Pienoismallit.net

MiG-21F-13

MG-77

Päätin vaihtelun vuoksi tehdä välipalamalliksi siviilikoneiden asemesta hävittäjämallin. Kohteeksi valitsin mielestäni yhden tyylikkäimmistä koneista, joka on ollut Suomen ilmavoimien käytössä, eli keväällä 1963 käyttöönotetun MiG-21F-13:n. Se oli erittäin sulavalinjainen ja tyylikäs hopeanvärinen neuvostovalmisteinen hävittäjä. Tätä konetyyppiä oli aikanaan käytössä yhteensä 22 kappaletta, ja viimeinen lento sillä suoritettiin tammikuussa 1986. Taustatietoja ja tarkkoja historiakuvauksia MiG-21- koneista löytyy erinomaisesta, Jyrki Laukkasen kirjoittamasta kirjasta Suomen Ilmavoimien koneet, osa 1. Käytin kyseistä kirjaa itsekin referenssinä ja tietolähteenä rakentaessaani mallia.

Tein koneen Trumpeterin korkealuokkaisesta rakennussarjasta, johon hankin lisäksi Eduardin fotoetsit ohjaamoon ja maalausmaskit lasiosiin. Rakentamisessa ei ollut ongelmia, ja ohjeet olivat hyvät. Pohjamaalasin koneen Tamiyan kiiltävän mustalla spraylla, TS-14, jonka jälkeen ruiskumaalasin mallin Alcladin polished aluminiumilla. Käytin lisäksi Humbrolin ja Vallejon maaleja yksityiskohtiin.

Trumpeterin rakennussarjassa on siirtokuvat suomalaiselle Migille, MG-77, joka oli käytössä Tiedustelulentolaivueessa. Halusin kuitenkin tehdä mallin, jossa on komea ilves-tunnus peräsimessä (TiedLLv:n peräsinkuvio on erilainen). Jari B. Miettinen antoi minulle ystävällisesti siirtokuva-arkin, jolta sain ilvekset, ja ilokseni näin Laukkasen kirjan kuvasta, että syyskuussa 1980 tällä koneyksilöllä oli ilves pyrstössään (Kone oli siihen aikaan siis ilmeisesti hävittäjälentolaivue 31 käytössä). No, tämä helpotti meikäläisen elämää, koska pystyin käyttämään rakennussarjan siirtokuvista MG-77- tunnuksen.

MiG:in rakentaminen oli kaiken kaikkiaan rentouttavaa, ja välillä on todella mukava tehdä malleja, jotka menevät helposti nippuun, ja joiden kanssa ei tarvitse koko ajan taistella nitropurkki kädessä. Ties vaikka jatkaisin vielä ilmavoimien sodanjälkeisen kaluston mallailua :-)

Kommentit

Hieno peli! Kuvat ja tausta onnistuneita, paitsi kolmoskuvan erilainen väritasapaino vähän tökkii. Mutta nätti on!

YT
Kalle
Hyvännäköinen 21F. Metallipintaan on saatu kivasti vaihtelua. Käyttivätkö suomalaiset rakettipofeja 21F tyypissä?

E-P
Veli Tally-ho:lta jälleen kerran upea tuotos! Kuopiolaisena miellyttää myös ”Ives” tunnus koneessa!! Narinoita ja negaatiota en rupea keksimään; malli on upea!!!
Pidän!!
Ylläolevia kommentteja kompaten!

Hieno MIG ja tervetullut lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen.

yt.
MK
Tally-ho 25.8.2018 22:14 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille positiivisista kommenteista.

Mika: ilmoittauduin juuri ryhmikseen.

E-P: Laukkasen MiG-21- kirjassa oli kuvia koneesta rakettivarustuksen kanssa.
Tally-ho kirjoitti:
E-P: Laukkasen MiG-21- kirjassa oli kuvia koneesta rakettivarustuksen kanssa.
Joopajoo, alkaa ikä tehdä tehtävänsä. Laukkasen kirja löytyy hyllystä ja näin hyvin muistan sisällön…

E-P
AJ 26.8.2018 16:05 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, MiG-21 on sulavalinjainen suko ja hienosti olet mallintanut esikuvaa. Komppaan kehuja yllä, erinomaista työtä ja erityisesti tuo metallipinta on huikea. Hyvä taustoitus ja rakentamiskuvaus, kuten aina ja oiva lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen.

