Pienoismallit.net

Dewoitine

D.520

Dewoitine D.520 oli Emile Dewoitinen luomus, Dewoitine oli valmistanut 20 ja 30 luvulla Ranskan ilmavoimille useita koneita, 1934 Ilmavoimien vaatimukset koneiden ominaisuuksista kasvoivat eikä Dewoitinen tarjoama D.513 kiinnostanut ilmavoimia niin paljoa että niistä olisi saatu kaupat aikaan, Dewoitine suunnittelikin ajavansa toiminnot alas viimeisen D.510 valmistuttua. 1936 Dewoitine kuitenkin päätti perustaa uuden suunnittelutoimiston, ilmavoimat halusi hävittäjän joka pystyy vähintään 520km/h nopeuteen ja 1937 tammikuussa Dewoitine esitteli uuden D.520 joka pystyi haluttuun nopeuteen, mutta yhtään kauppaa ei saatu sovittua koska ilmavoimat olivat juuri ottaneet käyttöön meillekkin niin tutun MS.406

Ranskan lentokoneteollisuus kansallistettiin vuoden 1937 aikana, Dewoitinesta tuli apulaistoimitusjohtaja ja hän jatkoi koneen kehittelyä, 1938 ilmailuministeriö tilasi pari prototyyppiä ja ensimmäinen olikin valmis lokakuulla samana vuonna, toinen prototyyppi saavutti 527km/h nopeuden maaliskuussa 1939 ja huhtikuussa tilattiin 200 D.520 hävittäjää.

Konetyyppi kärsi kansallistamisen seurauksena tulleista tuotanto ongelmista ja Saksan hyökätessä toukokuussa 1940 vain 246 konetta oli valmiina ja ainoastaan yhdellä yksiköllä oli käytössään D.520.
Dewoitine D.520 oli Ranskalaisten paras kone Messerschmitt 109E vastaan, miltei tasaveroisena se pärjäsi hyvin jääden nopeudessa hieman, mutta paremmin käsiteltävänä sai tasoitusta. Ilmavoittoja konetyypille kirjattiin 108 varmistettua ja 39 todennäköistä, samalla aikavälillä menetettiin 106 joista vain 26 ilmataistelussa.

Myöhemmin mm Luftwaffe käytti konetyyppiä jonkin verran, tilasipa n.500kpl kyseistä mallia.

Tämä minkä minä tein on Tamiyan 61048 paketointi, höysteinä perus Tamiyaan on käytetty Aires 4298 Cockpit set (suosittelen) jolla tekee ihmeitä sille peruskabiinille, pelkän tähtäimen takia kannattaa ostaa. Pakosarjat Quickboost 48179 (suosittelen) ja rattaina True Details 48062 (suosittelen), sokerina pohjalla siirtokuvat Iliad Design 48009 (en suosittele) jotka olivat laadullisesti melkoinen pettymys.
Rakentaminen ei kovin ihmeellistä ollut, olihan kyseessä Tamiya. Ainoa mikä rakentelussa pisti hanttiin oli se että Airesin kabiini ei tahtonut mahtua sisään, olisi pitänyt hioa ohjaamon kohta ihan paperinohueksi niin olisi mahtunut paremmin sisään. Maalauskaavio tuli vedettyä hieman vapaalla kädellä, kun dekaaliarkilla ei kunnollista ollut ja toisaalta onhan tuo voinut olla tuollainen joten näillä mennään.

Lopuksi vielä koneen merkintöihin palaten, mikä yhdistää tämän Dewoitinen ja Rick`s Càfe:n?

Kommentit

AJ 13.9.2018 22:47 Vastaa lainauksella
Moi Jukka, Nätti Dewoitine D.520 lekomalli ja hyvä taustoitus.

Enpä juurikaan tunne Dewoitine D.520 yksiköitä, mutta merkinnät viittaisivat Vichy:n ilmavoimien Groupe de Chasse (GC) I/2 Escadrille:n koneeseen Meknesissä Marokossa, joka ammuttiin alas; mv-kuva ko. koneesta
ww2fighters.e-monsite.com/medias/images/dewoitine-d520-gc-i-2-2-.jpg ; mutta koska kysyt mitä yhteistä on Rick`s Càfe:lla ja tällä Dewoitine D.520 lekomallillasi, veikkaan että ko. Vichy:n ilmavoimien Lt. Pierre Villaceque:n? Groupe de Chasse (GC) II/5 Lafayette Escadrille:n Dewoitine D.520 leko, joka oli sijoitettuna Casablanca:an Marokkoon ja Rick`s Càfe sijaitsee Casablanca:ssa Marokossa. Tämä GC II/5 Lafayette Escadrille:n lekohan osallistui syksyllä 1942 torjuntataisteluihin liittoutuneiden maihinnousua (Operation Torch) Ranskan Marokkoon vastaan.

