Pienoismallit.net

Polikarpov I-16 "Rata"

Type 18

Tämä Polikarpov I-16, type 18 palveli VVS, 286.IAP:ssa Leningradin alueella kesällä 1942. Konetta lensi yhdeksän ilmavoiton ässä Luutnantti Alexey Gerasimovits Tatarchuk. Tämä ilmataistelurykmentti toimi tuolloin mm. Laatokan suunnalla.

I-16 konetta valmisteettiin useita muunnoksia pääkonstruktion pysyessä pääosin ennallaan, suurimmat erot eri kehitysversioiden välillä liittyivät moottoreihin ja aseistukseen. Viimeisin versio oli type 29. Koneen ensilento oli vuonna 1933 ja sitä käytettiin mm. Espanjan sisällissodassa. Konetta valmistettiin yhteensä yli 7000 kpl ( I-16UTI mukaan lukien yli 9000 kpl ) aina vuoteen 1943 saakka ja mm. vuonna 1941 I-16 muodosti 2/3 venäläisten hävittäjävahvuudesta.

I-16 kone oli ketterä kone liikehtimään, niinpä mm. Suomalaisille piloteille annettiin käsky olla ryhtymättä kaartotaisteluun I-16 kanssa. Suomi sai sotasaaliiksi yhteensä kuusi I-16 konetta joista kaksi kunnostettiin palveluskäyttöön.

Tämä Eduardin Weekend paketointi itse sarjan osien puolesta oli ihan kelvollinen, sen sijaan sarjan ohjeet olivat kehnot, niinpä moni asia piti varmistaa ihan muualta. Onneksi netti on pullollaan "Rata" tietoutta. No…tämä "tietouskin" voi johtaa harhaan. Eräällä Englantilaisella pienoismallisivustolla kaveri oli rakentamassa samaa koneyksilöä jota itsekin tein ja oli aikeissa ohjata minutkin harhapolulle! Hän mm. kittasi / hioi umpeen oikean puolen oven ohjaamosta, samoin kuin tarvikeluukun oven. Näin ei kuitenkaan olisi pitänyt tehdä, sillä type 18 oli tuon asian suhteen samanlainen kuin esim. type 24. Sen sijaan type 17 ja sitä aiemmat versiot olivat ilman tuota oikeanpuolen ovea. Muutama muukin ero näiden type 17 ja type 18:n välillä oli, esimerkiksi spinneri ja potkuri olivat erilaisia, samoin kannuspyörä oli vielä type 17:ssa pelkkä kannus.

Samalla tässä tuli perehdyttyä eri I-16 tyyppien välisiin eroihin sarjan ohjeista välittämättä. Uskoisin että tämä Eduardin ohjeiden puutteellisuus johtuu osin siitä että samoilla muoteilla tehtyä sarjaa on Eduard paketoinut omaksi sarjakseen monille eri alatyypeille ja tästä Weekend paketoinnistakin pystyi tekemään ainakin kaksi, ellei kolme eri versiota.

Suoraan laatikosta sarja kuitenkin rakentui, ainoastaan nuo laskutelineiden sisäänvetovaijerit tuli lisättyä. Niiden vaijerien sisäänmenokohta pyöräkuilussakin tuli varmistettua oikeaan kohtaan netistä löytyneen kuvan avulla. Sarjan ohjeet ohjeisti vaijerin menemään pikku ikkunanluukun läpi. Oikea kohta on kuitenkin sen vieressä.

Kommentit

Moi, hieno I-16.

Tykkään siitä miten olet tuonut panelirajoja ja saranalinjoja esiin. Kuvan 7 tyyli on todella hieno. Kuvassa 9 rungon yläosa on jo aika raskaalla kädellä tehty. No, makuasioita!

Aikanaan moitin tekemääsi Pe-2:ta "syvyyden puutteesta". Tässä sitä "syvyyttä" on. Mielestäni olet kehittynyt!
Kiitos Sakari kommenteista! Vähän rankemmin tuota säistämistä tähän koneeseen juu, tarkkana tosin sai olla että mitä kohtia pyrkii korostamaan kun kyseessä kuitenkin oli kangasverhoiltu ja osin vanerikuorinen kone. No, oli siinä muutamissa kohdin myös peltivahvikkeita joihin siis keskityin ja maalasin ne kohdat ennakkoon alumiinin sävyllä.

Mukava myös kuulla että kehittymistä on havaittavissa ja surullistahan se olisikin, ellei olisi ;-). Ruiskun hankinnalla ja käytöllä saisi ehkä vielä jotain uutta ilmettä…tahi sitten ei. Mennään nyt kuitenkin toistaiseksi näin.
Hienon "Ratan" olet tehnyt! Maalaus on erinomaisen onnistunut, mitä maaleja käytit? Ainoa nillitys tulee dekaaleista, jotka paikka paikoin peittävät paneelirajoja, mm. oikea kylkitähti ja sivuperäsimen sauma.
Mutta nätti kyllä on!
YT
Kalle
Kiitos Kalle kommenteista. Life Colorin ja Vallejon akryyleja pääosin käytetty. Kyllä dekaalit noissa mainitsemissasi kohdissa on katkaistu…ei ehkä kuvissa erotu kovin selvästi?
Ok, sama vaiva omissa malleissani väillä on. Hieno peli tämä joka tapauksessa!
YT
Kalle.
Hyvä Markku.
Tyylikäs malli rumasta, mutta kiehtovasta koneesta. Yksi suosikikoneistani.
Säistys sopivaa ja varsinkin viimeisessä kuvassa kk:t ja pakoputkien päät oikein huokuu oikean metallin raskautta. Myös samassa kuvassa hyvin nuo rautaosien kiinnitykset.
Pikkuisen ihmettelen, että mitä ruostetta laskutelineissä on? Koetin kuvitella ne sisään ja ajatella niitä pakokaasuvanoiksi, mutta ei sekään sovi.

