Pienoismallit.net

Messerschmitt Me262

A-1a

Piiitkästä aikaa…

Tamiyan laadukas schwalbe höystettynä Eduardin etseillä ja Airesin flapseilla ja siipisolakoilla. Malli aloitettu jo tammikuussa ja ehtinyt pari kertaa pölyttyä työpöydällä, mutta sainpahan valmiiksi. Maaleina käytin ensimmäistä kertaa Tamiyan akryyleja ja täytyy sanoa, että en taida enää Humbrolin emaleihin palata.

Tosiaan mallailu ollut "muutaman" vuoden tauolla ja tämä oli tämmöinen "back in the business" -totuttelumalli.

Kommentit

Näyttääpi Pääskysellä olevan tunkua tälle sivustolle. Itselläni samanlainen Tamiyan tekele odottaa rakentajaansa. Lienee mukava mallauskokemus odotettavissa. Mallisi miellyttää kovasti silmiäni. Kaunis tekele. Antaisin mallista 3,5 - 4 pojoa, mutta koska itselläni on myös Me-262 juuri lisättyjen joukossa, jäävään itseni. Joka tapauksessa, lähes 50 vuoden kokemuksella; kaunista katsottavaa.
Hieno pikkulintu tämäkin. Viimeistely ja rakennusjälki on priimaa. Ilmeisesti kyseessä on tehdasuusi kone kun kiiltelee vielä.

E-P
AJ 14.8.2018 09:23 Vastaa lainauksella
Moi Juho, Hyvin onnistunut "back in the business" -totuttelumalli Maj. Rudolf Sinner:n Me 262A-1a Stab III./JG 7 Parchim:ssa maaliskuussa 1945. Tamiyan 1/48 skaalan Me 262:n ovat iästään huolimatta erinomaisia sarjoja. Ainoastaan merkinnöissä Tamiya usein menee hieman metsään. Nimittän ko. Sinner:n Me 262A-1a Stab III./JG 7 tunnus oli "Blau 1" eikä "Grün 1" ja numeron fontti oli pienempi, joten Tamiya on sekoillut hieman värien kanssa. Toki JG /:n koneissa oli myös tunnuksia vihreinä; esim. "Grün 3" ja vihreissä numeroissa fontti oli isompi, sen Tamiya on tehnyt oikein. Toinen asia merkinnöissä JG 7:n Blau/Rot tunnistusnauhassa pitäisi olla keskellä III. Gruppen vertikaali "Weiss-palkki".

No joo, nämä ovat nyanssia ja joka tapauksessa Tamiyan mokia, ei rakennussarjan rakentajan. Joka tapauksessa hyvin rakennettu, maalattu ja viimeistelty sukomalli. Myös tuo "tehdasuusi" säistys sopii Maj. Rudolf Sinner:n koneeseen, josta aivan varmasti pidettiin hyvää huolta ja loppupelissä eipä Me 262 koneiden käyttöikä kovinkaan pitkä ollut, joten ei niistä mitään kulahtaneita sukoja ehtinyt tulla; toki aina löytyy ne poikkeuksetkin. Hieno onnistunut Me 262A-1a sukomalli ja onhan Me 262 kiistatta upeinpia suihkukoneita. Hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ
Hieno comeback! Kaikki näyttää hyvälle ja lisätyt detaljit tuovat entisestään eloa hyvään malliin. Varsin vähän näitä kuitenkin käytettiin, eli siisti ulkoasu sopii malliin.
Jukka: Malli on suoraan laatikosta oikein mukava ja helppo rakentaa. Itse kun lisäsin aftermarket sälää niin työtti vähän lisähommaa, muovia piti veistää siivistä aika paljon.

E-P: Kuvissa kone kiiltelee vähän enemmän kuin luonnossa. Tarkoitus oli vanhentaa maltilla, eihän näitä paljoa ehditty käyttää.

