Hyvät kollegat!
Olen saanut nähdäkseni toistaiseksi hyvät pisteet mallistani, en kuitenkaan yhtään kommenttia? Mielelläni kuulisin näkemyksiä pros/cons? Oppimismielessä eritoten ne kriittiset kommentit olisivat tärkeitä? Omasta mielestäni tämä on toistaiseksi paras mallini.
YT
Kalle
Messerschmitt Bf 109G-2
"Pata-Ässä" Stalingradissa
Mallikoneen referenssinä on luutnantti Wilhelm Criniuksen (2.12.1920 – 26.4.1997) Bf 109G-2 ”Keltainen 13” III./JG 53 talvella 1942 Tusowissa, Stalingradin alueella. Crinius saavutti 114 vahvistettua ilmavoittoa n. 400 taistelulennolla. Voitoista 14 saavutettiin Afrikan rintamalla. Hänen kaksi ensimmäistä ilmavoittoaan tapahtuivat 9.6.1942, molemmat venäläisiä IL-2 Stormovikeja. JG 53 siirrettiin marraskuussa 1942 Tunisiaan. 13.1.1943 taistellessaan RAF:n Spitfireiden kanssa hänen koneensa sai osumia. G-2:n moottori syttyi tuleen ja hän joutui hyppäämään varjolla mereen. Vietettyään merellä 24 tuntia hänet lopulta pelastettiin liittoutuneiden toimesta sotavankeuteen. 114 ilmavoittoa vain seitsemän lentokuukauden aikana on jo sinällään huikea suoritus.En ole löytänyt JG 53:n G-2:sta refekuvia talvicamossa, joten kyseinen camo yksikön vielä ollessa alkutalvesta -42 Venäjällä on paras arvaus. Keltaiset maalaukset takarungossa ja moottorin alla perustuvat kesäcamoiseen refekuvaan elokuulta 1942 itärintamalla, joillakin JG 53:n koneilla myös siipikärkien alapinnat olivat keltaiset, ei kuitenkaan Criniuksen koneessa. Valkoinen talvicamo oli liitujauhopohjaista ”mömmöä”, joka saatiin helposti kevään tullessa pestyä pois. Näin ollen se oli myös ajossa kulumiselle normaalimaalia alttiimpi. Tätä olen mallissani yrittänyt tavoitella. Helpon talvicamon poispestävyyden taustalla oli varmasti myös painon minimointi. Uusi maalikerros aina kauden vaihtuessa toisi melkoisen lisäpainon. Kaipa tästä syystä jenkit jättivät etenkin sodan loppuvaiheissa koneensa maalamatta ja samalla esim. Mustangeissa jopa tilkittiin niitti-/paneelirajat umpeen kitkan vähentämiseksi sekä optimaalisen nosteen saavuttamiseksi.
Muutama sana mallista:
Trumpeterin G-2 oli vakaata Trumpeterin laatua ja helppo paketoitava. Valujen viimeistely oli laadukasta paneelirajoineen ja niitteineen. Sarjassa on mukana myös moottori, mikäli sen haluaa saada näkyviin. Ainoa napina tulee ohjeiden maalausvaihtoehtojen refejen puuttumisesta. Vaihtoehdot olivat tässä Afrikan rintaman trop-camossa ilman mitään taustatietoja. Googlaamalla vasta selvisi, että tuo ”keltainen 13” oli III./JG 53 Criniuksen kone.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.