Pienoismallit.net

Dornier Do17z-2

Flying pencil

Tätä mallia kasatessa tuli pohdittua omaa harrastusta ja sitä saako siitä tyydytystä, hyvänä esimerkkinä tämäkin Dornier Do17z-2. Itse haaveilin pitkään tämän mittakaavan Suomi Dornierista, varsinkin kun SBS julkaisi hyvin pian dekaaliarkin tämän ICM Do17z-2 ilmestymisen jälkeen, niin kuume nousi aika korkealle koska ICM tekele oli huomattavasti halvempi kuin silloin markkinoilla pyörinyt (hieman harvinaisemmaksi käynyt) Classic Airframesin malli. CA malli jäi hommaamatta kun se oli suhteellisen hinnakas, kun sitä toisaalta moitittiin melkoisen huonoksi joten itselle ainakin jäi mielikuva ylihinnoitellusta huonolaatuisesta mallista, joten kiinnostus olis sen suhteen aika lähellä 0. Toki en tiedä tänäkään päivänä, millainen CA Dornier olisi voinut olla, muutamia CA tuotteita tehneenä epäilin että taidot ei välttämättä olisi riittänyt.

Kuitenkin meni yllättävän pitkään ennen kuin sain hommattua itselle tämän ICM valmistaman mallin, syitä oli monia, mutta siihen se ei kaatunut että olisi ollut liian kallis. Sitten kun vihdoin sain hommattua mallin, niin meni aika kauan siirtokuvien hommaamiseen (ja kun ne olit hommanut julkaistiin se Suomi versio) kun tuli palloteltua mielessä, teenkö Saksalaisen, vai Suomalaisen version. Jossain vaiheessa piti tilata tarvikkeita ja siinä samalla tuli sitten ne siirtokuvatkin hommattua, jonka jälkeen aika pian malli pääsikin työn alle.

Aika pian tuli ilmi että tämäkin malli on muuten OK… paitsi, niin paitsi että takasiivekkeet on epäkelvot ja moottoripellityksen tukitangot on päin peppua ja todellakin niinhän se olikin. Tässä nyt sitten tulee se tämmöinen tusinamallarin hetki päättää siitä että miksi tätä tekee ja että minkälainen mallailu tuottaa tyydytystä. Ensimmäisenä tuli se hetki että kaiveli netistä että mitä lisukkeita tässä nyt pitää tilata että saa kelvollisen mallin aikaiseksi, mutta onneksi niitä ei ollutkaan ihan heti saatavilla, niin pystyi itselle toteamaan että, eihän se nyt täydellinen ole, mutta kyllä siitä saa ihan hyvän OOB mallin ja näillä eväin sitten mentiin.

Malli itse oli ihan hyvä kasattava, kittiä meni muutamiin paikkoihin, mutta ICM muovit on melko helppoa kamaa hioa ja pienellä asettelulla osat sopivat aika hyvin paikoilleen. Huolimatta 48 mittakaavasta, Dornier on suhteellisen pieni (Wellingtonista jäi painajainen) ja suhteellisen näppärä pyöritellä pienelläkin työpöydällä, joten itse ainakin tykkäsin mallista vaikka siinä virheitä onkin. Jos joskus tulee tehtyä toiseen kertaan niin voisi kokeilla tehdä lisäosilla höystettynä sellaisen joka olisi lähempänä esikuvaansa. Koneessa on sattuneesta syystä väärä camo tai väärä rekisteritunnus, kun kävi kerta niin että katsoin että kotimaassa maalatuissa olisi jonku standardin mukaan tehty naamiomaalaus, mutta tajusin liian myöhään että se on yhtä standardi kuin Sisun tuotanto mallit (ei kahta samanlaista). SBS maalausohje DN-51 sisälsi kiuashopeisen pohjan ja toisaalta harmaankin olisin ymmärtänyt, mutta vedin sitten pohjan kaikesta huolimatta DN värillä. Dekaalit oli hyvänlaatuiset, mutta ehkä hieman ohuet tai sitten olisi pitänyt maalata hakaristien alle valkoiset pohjat, koska hieman jäi värirajat näkyviin.