AJ: Kiitos mielenkiintoisesta infopaketista. Hirveästi en taustoja tästä koneesta tutkinut. Valitsin Sinnerin koneen sen mielenkiintoisen naamiomaalauksen takia, useihin maalausvariantteihin Sinnerin(kin) koneesta kuitenkin törmäsin.

Maalauksissa en seurannut Tamiyan ohjeita, jotka käskivät maalata peräsimen täplikkääksi. Monissa piirroskuvissa näin, että maalaus jatkuu samanlaisena koko rungossa peräsin mukaan luettuna. Päätin maalata sen niin johdonmukaisuuden takia ja minusta se näyttääkin paremmalta.

Kiitos vielä kaikille kehuista.
AJ 24.8.2018 18:45 Vastaa lainauksella
Moi Juho, Ole hyvä. Hienon ja onnistuneen Schwalben rakensit! Parhain terveisin, AJ
Juho Vaihoja kirjoitti:
E-P: Kuvissa kone kiiltelee vähän enemmän kuin luonnossa. Tarkoitus oli vanhentaa maltilla, eihän näitä paljoa ehditty käyttää.
Joo, noinhan se on nähtävä. Veikkaisin että loppuajan Me-262 koneiden lentotunnit olivat lähempänä kymmeniä kuin satoja tunteja. Ehkäpä operatiivinen kokonaisaika oli vain joitakin tunteja. En muista nähneeni tilastoja asiasta.

Selasin hieman referenssejäni. Suurimmassa osassa Sinnerin koneen merkinnäksi tarjottiin ”Green 1”, Eräässä kirjassa pilotiksi veikattiin myös Major Gerhard Stamp. Kirjan kyseistä konetta esittävässä profiilipiirustuksessa sini-punainen runkonauha oli ilman pystysuoraa valkoista palkkia. Olisiko mahdollista, että raidallisella suojavärityksellä maalattuja koneyksilöitä oli useampikin. No, meni vähän OTn puolelle.

E-P
AJ 26.8.2018 14:40 Vastaa lainauksella
Moi; E-P, OT-keskustelua,
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Selasin hieman referenssejäni. Suurimmassa osassa Sinnerin koneen merkinnäksi tarjottiin ”Green 1”, Eräässä kirjassa pilotiksi veikattiin myös Major Gerhard Stamp. Kirjan kyseistä konetta esittävässä profiilipiirustuksessa sini-punainen runkonauha oli ilman pystysuoraa valkoista palkkia. Olisiko mahdollista, että raidallisella suojavärityksellä maalattuja koneyksilöitä oli useampikin. No, meni vähän OTn puolelle.E-P
mutta missä refe-kirjassa Sinner:n Me 262 on "Grün 1"? Minulla pitäisi olla kaikki? Me-262 opukset vanhoista uuteen ja onhan nuo Me 262 pudotusluvutkin menneet aivan uusiksi, kun vertaa vanhoihin opuksiin. Joissain Me 262:ssa sini-punainen runkonauha oli ilman pystysuoraa valkoista palkkia, vaikka ne kuuluivatkin III./JG 7:een. Ja raidallisella suojavärityksellä maalattuja Me 262 koneyksilöitä oli useampikin. Parhain terveisin, AJ
Terve AJ

Tuli kirjoitettua referenssi hieman väljästi tulkiten. Kyseessä on useimmiten taiteilijan/kirjoittajan näkemys

Seuraavissa kirjasissa on raidallinen Me-262 jonka runkotunnus on vihreä 1 yhdistetty Rudi Sinneriin. Lähinnä profiilipiirroksen tekstiosassa. Osassa mainittiin että Werkenummer tuntematon.

Warpaint series No:99: Me 262
Airframe & Miniature No.1: Me 262
Kagero: JG7 ”Nowotny”
Vom Original zum Model: Me 262 (numeron väriä ei mainita mutta väriprofiilissa on vihreä)
Luftwaffe Colours, Jagdwaffe: Jet Fighters and Rocket Interceptors. Vihreä ykkönen, pilotiksi arvellaan Gerhard Stamp.
Squadron Signal: Walk Around Me 262 tarjoaa vihreäää ykköstä mutta jättää pilotin kertomatta.

