Pienoismallit.net

P-38 J/L Lightnin

Yippee

Lockheed P-38 Lightning (suom. Salama) on yhdysvaltalainen toisen maailmansodan aikainen yksi- tai kaksipaikkainen, kaksimoottorinen hävittäjälentokone. Se oli eräs Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien tärkeimmistä toisen maailmansodan hävittäjätyypeistä. P-38 on helposti tunnistettavissa kahdesta moottorirunkopuomistaan ja niiden väliin sijoitetusta koneen aseistuksen sisältävästä erillisestä ohjaamokehdosta. Konetta valmistettiin yli 10 000 kappaletta, ja se oli yksi harvoista toista maailmansotaa edeltäneistä konetyypeistä, joka oli tuotannossa sodan loppuun saakka. Lightning osoittautui yllättävän suorituskykyiseksi myös matalilla korkeuksilla, mutta sen paras ominaisuus oli sen nousukyky, joka jätti takaa-ajajat jälkeensä. Parhaimmillaan se oli suurissa korkeuksissa. Konetyyppi kykeni saavuttamaan huomattavan 13100 metrin lakikorkeuden. Luftwaffen lentäjät tunnistivat pian P-38:n tuhoisan tulivoiman ja ryhtyivät välttämään hyökkäämistä P-38:aa vastaan sen etupuolelta.
P-38J tuli käyttöön elokuussa 1943. Turboahdinten välijäähdyttimet siirrettiin siivistä potkurin alle moottorin eteen. Siipiin jäänyt tila käytettiin polttoainetankkien suurentamiseen, mikä lisäsi entisestään koneen toimintasädettä. Siipiin lisättiin syöksyjarrut. Mallia rakennettiin 2 970. kappaletta.
Kun 5 000:s P-38 valmistui, kone maalattiin vermillionpunaiseella ja se sai nimen ”YIPPEE”.
Huippunopeus: 713 km/h
Lentonopeus: 443 km/h
Siipien kärkiväli: 16 m
Yksikköhinta: 97 147 USD (1944)
Moottorityyppi: 2 X Allison V-1710
Valmistaja: Lockheed Corporation

Mallista: Hasegawa oli hieno kasata noiden resiinmallien jälkeen.
Maalattu: Humbrollin maaleilla ja Vallejon vermillionpunaiseella.
Decalit: Kuivalaiselta.

Kommentit

Onhan tuo loistava idea tehdä juuri tuo koneyksilö. Vaikka en ole liiallisen paneelilitkutuksen kannalla, niin mielestäni helppo tapa parantaa mallin kokonaisilmettä olisi vaikka vähän litkuttaa siivekerajoja.

yt.
MK
Terve Mika !
Noista litkutuksista mulla on huonoja kokemuksia, pari mallia lentänyt roskiin.. Jätin siis suosiolla litkutuksen tekemättä.
Väriläiskä mallitaivaalle. Perussiistiä työtä. Lentoasuinen malli on mukava poikkeus tarjontaan. Milloin viidestuhannes P-38 valmistui ja päätyikö rintamalle?

E-P