Toivottavasti mielenkiintoista taustaa MiG-21F-13 koneiden hankinnasta:
MiG-21 F-13 -HÄVITTÄJÄHANKE VUONNA 1963 kirjoitti:
Mirage III- ja Saab 35 Draken -hävittäjien lisäksi suomalaiset koelentäjät tutustuivat Ranskassa myös Dassault Super Mystère -koneeseen. Neuvostoliitto oli myös tarjonnut Suomelle MiG-19-konetta jo aikaisemmin. Everstiluutnantti Lauri Pekurin lennettyä koelentoja kyseisellä MiG-19 koneella todettiin konetyyppi niin vanhentuneeksi, ettei sitä kannattanut hankkia Suomeen. Lopulta päädyttiin MiG-21 F-13 -koneisiin. Herää kysymys, miten päädyttiin kyseiseen vaihtoehtoon. Näin ei tehty ainakaan tarjouskilpailun ja koelentojen perusteella. Draken ja Mirage tutkittiin ja koelennettiin kolmen lentäjän ja kymmenkunnan mekaanikon voimin. Laajoista koelennoista huolimatta valittiin yllättäen MiG-21 F-13 -hävittäjät. Koneet ostettiin lentämättä niillä etukäteen.

Everstiluutnantti (evp.) Aku Miettisellä on merkittävä kokemus MiG-21 F-13 -koneesta. Miettinen on muun muassa toiminut vuosina 1973–1974 Karjalan lennoston MiG esityslentäjänä. Hän on myös suomentanut venäläisiä MiG-ohjekirjoja suomalaisten käyttöön. Miettinen toteaa, että MiG-koneen ohjaamo oli vanhanaikainen. Mittarit ja laitteet olivat venäläisittäin asetettuina. Miettisen mukaan suuren haasteen muodosti koneen keinohorisontti, joka toimi toisinpäin kuin länsimaissa. Keinohorisontissa yläosa oli ruskea (maa) ja alaosa sininen (taivas). Miettinen jatkaa, että näkyvyys ohjaamosta ei vastannut nykyaikaisten koneiden tasoa. Ohjaamo oli leveä ja laidat korkealla, joten näkyvyys alasektoriin saatiin vain kallistamalla konetta. MiG-21 F-13 -koneista puuttui hävittäjätutka, joka rajoitti merkittävästi taistelukykyä. Taistelukyvyn rajoittuvuus ilmeni siinä, että maassa olevan taistelunjohtojärjestelmän oli ohjattava kone näköetäisyydelle maalista melko kapeaan takasektoriin. Yleisesti ohjaajat pitivät kuitenkin MiG-21-konetta positiivisena tulokkaana. Hankintavaiheessa eri konetyypeillä koelentoja lentäneen everstiluutnantti (myöhemmin eversti) Lauri Pekurin mukaan MiG-21-kone ei kuitenkaan vastannut Miragea ominaisuuksiltaan, mutta yleisiltä lento-ominaisuuksilta se oli parempi kuin Draken.

Ilman että MiG-21 F-13 -koneita sen enempää tutkittiin tai koelennettiin, tehtiin sopimus 1.2.1962 kahdenkymmenen MiG-21 F -koneen ja neljän MiG-15UTI-koneen ostamisesta varusteineen. Koneiden huollon ja käyttövarustuksenkin ratkaisi myyjä eli Neuvostoliitto. MiG-15UTI-kone oli kaksipaikkainen koulukone. Karjalan lennostossa MiG-15UTI-koneita käytettiin välityyppinä, kun ohjaajat siirtyivät Fouga Magister -koneista MiG-21-hävittäjiin. Myöhemmin hankittiin vielä kaksi kaksipaikkaista MiG-21U-harjoitushävittäjää, mikä oli koulutusmielessä hyvä hankinta, sillä koneet paransivat tyyppikoulutusta huomattavasti.
Upea MiG-21 F-13 sukomalli, hyvää työtä! Terkuin, AJ
Tally-ho 26.8.2018 17:26 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ taas positiivisista kommenteistasi ja MiG-21F-13:n taustoituksesta

T. Tally-ho
AJ 27.8.2018 16:29 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Ole hyvä; eiköhän MiG-21F-13 sukomallisi ole jonkun viikon viikon malli. Terveisin, AJ
Olen samaa mieltä tekijän kanssa että Höyry-MiG on ehkä yksi kauneimmista ilmavoimien käytössä olleista koneista. Työn jälki miellyttävää silmää, ja metallipinnassa ei ole mitään nokan koputtamista. Tyylikästä jälkeä!
Tally-ho 30.8.2018 10:07 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Janne!