Flugzeug Profile: Me 262 Varianten. Mustavalkovalokuva raidallisesta 262 koneesta jonka vieressä seisoo R Sinner. Väreistä ei mainita mitään. Numero 1 erottuu selvästi.

W Radinger / W Shick: Me 262. Sama kuva kuin Profile julkaisussa. Henkilöitä ei mainita nimeltä. Kone on nyt ”Rote 1”

Mushroom Yellow series: Me 262. Sininen ykkönen. Pilotti R Sinner.

Kaikkia 262 kirjoja hyllystä ei löydy, mutta yllä on yhteenveto raidallisesta Me 262 yksilöstä. Melkoisen kirjavaa on tarjonta. Profiili kuvatkin eroavat toisistaan hieman, etenkin pyrstön osalta. Välillä tuntuu siltä, että saksalaiskoneiden merkintöjen selvittäminen on melkoista arpapeliä. Toisaalta, ristiriitaiset tiedot ovat mallailun suola.

E-P
AJ 29.8.2018 16:02 Vastaa lainauksella
Moi E-P,
Kuten arvelinkin missään refessä ei suoranaisesti väitetä, että Me 262A-1a "Grün 1" Stabsstaffel/JG 7 olisi ollut Maj. Rudolf Sinner:n suko, mutta useampi refe puolestaan viittaa siihen, että Me 262A-1a "Grün 1" Stabsstaffel/JG 7 olisi ollut Maj. Gerhard Stamp:n, Kommando Stamp:n komentajan suko. Samoin useampi refe viittaa taas siihen, että Me 262A-1a "Blau 1" Stab III./JG 7 olisi ollut todennäköisesti Maj. Rudolf Sinner:n suko.
AJ Muutamia esimerkkiotteita refeistä kirjoitti:
Lainausmerkkien alla siksi, ettei veisi paljon tilaa.

Manfred Boehme: JG 7 The World's First Jet Fighter Unit 1944-1945. Opus on "virallinen" JG 7:n yksikköhistoria, joka ei kuitenkaan anna mitään tiettyä sukoa Maj. Rudolf Sinner:n koneeksi.

Walter Boyne: Me 262 Arrow to the Future. Opus ei anna mitään tiettyä sukoa Maj. Rudolf Sinner:n koneeksi.

Dennis Jenkings: Me 262 Strumvogel. Teos ei anna mitään tiettyä sukoa Maj. Rudolf Sinner:n koneeksi.

David Baker: Me 262. Kirja ei anna mitään tiettyä sukoa Maj. Rudolf Sinner:n koneeksi.

Miroslav Balous & Jiri Rajlich: Me 262. Opus ei anna mitään tiettyä sukoa Maj. Rudolf Sinner:n koneeksi.

Manfred Griehl: Me 262 Luftwaffe Profile Series. Mv-valokuva Me 262A-1a sukosta, jonka vieressä kirjoitetaan seisovan Maj. Rudolf Sinner ja sukon kirjoitetaan kuuluvan III./JG 7 "Nowotny:yn". Kirjan kuvateksti on virheellinen, sillä kuvassa on Me 262A-1a "Grün 1" (huomaa ykkösen iso fontti), jonka pilotiksi arvellaan todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:ia ja kuvan ajankohta, on helmikuun alku 1945 Rechlin:ssa. Kuvan ajankohta huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko. Ketkä oikeasti seisovat kuvassa ei ole tiedossa.

Manfred Griehl: Me 262 Varianten. Sama kuva ja kuvajorina kuin edellä. Kirjan kuvateksti on virheellinen, sillä kuvassa on Me 262A-1a "Grün 1" (huomaa ykkösen iso fontti), jonka pilotiksi arvellaan todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:ia ja kuvan ajankohta, on helmikuun alku 1945 Rechlin:ssa. Kuvan ajankohta huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko. Ketkä oikeasti seisovat kuvassa ei ole tiedossa.

