Pienoismallit.net

Petsamon mersuja

bf 109 G-2/R-6 Wnr.14810

Mukaelma Rudi Mullerin tykki-mersusta jos se olisi saanut lentopäiviä vielä lisää Petsamon kentällä. Mullerin kohtalona oli joutua alasammutuksi huhtikuussa 1943, onnistunut pakkolasku jäälle, mutta ei-toverit ehti ensin ja seurasi sotavankeus. Käsittääkseni hänen tämän jälkeisistä vaiheista ei ole muuta varmaa tietoa, kuin ettei palannut koskaan kotiin.

Noh tämähän on ns. väli-mersu, eli kun sukhoi alkoi tökkiä niin päätin ottaa toisen lootan esiin. Päätin samalla tehdä ensikertaa talvimaisemaa ja se olikin oma urakkansa. Ja itse koneessa kokeilin talvi-camon vanhentamista eri tekniikoin.
Ensin tietty malliin. Meni kasaan niin kuin az modelsin mersu nyt menee kasaan. Samoilla valusarjoilla hoitunee useampi mersumalli, joten G-2:n lisäksi osia oli jonkin verran varastoon asti. Ensin maalaisin perus RLM74-75-76 camon ja kaiken päälle valkiaa. Ja sitten 71 läikät. Vallejo model airia kaikki.
Vanhennusta tein käyttäen apuna hiuslakkaa, litkulla, hiomalla ja zippaillen. Kun tämä vanhennus alkoi muodostua mallin päätarkoitukseksi, on sanottava ettei hra Mullerin nimikko kerinnyt näin pahasti kulahtaa vaan on siinä mielessä entäs jos -osastoa. Kuvat, mitä koneyksilöstä käytettävissäni olleista kirjoista ja netistä löysin, kertoo, että talvi-camo säilytti jäälle saakka aikas hyvin värirajansa ja kirkkautensa.

Tuohon alustaan sitten sahasin pätkän lautaa ja sitten muotoilin tasoitteella pinnanmuodot. Lumi loihdin ruokasoodasta, sokerista ja suolasta, sotkettuna sattumalla veteen ja erikeeppeeeriin.
Livenä näyttää omaan silmään aikas hyvältä tuo lumi, mutta otapas siitä sitten kännyllä kuvia. En valitettavasti edelleenkään ole sijoittanut parempaan kameraan.
Tynnyrit ovat pyöreää rimaa. Ja sitten sotkua pintaan - tynnyreiden ja lumeen.

Kommentit

AJ 8.9.2018 22:51 Vastaa lainauksella
Moi Jussi, Hyvin toimiva diokokonaisuus, pikkuskaalan Rudi Mullerin tykki-Mersu on onnistunut hyvin, samoin alusta. Tässähän on pieni stoori ja kyllähän se toimii. Ja Mersuja on aina kiva nähdä saitilla. Sitäpaitsi Rudi Mullerin tykki-Mersun camo on aika cooli, hyvin tehty camo.
Pikkunarinana seuraavaa; koska siipitykkien ja runko-kk:n hylsynpoistoaukoissa on hillityt ruutivanat ja moottoritykin putken päässä on palokarstaa (palanutta ruutijäännettä), niin siipitykkien putkien päähän ja runko-kk:n piippujen päähän kannattaisi myös lisätä palokarstaa. Aseiden käyttö puolestaan viittaa siihen, että koneella on lennetty, joten ainakin hillityt pakokaasuvanat kannattaisi lisätä.
Joka tapauksessa toimiva ja tarinan kertova Mersu-dio. Parhain terveisin, AJ
Tuo 1/72-skaala on haasteellinen, jota minä itse en omilla nakkisormillani hanskaa alkuunkaan. Mutta tämä työ on hyvin onnistunut. Kasaus tehty hyvin, erityisen onnistunut camo. Kulumat ja likaaminen on vähän mennyt yli, kuten itsekin totesit, mutta teknisesti se on dekaalien kulumaa myöten onnistunutta. Pohja onnistuneine paneelirajoineen näyttää myös tosi hyvältä. Dio ja kuvaustausta toimivat hyvin. Hakemalla hakien narinaa: Ilmanottoskuupin aukon ja renkaiden kulumien rosoisuus pistävät silmään.

Mutta kyllä tykkään, yksi parhaimpia mallejasi!

YT
Kalle
Hyvin onnistunut dioraama. Mersussa on hyvin toteutettu mielenkiintoinen camo. Silmää miellyttävä kokonaisuus.

E-P
jussih 11.9.2018 20:47 Vastaa lainauksella
Kiitosta positiivisista sanoistanne ja siitä rakentavastakin. Täytyy sanoa että maalauksesta ja käsittelystä todella nautin ja täytyy vaan rohkeammin kokeilla ja yrittää ett taidoissa vielä edistys. Tuossa luftwaffen täpläkuvioissa eri variaatioineen on vain sitä jotain joka kolahtaa. Täytyy alkaa tekee enempi figuureja, että niitä jonkun kehtais laittaadioa elävöittämään. Hyviä ja hyväasentoisia ei tahdo suomi sivuilta oikein löytää. Tai ei ole osunu kohdalle..