Oli miten oli, joka tapauksessa erittäin kaunis (hyvä camo) ja hyvin tehty Dewoitine D.520. Eipä näitä D.520 lekoja juurikaan saitilla näy. Parhain terveisin, AJ
Joskus tulee mieleen että AJ tekee työtään historian parissa, tai sitten sieltä takaa löytyy loputon tiedonjano mitä mikään kirja ei pysty tyydyttämään. Itse nivoin hieman löyhemmin yhteen Dewoitinen ja Rick`s Càfe:n eli Vichy Ranskan Marokko missä molemmat tietty oli, 1942 valmistunut Casablanca on eräs suosikeistani ja lopussa elokuvaan on ujutettu se arvostus mitä Vichy sai osakseen End of Casablanca jossa kapteeni Renault heittää Vichy pullon roskiin.
Jep, historian kirjat on kirjoitettu voittajien musteella!

YT
Kalle
AJ 14.9.2018 21:45 Vastaa lainauksella
Moi Jukka, Itsekin historian tutkijana tiedät, että historia toistaa itseään; periaatteessa nykyhetken suuret tapahtumat/linjat voi jo ennakoida historiasta. Kuten Mika Waltari osuvasti ja hienosti kirjoitti Sinuhe Egyptiläinen -kirjassaan "Ei ole mitään uutta auringon alla". Näinhän se on, sillä kärjistetysti sanottuna perusluonteeltaan/sivistykseltään nykyihminen ei ole juurikaan muuttunut 200 000/300 000 vuoden olemassaolonsa aikana; teknologia sen sijaan on kehittynyt huimasti. Tokihan Waltari myös lainasi Vanhan Testamentin Saarnaajan kirjan 1. luvun 9. säettä: ”Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla.
No joo, pelkästään historian itsensä toistamisen takia, historiaa on erittäin mielenkiintoista tavata ja opiskella. Ja kuten loistavassa Casablanca -elokuvassa sanotaan: "Play It Sam… Play "As Time Goes By""
Ja joo Casablanca -elokuva on kiistatta yksi parhaita koskaan tehtyjä leffoja; kuuluu myös suosikkeihini. What's So Great About Casablanca? Ask a Film Professor: www.youtube.com/watch?v=sC_kfwa5-kg
Plus olihan Ingrid Bergman hyvin kaunis nainen…

No johan rönsyili; mutta hienon lekomallin olet tehnyt ja sen linkitys Rick`s Càfe:n kautta Casablanca:an oli nerokas. Hyvää työtä Jukka! Parhain terveisin, AJ
JuhaO 15.9.2018 05:06 Vastaa lainauksella
Hienon näköinen D.520. Mukava nähdä näitä malleja ranskalaisista lekoista, yleensä heidän koneensa olivat esteettisesti kauniisti maalattuja, kuten italialaisten ja japanilaistenkin koneet. tosin makuasioitahan tässä on kysymys. Monet japanilaiset lisäksi aerodynaamisesti todella hyvin suunniteltuja, kuten vaikka Ki-46.

Sen verran korjaisin, että todellisuudessa parhaiten ranskalaisten käyttämistä koneista Mersuja vastaan pärjäsivät meilläkin käytössä olleet Hawk 75A:t, saivat pudotettua ilmataisteluissa .6 Mersua yhtä menettämäänsä Hawkia kohti kun Dewointinet vain .5 (ampuivat alas 14 Mersua menettäen 30 D.520:tä). Tietysti näihin ilmataistelutuloksiin vaikuttivat monet tekijät koneen ominaisuuksien lisäksi. Esim parhaan voittosuhteen D.520:iä vastaan taisivat saada Suomen taivaallakin toimineet Gloster Gladiatorit, pesivät D.520:t 4-0 Syyriassa. Tosin eräs intomielinen ranskalaisilmailuhistorioitsija selitti minulle, että se johtui D.520:n erinomaisuudesta, kone oli niin hyvä, että lentäjistä tuli ylimielisiä. Tiedä häntä, jotain totuuden siementä väitteessä voi olla vaikka veikkaan, että pääsyy oli tyhmästi valittu taktiikka.
JuhaO kirjoitti:
Sen verran korjaisin, että todellisuudessa parhaiten ranskalaisten käyttämistä koneista Mersuja vastaan pärjäsivät meilläkin käytössä olleet Hawk 75A:t, saivat pudotettua ilmataisteluissa .6 Mersua yhtä menettämäänsä Hawkia kohti kun Dewointinet vain .5 (ampuivat alas 14 Mersua menettäen 30 D.520:tä).
Tarkoitin että suoritusarvoja vertailemalla oli paras, käytäntöhän oli ihan muuta kun koneita ei ollut tarpeeksi jne. Lisäksi tosiaan Syyriassa menettivät enemmän kuin pudottivat, luultavimmin syypää oli puuttuvat taidot ja huono taktiikka. Kuitenkin D.520 aiheuttanee samaa spekulaatiota kuin Me 262, liian vähän liian myöhään, eikä koskaan saada täyttä varmuutta että olisiko näillä saatu ilmaherruus käännettyä.
On kaunis ja värikäs Dewointine. Malli näyttää oikein onnistuneelta ja muutenkin kiva nähdä vähän erikoisempia konetyyppejä sivustolla. Hienoa työtä!