Pienoismallit.net

Fokker D.XXI

Ilmari Juutilainen

Tässä viimeinen valmiiksi saatu Juutilaisen työkalu, Fokker D.XXI, musta kolmonen FR - 106. Malli on Special Hobbyn valmistama 1:48 scale malli.
Oli muutaman pykälän verran helpompi kasata kuin edellinen rakentamani malli, Classic Disastering 1:48 Brewster; silti mm. osien asettelussa jäi paljon kasaajan mielikuvituksen varaan.
Malli on maalattu ruiskulla ja maaleina on kaytetty monen eri valmistajan akryyylejä, Johnson lattiavahaa ja viimeiseksi mattaa akryylilakkaa. Vanhentamiseen kaytin mustaa ja ruskeaa öljyvariä tärpätilla höystettynä plus hopea- ja lyijykynällä chippailua. Antennilanka on EZ (fine) lankaa. Musta kolmonen ja FR – 106 tunnukset on tehty kotikonstein printterillä.
Malliin on tehty seuraavat muutoksia, jotta se muistuttaisi hivenen enemmän esikuvaansa.
- Tähtäinkaukoputken jalustaa lyhennetty
- Pitot-putki lyhennetty
- Antennimasto lisätty sivuvakaajan päälle
- Rungon antennimasto lyhennetty

Kommentit

Hienosti toteutettu Fokkeri ja ehdoton lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen. Senverran tärkeästä koneyksilöstä on kysymys.
Hyvin onnistunut ”Ukko-Mokkeri”!!! Pidän!!’
Varsin hienosti olet onnistunut tämän Special Hobbyn Fokkerin kanssa ja kuten sanoit ei tämä ihan Classic Airframes tasoa ole "osien sopimattomuuden" kanssa, mutta haastetta riittää kyllä tässäkin. Etenkin sen putkirunkohässäkän kasaaminen ja sen saaminen runkopuolikkaiden väliin on jo mukavan haasteellista ;-).

Siistiä työtä kaikin puolin ja hienoa myös se että teit tästä Juutilaisen koneen etkä sarjan tarjoamia vaihtoehtoja ( FR-97 ja FR-98 muistaakseni ). Hirveästi säistämistä kulumien suhteen ei tämä kone kaipailekaan vielä tuossa vaiheessa ( talvella 1940 ), joten hyvä näin.

Yksi asia ei mielestäni ole ihan esikuvan mukainen, nimittäin tuo "musta kolmonen". Fontti on hieman erilainen ( kolmosen keskiosa ei mene noin syvälle ) ja onko tuo väri oikealla puolella musta, näyttää ihan rungon vihreältä? Toinen asia, että sivuperäsin ei ollut kokonaan valkoinen vaan alaosa oli vihreä. Nämä asiat eivät silti kokonaisuutta himmennä, hieno malli!
Pete N 15.7.2018 18:27 Vastaa lainauksella
Kiitos Markku rakentavista kommenteista! Etsin 'oikeanlaista' mustan kolmosen fonttia pitkaan ja tuo oli lahin mita loysin MS Wordista :) Kolmonen on kylla musta molemmila puolilla, ne ovat itsetehtyja siirtokuvia.

Ainoassa referenssikuvassa joka minulla on perasin on kokonaan valkea. Onko sinull areferenssikuvaa jossa nakyy miten korkealle vihrea alaosa on maalattu?

Terveisin, Pete Bostonista
Pete N kirjoitti:
Kiitos Markku rakentavista kommenteista! Etsin 'oikeanlaista' mustan kolmosen fonttia pitkaan ja tuo oli lahin mita loysin MS Wordista :) Kolmonen on kylla musta molemmila puolilla, ne ovat itsetehtyja siirtokuvia.

Ainoassa referenssikuvassa joka minulla on perasin on kokonaan valkea. Onko sinull areferenssikuvaa jossa nakyy miten korkealle vihrea alaosa on maalattu?

Terveisin, Pete Bostonista
Ymmärrän toki vaikeuden tuon fontin suhteen kun ei todellakaan ole mikään vakiofontti. Vaikuttaa siltä että talvisodan "valkopyrstö Fokkerien" suhteen ei varsinaista fonttia edes ollut vaan numerot piirrettiin melkeinpä "käsivaralta". Kaikki näkemäni ( FR-92, musta 5 ), ( FR-95, musta 6), (FR-99, musta 1 ) ja (FR-106, musta 3) olivat erilaisia viivan paksuuden ja muodon suhteen. Joten hyvä se on näin!

En valitettavasti osaa skannata kirjan ( SIH 18 LeR 3 ja SIH 21 Lentävät Ritarit ) kuvia tänne missä esim. tuo Juutilaisen FR-106 on kuvattuna kesällä 1940, mutta tuossa yksi linkki www.kanttorinkone.com/ler3/llv30.html missä näkyy tuo valkoisen sivuperäsimen maalausraja ( sama tuntui olevan jokaisessa ). Raja kulkee korkeusvakaajan alapuolella FR tunnuksen f sakaroiden puolesta välistä.

Terveiset sinne Bostoniin helteisestä (+30 ) Suomesta. ps. Trump laskeutui äsken Suomen kamaralle Hornettien saattamana ;-).
AJ 23.7.2018 22:17 Vastaa lainauksella
Moi Pete, Komppaan kehuja yllä, erittäin hieno Illu Juutilaisen työkalu, Fokker D.XXI, musta kolmonen FR - 106. Ehdoton lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen, kuten Mika edellä toteaa.

Suomi-Fokkerit eivät liene aivan niitä helpoimpia mallinnettavia, kuten Markku edellä hienosti tuo esille. Joka tapauksessa kuitenkin kaikinpuolin onnistunut Fokker D.XXI.

Terveisin AJ; tänään taitaa olla saman verran lämpöasteita Bostonissa ja Helsingissä noin 28 Celciusta…
Pete N 24.7.2018 04:16 Vastaa lainauksella
Kiitos AJ kehuista! Lamminta nayttaa riittavat ympari maailmaa. BTW lisasin kuvan jossa perasimen alaosan on maalattu vihreaksi.