Kaikesta huolimatta, paskat kuvat, hieman epäonnistunut malli jne. virheineen päätin julkaista tämän galleriassa, pojotus mahdollisuutta ei nyt ole kun tämä on omasta mielestä aika paljon alle oman tason ja koen että ei ole mitään järkeä mittauttaa omaa osaamistaan. Jos tulee kysyttävää mallista niin kysy, vastaan ihan mielelläni ja jos on sanottavaa niin senkin voi tuoda esille ihan vapaasti.

Kommentit

Ei minusta yhtään hullumpi. Kyllä tuosta esikuvansa tunnistaa. Värien oikeellisuudesta en sano mitään mutta maalaus on tehty hyvin.

Joskus täytyy vain miettiä mikä kelpaa itselle ja mikä ei. Voisin kuvitella ostavani tämän ICM:n mallin. Sitten tosiaan täytyisi pohtia tekisikö sarjan virheille mitään.
Hienon Dornierin olet Jukka rakentanut, työn jälki on siistiä mainitsemistasi vaikeuksista huolimatta ja camokin onnistunut. Paneeliuria olisi tietenkin voinut säistää ja hieman matampi tuo kiiltoaste saisi olla. Lähikuvia olisi mukava ollut myös nähdä, nyt kun nuo kuvat on muutenkin niin tummanpuhuvia ettei yksityiskohtia juurikaan erota.

Tuo sarjan ohjeissa ollut alumiinilakka on juuri oikea ohje tälle koneyksilölle 1942, myöhemminhän ( 1944 ) tämäkin kone maalattiin DN värillä. Tuo sinun maalaamasi väri on kyllä noissa kuvissa lähempänä alumiinilakkaa kuin DN väriä…vai valehteleeko minun näyttö?

Itsellä ei vielä tästä ICM:n sarjasta ole kokemusta, mutta kyllä sekin tuolla kasausta odottelee, toki mainitsemasi CA:n sarjan tein ja melkein satavarmasti tämä menee kuitenkin hieman helpommin kasaan.

