Moi, hieno I-16.
Tykkään siitä miten olet tuonut panelirajoja ja saranalinjoja esiin. Kuvan 7 tyyli on todella hieno. Kuvassa 9 rungon yläosa on jo aika raskaalla kädellä tehty. No, makuasioita!
Aikanaan moitin tekemääsi Pe-2:ta "syvyyden puutteesta". Tässä sitä "syvyyttä" on. Mielestäni olet kehittynyt!
Polikarpov I-16 "Rata"
Type 18

I-16 konetta valmisteettiin useita muunnoksia pääkonstruktion pysyessä pääosin ennallaan, suurimmat erot eri kehitysversioiden välillä liittyivät moottoreihin ja aseistukseen. Viimeisin versio oli type 29. Koneen ensilento oli vuonna 1933 ja sitä käytettiin mm. Espanjan sisällissodassa. Konetta valmistettiin yhteensä yli 7000 kpl ( I-16UTI mukaan lukien yli 9000 kpl ) aina vuoteen 1943 saakka ja mm. vuonna 1941 I-16 muodosti 2/3 venäläisten hävittäjävahvuudesta.
I-16 kone oli ketterä kone liikehtimään, niinpä mm. Suomalaisille piloteille annettiin käsky olla ryhtymättä kaartotaisteluun I-16 kanssa. Suomi sai sotasaaliiksi yhteensä kuusi I-16 konetta joista kaksi kunnostettiin palveluskäyttöön.
Tämä Eduardin Weekend paketointi itse sarjan osien puolesta oli ihan kelvollinen, sen sijaan sarjan ohjeet olivat kehnot, niinpä moni asia piti varmistaa ihan muualta. Onneksi netti on pullollaan "Rata" tietoutta. No…tämä "tietouskin" voi johtaa harhaan. Eräällä Englantilaisella pienoismallisivustolla kaveri oli rakentamassa samaa koneyksilöä jota itsekin tein ja oli aikeissa ohjata minutkin harhapolulle! Hän mm. kittasi / hioi umpeen oikean puolen oven ohjaamosta, samoin kuin tarvikeluukun oven. Näin ei kuitenkaan olisi pitänyt tehdä, sillä type 18 oli tuon asian suhteen samanlainen kuin esim. type 24. Sen sijaan type 17 ja sitä aiemmat versiot olivat ilman tuota oikeanpuolen ovea. Muutama muukin ero näiden type 17 ja type 18:n välillä oli, esimerkiksi spinneri ja potkuri olivat erilaisia, samoin kannuspyörä oli vielä type 17:ssa pelkkä kannus.
Samalla tässä tuli perehdyttyä eri I-16 tyyppien välisiin eroihin sarjan ohjeista välittämättä. Uskoisin että tämä Eduardin ohjeiden puutteellisuus johtuu osin siitä että samoilla muoteilla tehtyä sarjaa on Eduard paketoinut omaksi sarjakseen monille eri alatyypeille ja tästä Weekend paketoinnistakin pystyi tekemään ainakin kaksi, ellei kolme eri versiota.
Suoraan laatikosta sarja kuitenkin rakentui, ainoastaan nuo laskutelineiden sisäänvetovaijerit tuli lisättyä. Niiden vaijerien sisäänmenokohta pyöräkuilussakin tuli varmistettua oikeaan kohtaan netistä löytyneen kuvan avulla. Sarjan ohjeet ohjeisti vaijerin menemään pikku ikkunanluukun läpi. Oikea kohta on kuitenkin sen vieressä.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.