Tuhon aurinkotuolissa olevaan figuun olisit saanut satsata enemmän. Nyt se on aika lailla lelun näköinen. Joutaisi pois koko alustasta.
Tässä on joku nikkaroinut varmaan samasta sarjasta aika näyttävän I-16:sta.
www.pienoismallit.net/profiilit/2262/kuvat/kuvapankki/kuva_142726/
Mutta mallin kokonaisarvioni on kuitenkin:
Kiitos Timo kommenteista!
Suoraan sanoen en tiedä mitä mönjää noissa laskutelineiden suojapelleissä on, vaikutti ruosteelta mutta saattoi olla myös kertynyttä likaa/mutaa kun netistä löytynyttä valokuvaa käytin referenssinä. Nyt en sitä kuvaa valitettavasti enää löytänyt kun äsken etsin. Olikohan nuo suojapellit alu-vai teräspeltiä? Täysin puhtoisia nuo pellit oli tuskin koskaan, monissa kuvissa oli myös aika vahvat pakokaasuvanat niissä.

Fikuja sijoittelen aina sinne tänne, joskus ne sopii…useimmiten kait ei? Mielestäni ne toimii kuitenkin hyvin mittakaavan antajana kertomaan minkä kokoisesta koneesta on kysymys. Tuon istuvan ukkelin suonissa virtaa Saksalainen veri, mutta nimesin sen kuitenkin A.G.Tatarchukiksi ja maalasin asepuvun Neuvostovärein. Tuoli on tehty styreenisuikaleista ja kankaana toimii kopiopaperi. Juu, ei ole helppo nakki tuon kokoisten figujen maalaus…lähikuvia ei todellakaan kannata ottaa;-).

Näyttävä on todellakin tuo Safonovin kone, taitaa olla type24 mutta samasta sarjasta ehkä kuitenkin?
Kokonaisuutena viihdyttää silmiä ja mun mielestä figu sopii myös tohon skeneen hyvin. Figuissakin maalaustaidot kehittyy mitä enemmän niitä vaan maalaa :)
Kiitos Jean kommenteistasi!

Ehkä noihin figuihin ei tule enää niin hirveästi panostettua kun itse pääkohde alustoineen on jo valmiina. Taitaa olla voimat jo siinä vaiheessa lopussa ;-). Tosin…joku voi kysyä että miksi niitä sitten ylipäätään pitää sinne kokonaisuuteen laitella. No, huvin vuoksi ja mittakaavaa antamaan…kaiketi?

Ehkä taidot niiden suhteen myös kehittyisi…kuten sanoit. En tiedä, on se vain turkasen vaikeaa maalata n.5 mm:n korkuisia kasvoja!
Markku Rinne kirjoitti:
Tosin…joku voi kysyä että miksi niitä sitten ylipäätään pitää sinne kokonaisuuteen laitella. No, huvin vuoksi ja mittakaavaa antamaan…kaiketi?

En tiedä, on se vain turkasen vaikeaa maalata n.5 mm:n korkuisia kasvoja!
Figut tuo lopputulokseen näyttävyyttä ja on kyllä hyvä mittakaavan antaja myös. Ton kokosiin figuihin ei edes välttämättä tarvii maalata kasvoihin detaljeita, usein riittää kun litkuttaa kasvojen syvänteet ruskealla washilla.
Figuuri mittakaavaa antamassa on varsin toimiva juttu. En ole jotenkin oikein ikinä hahmottanut,että Rata on noinkin iso möhkäle. Omat takavuosien figuyritelmäni ovat näyttäneet lähinnä zombeilta,mutta jossain vaiheessa pitänee kokeilla uudestaan. Naama juurikin tuolla Jeanin mainitsemalla tekniikalla ruskealla washilla käsiteltynä. Silmiä on meikäläisen turha yrittää maalata. :D
AJ 1.12.2018 20:38 Vastaa lainauksella
Moi Markku, Komppaan kehuja yllä, Hieno kokonaisuus. Huh, sait kovaakin, mutta nähdäkseni kuitenkin onneksi rakentavaa kritiikkiä edellä. En anna kritiikkiä, koska mielestäni se on jo edellä annettu, mikäli sille ylipäätään tarvetta on. Sen sijaan annan kehuja, koska tämä on mielestäni kaikin puolin onnistunut kokonaisuus; Polikarpov I-16, Type 18 lekomalli näyttää hyvältä ja alusta figuineen kruunaa kokonaisuutta.
Mielestäni erinomainen "Rata" lekon mallinnostulkinta; hyvää työtä Markku!!! Parhain terveisin, AJ
Kiitos Veli-Matti ja AJ kommenteista. Juu…arvosteluja on pyydetty ja niitä on saatu, ei siis mitään hätää ;-).