Onhan tuo loistavasti tehty Gelli.
"Talvisodan ensimmäiset pudotukset kirjattiinkin ruotsalaisten vapaaehtoislaivueen Flygflottilj 19:n Gladiator I:n tiliin (vänr Iacobi) heti talvisodan alkaessa."
Jotenkin minulla on sellainen muistikuva, että ensimmäinen pudotus tehtiin peräti Bulldogilla ja että F19 tuli kuvioihin vasta tammikuussa -40. Tuota ekaa pudotusta en nyt pysty tarkistamaan, koska olen reissussa.
Gloster Gladiator II
Ylik Oippa Tuomisen GL-255

Lentolaivue 26:ssa aloitti ylik Oiva ”Oippa” Tuominen ässäuransa voitokkaasti Gladiator II -koneella. Hänen nimikkokoneekseen on mainittu juuri tämä GL-255, vaikka tehokkaasti hän työskenteli muillakin Gladiator II-koneilla, kunnes siirrettiin lentämään Fokkereita. Talvisodassa Tuominen saavutti kuusi ilmavoittoa Gladiator-koneilla ja kaksi Fokker XXI-koneilla ollen talvisodan pudotustilaston toisella sijalla. Jatkosodan alettua lentomestari Tuominen ampui Fiat G.50-hävittäjällä heinäkuussa 1941 alas kahdeksan SB-2-pommittajaa. Näiden ja talvisodassa saavutettujen ilmavoittojen perusteella Tuomisesta tuli ilmavoimien ensimmäinen Mannerheim-ristin ritari.
Rakentamani malli sijoittuu helmikuuhun 1940, jolloin ylik Tuominen oli pudottanut tällä koneella 3½ SB-pommittajaa ja yhden I-152 hävittäjän (SIH 25) ollessaan Kuluntalahden jäätukikohdassa Kajaanissa osa Osasto Siiriäistä (Suomen Ilmailuhistoriallinen Lehti vuosikerta 1996 no. 2). GL-255 ei näytä päässeen useinkaan PM.netin galleriaan – löysin ainoastaan sieltä ainoastaan Sunbeamin versio (http://www.pienoismallit.net/galleria/malli_456/).
Tämä on itse asiassa toinen yritykseni samasta aiheesta: ensimmäinen Rodenin pakettiin pohjautuva GL-255 tuhoutui tumpuloituani valokuvien oton jälkeen… Nyt aihiona Eduardin Limited Edition 1:48 sarja ja siihen liittyvät Eduardin etsiosat (ja joitakin Kuivalaisen etsiosia, jotka poimin Rodenin versiosta). Ohjaamon kuomu on Squadronin vakumuovikuomu. Moottoria ja ohjaamoa tuli myös rakenneltua lisää. Moottorisuojus vaatii paljon käsityötä, jotta siitä saa oikean mallisen ja riittävän väljän. Alasiiven istutus oli suhteellisen hyvä, mutta asettuivat hiukan liian vaakasuoraan (ja erityisesti vasen puoli), ja kaipasivat trimmiä. Siipien ulko- ja keskisiiven kiinnityskohdan suojaliuskat tein 1 mm Aizu-teipiillä. Siipien etummaisten pystysalkojen suunnittelulogiikka on minulle mysteeri, koska nyt käytännössä joutuu salon etu-alaosan irrottamaan salosta, jotta sen saa myötämään siipiprofiilia. Maalauksen suhteen seurasin SIH 25:n ohjeita ja hiukan erilailla kuin esim. Rodenin maalausohje ehdottaa: yläpuolella nelivärinen brittien kaavio (Dark Green, Light Green, Dark Earth, Light Earth; runko ja korkeusohjaimet alapuolelta alumiinipronssia; oikeat siivet keskiviivaan asti mustat ja vasemmat valkoiset. GL-255:n sivuvakaajassa oli ilmeisesti ollut helmikuussa -40 jokin korjaus, joka edellyttänyt jonkin toisen koneen sivuvakaajan käyttöä, koska väritys oikealla puolen ei ollut ihan synkronissa rungon värityksen kanssa.
Kansallisuustunnuksien ja muiden koristeiden suhteen noudatin SIH 25:n kuvia ja osin Rodenin Gladiatorin ehdotuksia. Siiven alapuolen konetunnukset tein omilla sapluunoilla; pienemmät tulostin decal-kalvolle. Rodenin mukaan siiven yläpuolella olisi pitänyt olla pelkkä hakaristi ilman valkoista ympyräpohjaa, mutta onneksi satuin tarkistamaan Kari Stenmanilta, joka heti toimitti valokuvan GL-255:stä, ja siivellähän oli kookas ”perinteinen” hakaristikuvio. Tarvelaatikon decalit pääsivät käyttöön. Kannussukseen kiinnitetyn vaijerin tein myöskin SIH 25 kuvien mukaiseksi (näyttää olleen Rodeninkin ohjeissa tyystin väärin). Rigauksen aloitin siimalla, mutta tein ilmeisesti liian pienet läpivientireiät siipiin, ja monet siimoista irtosivat milloin missäkin vaiheessa. Korjaukset tein EZ-linella enkä taida jatkossa siimaan koskea. Viimeiseksi tein kaksikomponenttiliimalla äärivalot siipiin sekä ylä- että alapuolen valot.
Maalit: Mr Hobby Black (H2), Flat Black (H12), Flat White (H11), Russet (H33), Wood Brown (H37), Neutral Gray (H53), Interior Green (H58), Middle Stone (H71), Dark Earth (H72), Dark Green (H73, Green FS-34102 (H303); Alclad Duraluminium (ALC102), Copper (ALC110), Burnt Iron (ALC121); AK Steel (AK476); Model Master Green Zinc Chromate (1734).
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.