muttei näemmä ehtinyt kuivua riittävästi.
YT
Kalle
Kimmo K. 31.10.2018 10:54 Vastaa lainauksella
Onnittelut viikon mallista! Malli valkoisessa talvicamossa on todella näyttävän näköinen ja työnjälki on sekä rakentamisen että maalauksen osalta on erinomaista. Itseäni hieman kuitenkin häiritsee tuo aiemminkin mainittu seikka, eli koneen tunnukset ja merkinnät näyttävät siltä, että ne on maalattu valkoisen liitumaalin päälle. Ehkä antennilanka voisi myös olla hieman ohuempi ja kireämmälle vedetty.

Joka tapauksessa hieno malli ja ansaittu titteli!
Kiitos Kimmo!
Pete N 4.11.2018 01:20 Vastaa lainauksella
Kalle Korkala kirjoitti:
Kiitos Janne ja Pete!

Päälle ruiskutin kyllä mattalakan, muttei näemmä ehtinyt kuivua riittävästi.
YT
Kalle
Sama onkelma, mattalakka joka minullakin on ei tosiaakaan ole edes kuivuttuaan matta vaan kiiltaa jonkin verran :)