Moi Tally-ho, MiG-21 on sulavalinjainen suko ja hienosti olet mallintanut esikuvaa. Komppaan kehuja yllä, erinomaista työtä ja erityisesti tuo metallipinta on huikea. Hyvä taustoitus ja rakentamiskuvaus, kuten aina ja oiva lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen.
Toivottavasti mielenkiintoista taustaa MiG-21F-13 koneiden hankinnasta:
MiG-21 F-13 -HÄVITTÄJÄHANKE VUONNA 1963 kirjoitti:
Mirage III- ja Saab 35 Draken -hävittäjien lisäksi suomalaiset koelentäjät tutustuivat Ranskassa myös Dassault Super Mystère -koneeseen. Neuvostoliitto oli myös tarjonnut Suomelle MiG-19-konetta jo aikaisemmin. Everstiluutnantti Lauri Pekurin lennettyä koelentoja kyseisellä MiG-19 koneella todettiin konetyyppi niin vanhentuneeksi, ettei sitä kannattanut hankkia Suomeen. Lopulta päädyttiin MiG-21 F-13 -koneisiin. Herää kysymys, miten päädyttiin kyseiseen vaihtoehtoon. Näin ei tehty ainakaan tarjouskilpailun ja koelentojen perusteella. Draken ja Mirage tutkittiin ja koelennettiin kolmen lentäjän ja kymmenkunnan mekaanikon voimin. Laajoista koelennoista huolimatta valittiin yllättäen MiG-21 F-13 -hävittäjät. Koneet ostettiin lentämättä niillä etukäteen.
Everstiluutnantti (evp.) Aku Miettisellä on merkittävä kokemus MiG-21 F-13 -koneesta. Miettinen on muun muassa toiminut vuosina 1973–1974 Karjalan lennoston MiG esityslentäjänä. Hän on myös suomentanut venäläisiä MiG-ohjekirjoja suomalaisten käyttöön. Miettinen toteaa, että MiG-koneen ohjaamo oli vanhanaikainen. Mittarit ja laitteet olivat venäläisittäin asetettuina. Miettisen mukaan suuren haasteen muodosti koneen keinohorisontti, joka toimi toisinpäin kuin länsimaissa. Keinohorisontissa yläosa oli ruskea (maa) ja alaosa sininen (taivas). Miettinen jatkaa, että näkyvyys ohjaamosta ei vastannut nykyaikaisten koneiden tasoa. Ohjaamo oli leveä ja laidat korkealla, joten näkyvyys alasektoriin saatiin vain kallistamalla konetta. MiG-21 F-13 -koneista puuttui hävittäjätutka, joka rajoitti merkittävästi taistelukykyä. Taistelukyvyn rajoittuvuus ilmeni siinä, että maassa olevan taistelunjohtojärjestelmän oli ohjattava kone näköetäisyydelle maalista melko kapeaan takasektoriin. Yleisesti ohjaajat pitivät kuitenkin MiG-21-konetta positiivisena tulokkaana. Hankintavaiheessa eri konetyypeillä koelentoja lentäneen everstiluutnantti (myöhemmin eversti) Lauri Pekurin mukaan MiG-21-kone ei kuitenkaan vastannut Miragea ominaisuuksiltaan, mutta yleisiltä lento-ominaisuuksilta se oli parempi kuin Draken.
Ilman että MiG-21 F-13 -koneita sen enempää tutkittiin tai koelennettiin, tehtiin sopimus 1.2.1962 kahdenkymmenen MiG-21 F -koneen ja neljän MiG-15UTI-koneen ostamisesta varusteineen. Koneiden huollon ja käyttövarustuksenkin ratkaisi myyjä eli Neuvostoliitto. MiG-15UTI-kone oli kaksipaikkainen koulukone. Karjalan lennostossa MiG-15UTI-koneita käytettiin välityyppinä, kun ohjaajat siirtyivät Fouga Magister -koneista MiG-21-hävittäjiin. Myöhemmin hankittiin vielä kaksi kaksipaikkaista MiG-21U-harjoitushävittäjää, mikä oli koulutusmielessä hyvä hankinta, sillä koneet paransivat tyyppikoulutusta huomattavasti.
Upea MiG-21 F-13 sukomalli, hyvää työtä! Terkuin, AJ