Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf-109 G-2

MT-230

Tässä on kaksi "My first" -tapausta samassa mallissa, eli ensimmäinen koskaan rakentamani suomi-malli ja myöskin ensimmäinen rakentamani G-mallin mersu. Malli on panokseni Ilmavoimat 100 vuotta -ryhmikseen. Sarja on Eduardin Mersu -suomipaketointi ja esikuvaksi valikoitui HLeLv 28:ssa palvelleen Jaakko Puolakkaisen MT-230 Värtsilässä elokuussa 1944. Hän saavutti 2 varmistettua ilmavoittoa ja myös vaurioitti kahta viholliskonetta.

Eduardin sarja oli mielestäni samaa jatkumoa kuin muutkin modernit Edun sarjat, eli laatu oli hyvää ja kone meni erittäin siististi kasaan. Ainoa mikä ihmetytti oli rungon puolikkaissa kohdistustappien puuttuminen, eli niitä yhteen liimatessa piti olla tarkkana. Maalasin koneen Lifecolorin FS 34096 sävyllä (RLM82 nimellä purkissa) ja satiinimustalla. Alapuoli on myös Lifecoloria, eli RLM65. Toki sävytin ja pehmensin aika ronskilla otteella sävyjä perusmaalauksen jälkeen. Muuten tein ihan perus paneelirajauksia (harmaalla ja mustalla) ja myöskin muuta kevyttä sävytystä ja vanhennusta mallille. Siirtokuvat olivat laadukkaat ja käyttäytyivät ihanteellisesti.

En tiedä miten hyvin malli kuvaa esikuvaansa, etenkin vihreä on joissakin malleissa selkeästi oliivinvärisen suuntaan, mitä se tässä tapauksessa ei ole. Suomi-koneiden osalta on paljon asiantuntijoita ja spesialisteja tälläkin saitilla, joten veikkaan että heillä on parempi käsitys oikeasta värityksestä kuin minulla. Malli oli kiva rakentaa, mikä on minulle tärkein asia. Myöhemmin teen G-6:n harmaassa camossa.

Kommentit

Hienosti maalattu ja säistetty mersu! Värityksen kannalta en ole asiantuntija, mutta ainakin omaan silmään näyttää hyvältä.

-Juuso T.
Hieno ja tasapainoinen kokonaisuus, ei moitittavaa!
Edellisten kanssa erittäinkin samaa mieltä.
Kiitos Juuso, Antti ja A Lappalainen palautteesta!
Siivekkeiden vastapainot on väärissä asennoissa.

Vitsi vitsi! On vaan alkanut niin harmittaa Mersujen - sekä 109 että 110 - vastapainot, että aina ensiksi pitää tuijottaa niitä. 110:iin työnsin messinkilangan pätkät, joihin kasvatin painopisarat pikaliimapisaroilla. Johan alkoi kestää. Mutta ei ne ihan oikean näköiset ole. Paitsi ne pahuksen vastapainot, muutenhan Eduardin Mersu on todella kiva tehdä.

Hieno Mersu. Vastapainojen jälkeen chekkaan aina istuma-asennon: Mersun laskutelineiden asento, joka näkyy hyvin kuvasta yksi, on niin omaperäisen huvittava… no sehän on niin kuin pitää.
Kiitos Sakari kommenteista! Tuo oikean siiven vastapaino on nähtävästi vähän kyllä nuukahtanut, eli pitää korjata. Katkoin ne maalatessa useaan kertaan ja vielä tein toisen skrätsinä kun hukkasin orginaalin. Ärsyttävää todellakin!
Olli J. 8.10.2018 12:04 Vastaa lainauksella
Todella onnistunut Mersu! Maalausjälki on kerrassaan upeaa ja pinnoissa on hienosti elävyyttä. Hyvää työtä! Tässähän alkoi sormet syyhyämään aloittaa oma mersu-projekti…
Kiitos Olli palautteesta! Nythän on mersu-rakentajilla juhlavat oltavat kun esim. Tamiya ja Eduard ovat tuoneet useita malleja aiheesta markkinoille.
AJ 9.10.2018 09:10 Vastaa lainauksella
Moi Janne, Upeasti onnistunut Jaakko Puolakkaisen (HLeLv 28) Messerschmitt Bf 109G-2, MT-230, Värtsilässä elokuussa 1944. Kaikki on hienosti kohdallaan, erityisesti pidän tuosta värimaailmasta eli siitä miten olet tulkinnut Suomi-värejä. Hieno Mersu ja onhan Mersuja aina kivaa katsella; erityisesti Suomi-Mersuja. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ! Värejä tuli funtsittua aika pitkään kunnes tähän päädyin.
Nätin Mersun olet Janne rakentanut…siistiä työtä kaikin puolin. Maalauksen sävyt miellyttävät vaikka ( kuten mainitsit ) vihreän sävy ehkä aavistuksen vaaleampi mihin on tottunut. Jos tämä on eka Suomi-koneesi…se sallittakoon ;-).

Säistäminen sopivan hillittyä vaikka Mersuissa sallisi vaikkapa voimakkaampaakin jälkeä…olihan ne aika kovassa käytössä vuonna 1944. Hyvä näin, seuraavaa Mersua odotellessa…silloin voisit lisätä myös sen pysty antennilangan pätkän mikä tulee tuosta vaakalangasta alas runkoon radiolaitteelle ;-).
Kiitos Markku! Katos vaan, toi langanpätkä puuttuu! Sehän pitää lisätä malliin. Hyvä huomio!
Mallin värimaailma miellyttää suuresti meikäläisen silmiä. Kaunis Mersu!
Kiitos palautteesta, Veli-Matti!