Manfred Griehl: German Jets 1944 - 1945. Sama kuva, mutta hieman eri kuvajorina kuin edellä. Kirjan kuvateksti on virheellinen, sillä kuvassa on Me 262A-1a "Grün 1" (huomaa ykkösen iso fontti), jonka pilotiksi arvellaan todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:ia ja kuvan ajankohta, on helmikuun alku 1945 Rechlin:ssa. Kuvan ajankohta huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko.

Richard Smith & Eddie Creek: Jagdwaffe: Jet Fighters and Rocket Interceptors. Me 262A-1a "Grün 1", pilotiksi arvellaan todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:ia ja profiilikuvan yllä on mv-kuva koneesta. Kuvan ajankohta, helmikuun alku 1945 Rechlin, huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko; Kommando Stamp:n komentaja.

Richard Smith & Eddie Creek: Me 262 Vol. 1 - 4. Mv-kuva koneesta Me 262A-1a "Grün 1", pilotiksi arvellaan todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:ia Kommando Stamp:n komentaja ja kuvan ajankohta, helmikuun alku 1945 Rechlin. Kuvan ajankohta huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko.

Richard Smith & Eddie Creek: Jet Planes of the Third Reich. Sama kuin edellä.

Richard Smith & Eddie Creek: Monogram Close-Up 17-Me 262 A-1. Sama kuin edellä.

John Foreman & Sid Harvey: The Messerschmitt Me262 Combat Diary. Mv-valokuva Me 262A-1a "Green 1" III./JG 7. Pilotiksi arvellaan todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:ia ja kuvan ajankohta, helmikuun alku 1945 Rechlin, huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko; Kommando Stamp:n komentaja.

Willy Radinger & Walter Schick: Me 262 Development, Testing & Production. Mv-valokuva Me 262A-1a "Green 1" III./JG 7. Ei edes väitetä Maj. Rudolf Sinner:n koneeksi, mutta kuvan ajankohta, helmikuun alku 1945 Rechlin, huomioiden hyvin todennäköisesti Maj. Gerhard Stamp:n suko; Kommando Stamp:n komentaja.

Seweryn Fleischer & Marek Rys: Me 262A Schwalbe. Me 262A-1a "Blau 1" Stab III./JG 7, Maj. Rudolf Sinner:n suko, maaliskuu 1945 Parchim.

Robert Peczkowski & Artur Juszczak: Me 262A Schwalbe. Me 262A-1a "Blau 1" Stab III./JG 7, Maj. Rudolf Sinner:n suko, maaliskuu 1945 Parchim.
Kaikki tunnetut valokuvat/profiilikuvat Me 262A-1a "Grün 1" Stabsstaffel./JG 7 ovat helmikuun alusta 1945 Rechlin:ssä ja puolestaan kaikki tunnetut valokuvat/profiilikuvat Me 262A-1a "Blau 1" Stab III./JG 7 ovat maaliskuusta 1945 Parchim:ssä. Eli eri ajankohta ja paikka.

Kommando Stamp (Sonderkommando Stamp; nimetty komentajansa Maj. Gerhard Stamp:n mukaan) oli perustettu marraskuu alussa 1944 ja sen nimi muutettiin jo marraskuun lopulla Kommando Welter:ksi (Sonderkommando Welter; nimetty komentajansa Olt. Kurt Welter:n mukaan). 28.1.1945 Kommando Welter:n nimi muutettiin 10./NJG 11:ksi. Tällöin "Kommando Stamp/Kommando Welter" yksikkö lopetettiin lopullisesti ja tähän mennessä Kommando Stamp:n alkuperäiset kuusi kpl:tta Me 262A-1a sukoja, mukaanlukien Me 262A-1a "Grün 1" oli integroitu Stabsstaffel/JG 7:hen. Olt. Kurt Welter:n komentama 10./NJG 11 puolestaan jatkoi omaa polkuaan, mutta se on sitten oma tarinansa.