Pieni yksityiskohta…tämä DN-51 oli alatyypiltään Z-1. Tuskin näillä Z-1 ja Z-2 alatyypeillä ulkoisia eroja olikaan joten siinä mielessä ei huolta. Moottorit kaiketi olivat tehokkaammat tässä jälkimmäisessä jolloin voitiin koneen pommikuormaa lisätä, en tiedä oliko moottoripellityksissä sitten eroja?
Komppaan Markun kommentteja mallista. Olen aikoinaan kasannut sekä Dragonin että ICM:n Ju-88:n ja kyllä ICM:n tekele veti kirkkaasti pitemmän korren. Hyllyssäni on rakentamattomana myös samainen ICM:n DO. Rakensin vuonna nolla myös CA:n Do-17:n. Hyvästä yrityksestä huolimatta mikään ei onnistunut, ja ennen maalausvaihetta päädyin klassiseen turhautuneen mallarin sisävoimisteluliikkeeseen: ota molemmista siivistä kiinni ja vie kätesi eteen yhteen. Kaatopaikka- vai energiajätettä? Eli uskoisin ICM:n olevan parempi.
Ja vielä yksi kommentti,joka ei suoranaisesti liity tähän malliin. Mallin kiilto/himmeysaste on erittäin vaikeasti tulkittavissa oleva asia. Kuvissa ensimerkiksi Luftwaffen koneita näkyy sekä semi-gloss pinnalla että mattana. Itse viimeistelylakkaan mallini yleensä mattana tai semi-mattana. (Tietysti lukuunottamatta US Navyn Sea Blue Gloss koneita, joiden kiiltoasteesta voisi olla eri mielipiteitä)
Kiitos kommenteista, tuohon kiiltoasteeseen huomautan vain että todellisuudessa malli omaa huomattavasti matamman pinnan, illuusio semigloss pinnasta tulee kun kuvausvalo on melko voimakas ja se pitäisi ohjata kohteeseen esm heijastimen kautta jotta sen saisi jakaantumaan tasaisemmin. Alunperin tästä piti tulla DN-64, mutta kun sattuneista syistä meni hommat vituralleen niin jäi sitten DN-64 kesäväri alle kun pikaisesti päätin tehdä siitä DN-51, DN-64 olisi tarvinnut kamerakuvun ja erinlaiset pakosarjat, sekä himmennetyt tunnukset. Olin kuienkin jo kasannut moottoripellitykset "mikkihiiri" tyylisillä pakosarjoilla niin en lähtenyt enään korjaamaan tilannetta. Huolellisesti tehdyllä taustatyöllä olisi tietty välttynyt näiltä kaikilta virheiltä mitä mallissa esiintyy, nythän se on todellisuudessa enemmänkin WHAT IF kuin esikuvansa.
Esko P. 10.8.2018 23:42 Vastaa lainauksella
Alkuun pitää todeta etten todellakaan ole mikään historiallisten yksityiskohtien asiantuntija tämäntyyppisissä koneissa. Mielestäni tämä on kuitenkin todella hieno pienoismallimalli + rakentaminen/maalaus on kauttaaltaan onnistunutta. Kuvien perusteella liika kiilto jne on jo mainittu, mutta kyllä tämä minulla menee ihan kympillä läpi. Itsekin painiskelen aina autenttisuudessaan kanssa, mutta onko se sen arvoista… Kyllä minä näin hienon mallin pistäisin aitiopaikalle omaan mallailuhuoneeseeni ja tämän nostatti innon tehdä vastaava. Oman mielipiteeni mukaan kaiken ei tarvitse olla aina ihan täydellistä maillailun suhteen, minulle tärkeintä on ylläpitää mallailun tuoma ilo itselleni.

Jos tähdittäminen olisi mahdollista niin antaisin:
****
AJ 11.8.2018 10:49 Vastaa lainauksella
Moi Jukka, En ole mikään Suomi-Dornier Do17z-2 asiantuntija, mutta hyvältä lekomalliltahan tämä näyttää, yllä olevia kehuja kompaten. Kuten Esko P osuvasti kirjoitti: "…tämä on kuitenkin todella hieno pienoismallimalli + rakentaminen/maalaus on kauttaaltaan onnistunutta." Juuri näin, yhdyn Eskon kirjoitukseen, hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommentista Esko ja AJ, taitaa päteä kaikkiin harrastuksiin sama, jos tykkää lenkkeilystä, ei siihen tarvitse olla olympiatason juoksia. Itse olen malliin ihan tyytyväinen, vaikka se ei ihan autenttinen olekkaan ja eikä niiden aina tarvitse ollakkaan.
Hyvin kasaan kamppailtu ICM, miten ratkaisit 1/72 mittakaavan ohjaajan istuimen ? Toinen seikka ohjaamossa jota itse ihmettelin on se että aseiden varalippaat ja telineet puuttuvat, no onneksi 1/48 satulalippaita on tarjolla. ICM DO kyllä peittoaa Horror Craftin ja Calssic Disastersin meenen tullen. Jukan JU-88 kommenttiin sen veraan että Dragon peittoaa ICM JU:n kaikessa… ICM on ihan roskis kamaa, ohjaamo, laskutelineet, moottorigondolit, potkurit vailla mitään esikuvaa samoin paneelijako koko koneessa.
Juu JBM. Dragonin Ju-88 ei sekään ole helppo, vaatii aika paljon kittiä ja kärsivällisyyttä. ICM:n Ju-88 meni kasaan helpommin, joten siitä kommenttini, tarkemmin esikuvaa tutkimatta. Hyväpä tietää, että kun otan ICM:n Ju-88 työn alle, siitä tulee sunnuntaimallarin vitriinimalli tyyliin "if it looks good, it's good".
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Hyvin kasaan kamppailtu ICM, miten ratkaisit 1/72 mittakaavan ohjaajan istuimen ?
Juu huomasin saman kun yritin saada pilotin mahtumaan siihen XD, päädyin siihen että maalasin ja liimasin penkin paikoilleen enkä antanut asian sen enempää häiritä.
Lainaus:
Toinen seikka ohjaamossa jota itse ihmettelin on se että aseiden varalippaat ja telineet puuttuvat, no onneksi 1/48 satulalippaita on tarjolla
Kokonaisuudessaan puolustusaseet ja niiden kiinnitykset, puuttuvat varalippaat ja moni muu juttu olisi voinut olla paremmin, mutta ehkäpä malli on suunnattu meikäläisen tyyliselle tusinamallarille jonka intohimo mallailuun on siinä tekemisen ilossa.

