Pienoismallit.net

Curtiss Hawk 75A Cyclone

CUc-502

LLv 12, Joroinen, heinäkuu 1941. Kapteeni Auvo Maunulan nimikko - moni muukin lensi tätä konetta.

Cyclone-moottorilla varustettu Curtiss oli oikein mielenkiintoinen erikoisuus. Näitä tuli Suomeen seitsemän, CUc-501 … 507.

Koneen moottori oli erilainen kuin Brewsterin moottori, huomattavasti tehokkaampi vaikka moottori näytti suunnilleen samalta. Yli 1200hv. Britit kokeilivat Mohawk IV:ää (suunnilleen sama kone kuin CUc) Spitfirea vastaan. Mohawk oli alakorkeuksissa monessa suhteessa parempi: yhtä ketterä, nopeampi, nousi hyvin… Cyclone-Curtiss oli ilmeisesti vähintään Brewsterin veroinen kone, jollei parempi.

Mutta… tämä Cyclone-versio ei kestänyt käyttöä. Moottorit ylikuumenivat ym. CUc:t olivat huono-onnisia koneita. Syyskuussa 1941 enää CUc-503 oli ehjä, muut oli ammuttu alas tai pakkolaskettu moottorivaurioiden takia. Viiteen koneeseen vaihdettiin Twin Wasp -moottori, mm CU-502:een.

CUc-502 kuten muutkin sijoitettiin aluksi tiedustelulentolaivueisiin. Myöhemmin HLeLv 32:ssa sillä ammuttiin alas puolikas kone. (Kuulostaapa omituiselta näin kirjoitettuna.)

Lähdin rakentamaan mallia Musthave:n sarjasta. Se oli erehdys. Musthave:n tuotteesta MH148001 ei voi oikein mitään kaunista sanoa. Se on Academyn vanha sarja, johon on lisätty etsejä ja resiiniosia. Lisäykset ovat pääosin pielessä tai huonoja. Suurin ongelma on kuitenkin Academyn sarjan keulaosa, joka on jokseenkin pielessä. Se on tässä mallissa tehty kokonaan uusiksi.

Jos joku vielä haluaa Cyclone-Curtissin tehdä, suosittelen lähtemään Academyn sarjasta, oli siinä sitten Wasp tai Cyclone, ja tekemään moottoriosion uusiksi.

Mallissa on käytetty
* Musthave:n Cyclone
* Kuivalaisen etsit
* Tähtäimet jostain
* Laskutelineluukut alumiinilevystä (myös kannuspyörän)
* Valot scratch
* Pommitelineet scratch
* Konekiväärit scratch
* Maalatut hakaristit
* Konetunnus SBS:n dekaaleista

Jos joku ihmettelee puuttuvaa antennilankaa - ei se puutu. Koneessa oli ranskalainen radio, joka tarvitsi vain pidemmän antennin mastossa.

Maalauskaavio on saksalainen RLM 71/65.

Kommentit

Hieno Cuc. Melkein samanmäköinen kuin tein vuosia sitten AML+ Revell combosta. Mulla oli vain 1/72 skaalassa. Niin vanhaa en kehdannut laittaa tänne näytille, mutta kiva, että nyt tulee.
Paljon skrätsiä --> plussaa.

Ei keltaista rinkiä keulassa ja Stalinin pään kuvio. Se on se, joka eri moottorin lisäksi erottaa tämän muista Curtisseista. Näissä ei ollut myöskään sitä mustaa alasiipeä toisessa siivessä.
AJ 5.10.2018 08:05 Vastaa lainauksella
Moi Sakari, No, johan on upea Curtiss CUc-502 leko - oiva lisä Suomen ilmavoimat 100-vuotis ryhmikseen. Kiitos hyvästä taustoituksesta ja rakentamiskuvauksesta; lopputulos on kerrassaan huikea! Ei nillityksiä ja narinoita, ainoastaan kehuja; huipputyötä! Parhain terveisin, AJ
No onhan komea. Hieno lisä ryhmikseen. Sattuikohan nyt sellainen rakenteluaihe joka kannustaa mallareita panostamaan vielä hiukkasen enemmän?
Hieno malli jälleen Sakarilta! Itse jätin pisteyttämästä, kun en tuota konemallia tunne. Mutta hyvä mielestäni on, ainoa nillitys tulee kuvan 4 ikkunoiden tummuudesta?

YT
Kalle
Nätin "Sussun" olet Sakari rakentanut, vieläpä tällä harvinaisemmalla moottoriversiolla. Työn jälki on siistiä ja värit ovat ainakin minun mielestäni just eikä melkein. En keksi mitään valittamista…kaikki on niin kuin pitääkin…hieno malli!
On kyllä hyvin tehty ja aina lisäarvoa tuo nuo itsetehdyt palikat. Maalaus ja pintakäsittely on jus, eikä melekein.
Voiko tätä ihailla enemmän Kuopion mallitahtumassa 27.-28.10?
Pojoja mielestäni:
Tämäkin bongattu NC:ssa ja jälki on kyllä laadukasta. Oli hyvä kun vieressä oli toinen rakentamasi CU, jolloin pystyi vertailemaan niiden eroja. Erittäin hyvää mallausta!
Kiitoksia kauniista kommenteista.

Tuo moottorin ja eturungon alue on aika jännä. Jos vertaa Ari Oksasen malliin
www.pienoismallit.net/galleria/malli_13766/kuva_128818/
niin muoto on totisesti erilainen; ei taida kumpikaan olla oikein. Innostuin vähän liikaa kun huomasin miten mukavasti 32-millinen viemäriputken pätkä sopii Curtissin keulalle, olisi pitänyt vielä vähän miettiä. Jokin mittavirhe tässä on myöskin. Cyclone-Curtiss on selvästi lyhyempi, mutta onko se ihan näin lyhyt? Lähteissä on ristiriitaisuuksia.

Näillä näkymin en ole Kuopioon lähdössä, kiitos kutsusta, mutta mallistahan ei koskaan tiedä…