Näin ollen Maj. Gerhard Stamp ja hänen Me 262A-1a "Grün 1" kuuluivat Stabsstaffel/JG 7:hen, kun taas Maj. Rudolf Sinner ja hänen Me 262A-1a "Blau 1" kuuluivat Stab III./JG 7:hen. Eli JG 7:ssa täysin eri Lentueissa;
Maj. Gerhard Stamp:n Me 262A-1a "Grün 1" Rykmentin (Geschwader) Esikuntalentueessa (Stabsstaffel) ja
Maj. Rudolf Sinner:n Me 262A-1a "Blau 1" Rykmentin (Geschwader) III.Laivueen (III.Gruppen) Esikuntalentueessa (Stabs(staffel)).

Maj. Rudolf Sinner:stä tuli III./JG 7 Kommandeure Maj. Erich Hohagen:n jälkeen 21.1.1945 (käytännössä 15.1.1945) ja toimi ko. tehtävässä haavoittumiseensa saakka 4.4.1945. Sinner toimi myös väliaikaisena Rykmentin (Geschwader) komentajana 19.2. - 7.3.1945.

Me 262A-1a "Grün 1" ja Me 262A-1a "Blau 1" vaikuttaisivat olevan täysin eri sukoja, mutta tästä ei ole 100% varmuutta. Mahdollista tietysti on, että Sinner olisi ottanut Stamp:n Me 262A-1a "Grün 1" sukon jossain välissä käyttöönsä (esim. kenties toimiessaan väliaikaisena Rykmentin komentajana) ja maalauttanut "Grün 1:n" päälle Braunviolett RLM 81 värisävyä ja tilalle "Blau 1:n" pienemmällä fontilla jottei tulisi sekaannusta kuka sukoa lentää.

Oli miten oli, Sinner joka tapauksessa ammuttiin alas Me 262A-1a sukossaan 4.4.1945; mikä ykkönen se sitten loppupelissä oli, lienee kyseenalaista - todennäköisesti "Blau 1".

Joo, eipä näköjään minullakaan kaikkia Me 262 kirjoja hyllystä ei löydy, niitähän on tehty melko paljon viime aikoinakin, kun sieniä sateella, mutta kuvat näyttävät pääsääntöisesti olevan samoja.

Tarjonta on todella kirjavaa ja useiden saksalaiskoneiden merkintöjen selvittäminen on todellakin melkoista arpapeliä.

Toivottavasti auttoi. Parhain terveisin, AJ
Terve AJ

Kyllä perinpohjainen selvityksesi auttoi. Palautui mieleen se, että referenssit kannattaa lukea läpi ajatuksella ei huolimattomasti selaten. Kaikesta huolimatta voi jossakin vaiheessa omat tulkinnat mennä metsään.

Mallikasta alkavaa syksyä itse kullekin.

E-P
AJ 30.8.2018 22:40 Vastaa lainauksella
Moi E-P, Ollos hyvä. Olet kyllä täysin oikeassa, että useiden saksalaiskoneiden merkintöjen selvittäminen on todellakin melkoista arpapeliä; 100% varmuutta ei ole mistään.

Ja kuten jo kirjoitin, vaikkakin vaikuttaisi siltä, että Me 262A-1a "Grün 1" ja Me 262A-1a "Blau 1" ovat täysin eri sukoja, 100% varmaa se ei ole. Sillä täysin mahdollista myös on, että Sinner olisi ottanut Stamp:n Me 262A-1a "Grün 1" sukon jossain välissä käyttöönsä ja maalauttanut "Grün 1:n" päälle Braunviolett RLM 81 värisävyä ja tilalle "Blau 1:n" pienemmällä fontilla jottei tulisi sekaannusta kuka sukoa lentää. Valitettavasti tuskin koskaan saamme tietää täyttä totuutta, joten periaatteessa molemmat vaihtoehdot "Grün 1" ja "Blau 1" pitäisi olla ok.

Samoin kiitos, mallikasta alkavaa syksyä! Parhain terveisin, AJ