Mallihan on kuitenkin melko halpa ja sen voi saada ostettua yksittäiseltä ihmiseltä 15-20€ ja eikä se kaupassakaan ole kuin n.34€. Kun tarpeeksi menee aikaa ja jos joku viitsii niin korjauspalikkaa tulee ihan varmaan markkinoille, se vain äkkiä tuplaa tai triplaa mallin kokonaishinnan.
Ilmeisen huolella kasattu ja viimeistelty Suomi-Dornier! Kuvat ovat vain minun jäljelle jääneelle vanhalle silimälleni aikas tummat!? Onnittelut hienosta mallista!

yst.terv. Seppo V
AJ 14.8.2018 08:31 Vastaa lainauksella
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Moi, Hieman off-topic asiaa, koska en halua sotkea Jukan hienon Suomi-Dornier Do17z-2:n esittelyä.
Jari B. yllä kommentoi seuraavasti:
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Jukan JU-88 kommenttiin sen veraan että Dragon peittoaa ICM JU:n kaikessa… ICM on ihan roskis kamaa, ohjaamo, laskutelineet, moottorigondolit, potkurit vailla mitään esikuvaa samoin paneelijako koko koneessa.
Jari B:n kommentti on melkoinen pommi, kun käytännössä kaikki ICM:n 1/48 Junkers Ju 88 rakennussarjojen arvostelut ovat olleet positiivisia ja sarjoja on kehuttu paremmiksi kuin vastaavia Dragonin; www.scalemates.com/topics/topic.php?id=2681
Joskus kauan sitten minulla oli 1/48 Dragonin Junkers Ju 88C-6 Night Fighter rakennussarja, jonka myin pois; muistaakseni se oli ihan hyvä sarja. Tällä hetkellä en omista ICM:n, enkä Dragonin 1/48 skaalan Junkers Ju 88 rakennussarjoja, joten en voi verrata niitä. En myöskään ole mikään Ju 88 asiantuntija.
Jari B. voi olla hyvinkin oikeassa kommentissaan; erittäin mielenkiintoiseksi sen tekee juuri vastakkainen näkemys verrattuna kaikkiin arvosteluihin ICM:n Junkersista.
Tässä on varmaan paikka täysin uudelle keskustelulle 1/48 skaalan Junkers Ju 88 rakennussarjoista, jonka Jari B. voisi aloittaa. Uskon, että asiaan löytyy hyvinkin paljon kiinnostusta; olen itsekin miettinyt ICM:n Junkersien hankintaa, pohjautuen nettiarvosteluihin, mutta nyt Jari B. toi asiaan täysin poikkeavan uuden näkökulman, josta mielellään lukisi ja kuulisi lisää. Jari B. voisitko ystävällisesti aloittaa uuden keskustelun asian tiimoilta, kiitos. Parhain terveisin, AJ