Pienoismallit.net

BT-7 m1937 R-100

Moi,

Ohessa Tamiyan mainiosta BT-7 m1937 rakennussarjasta tehty suomalaisten Tuulosjoen ylimenohyökkäyksessä 4.9.1941 käytössä ollut Rask.Ps.J/Ps.P:n R-100 vaunu. R-100 oli ainoa suomalaisten käytössä ollut BT-7 m1937 vaunu. Muitakin samanmallisia vaunuja saatiin, mutta ne käytettiin BT-42 rynnäkkötykin alustoiksi ja ainakin yksi BT-7 m1937 oli myös asennettuna Salpalinjalle asepesäkkeeksi.

Vaunun käyttö suomalaisten käsissä jäi lyhytaikaiseksi, sillä vaunu sai ylimenohyökkäyksessä osumia torniin ja rungon etuosaan tuhoutuen ja osittain palaen. Osa vaunun miehistöstä kaatui ja samoin kävi myös osalle moottoritilan kannen päällä oleville jääkäreille.

Koska halusin malliin esikuvan mukaisesti hieman kolhitut lokasuojat, käytin mallissa Aberin etsilokasuojat. Tosin noita lokasuojien etuosia oli pitänyt vielä enemmän murjoa. Muuten detaljoin vaunua erittäin vähän. Detaljoidut kohdat selvinnevät työvaihekuvista. Teloina käytin Friulin teloja. Malli on maalattu Tamiyalla ja litkutettu omilla Tamiya pohjaisilla litkuilla. Pintakäsittely on toteutettu kuivapensselöinnillä ja pastellijauheilla.

Itse R-100 vaunusta taitaa olla vain yksi julkinen valokuva, mutta filmimateriaalia löytyy ainakin muutaman vuosi sitten julkaistusta DVD-sarjasta "Jatkosodan katsaukset, Hyökkäävät kamerat", levy 2.

t. Jake

Kommentit

Hei!
Vaikka itse en ole tankkimallari, niin mitä tästä voisi sanoa?
Hienoa tankkimallailua ainakin näin maallikon silmissä. Taaskin.
Erityisen hienoa on, että on otettu esikuvaksi ainoa ko. tyypin esikuva. Varsin tarkka historiikki on kerma päälle.

Tykkään.

Ehkä joskun minäkin yritän tankimallia ;) !

Valitettavasti pisteyttämään en pysty.
Matti M 24.8.2018 00:42 Vastaa lainauksella
Hieno malli taas Jakelta, tuo pintakäsittely on sopivan likainen/kulunut. Kuten Mika yllä totesi, hyvä että tästä yhdestä ainoasta ja lyhytikäisestä vaunusta teit mallin.
Aberin telat…? Ihanko tosiaan käytit tämän sarjan?

Aber telat sarja
Tervehdys ja kiitos kaikille,

Noita muita yksittäisiä vaunuja meillä oli muitakin, kuten ainakin ISU-152, joka oli meillä noin 4 päivää www.pienoismallit.net/galleria/malli_10110/ ja pidemmän aikaa käytössä olleet Klimit KV-IC m1942 www.pienoismallit.net/galleria/malli_3066/ ja KV-IE m1940 www.pienoismallit.net/galleria/malli_3492/

Eikä noita BT-5 vaunujakaan ollut tiettävästi kuin 4 käytössä ja BT-7 m1935 pari kappaletta. T-28 vaunuja oli 7 ja T-34/76 mallin vaunuja myös 7, mutta ne kaikki olivat ei tyyppisiä. Mitä on mahdollisesti ollut ohi kirjanpidon, sitä en tiedä.

Teloina käytin Friulin teloja, en Aberin. Jaakolle kiitos huomiosta, jotta tämä virhe saatiin korjattua. Tosin nuo Jaakon linkittämät Aberin telat sopivat pikemminkin BT-5 vaunuihin vaikkakin löytyy myös kuvia, jossa niitä on ainakin BT-7 m1975 vaunuissa.

Nuo Abelin etsitelat löytyvät varastostani, joten voipi olla, että joskus koetan niitä rakennella.

t. Jake
AJ 24.8.2018 20:15 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Vaunumallauksen mestarin näyte jälleen kerran. Kehuja kompaten, kaikki on kohdallaan viiden ***** staran veroisesti ja eiköhän liene itsestäänselvää, että tämä on jonkun viikon malli.

Jake, kun taas joskus nähdään (toivottavasti pian), nappaa tämä malli mukaan, sillä tämä on ehdottomasti nähtävä livenä; sairaan hieno vaunumalli!

Mitäs tähän nyt enää oikein kommentoi muuta kuin, että huippuvaunumallarin taidonnäyte, josta voi surutta ottaa itsekukin mallia. Lainaten kuuluisaa Pop Idol-, American Idol-, Britain’s Got Talent-, America's Got Talent- ja The X Factor-tuomaria Simon Cowell:ia "That's how you do it!" Enuff said. Terkuin, AJ
Moi AJ ja kiitos kommenteista.

Otan tuon ja pari muutakin mukaan, kun tapaamme seuraavan kerran.

T. Jake
Toidella hieno ja tasapainoinen malli. Itse painiskelin juuri ton pölyn tekemisen kanssa, kun tein Olinin oletettua Pantteria. Saan tästä hyvän referenssin, sillä toi vaunu odottaa hyllyssäni tekijäänsä (Tamiyan m. 1935 venäläisellä resiinitornilla, pyörillä ja Voyagerin etseillä). Toivottavasti tuot tän Lahteen lauantaina.
Moikka Ykak ja kiitos,

Mahtaako sitä Hesasta uskaltaa Lahteen lähteä, kun aina tulee mieleen tämä Amuletin biisi:

m.youtube.com/watch?v=DqwMht7MRVE

T. Jake 😁

Ps. Vieläkö "Musta Kissa" olemassa?
AJ 5.9.2018 08:10 Vastaa lainauksella
Moi Jake, Onnittelut ansaitusta viikon mallista; kertakaikkiaan loistovaunumalli! Terkuin, AJ
Moi AJ,

Kiitos!

t. Jake