Pienoismallit.net

Junkers Ju-88 A-4

Sotalento kokarditunnuksilla, PLeLv 44, 4.4.1945, Kemi

Junkers Ju-88 A-4 tuskin esittelyjä kaipaa. Sen verran nyt kuitenkin, että A-sarjan koneet lienevät eniten valmistettuja Ju-88 tyyppejä. Suomen ilmavoimat hommasivat 24 kpl A-4 tyyppiä keväällä 1943. Näistä tuli Suomen pommitusilmavoimien modernein ja tehokkain kalusto Jatkosodan loppuvaiheille. Koneiden merkitys oli erityisen tärkeä kesän -44 torjuntataisteluissa Karjalan kannaksella. Käyttö jatkui Lapin sodassa ja vielä hetken rauhan aikana.

Kemi 4.4. 1945:

Kuten sanottu koneiden käyttö jatkui Lapin sodassa pommitus- ja tiedustelulennoin. Ensin poistettiin tietysti keltaiset itärintamatunnukset. Käyttö jatkui kuitenkin vielä sinisillä hakaristitunnuksilla. Tästä ei valvontakomissio pitänyt.
Tilanne johti siihen että, lainaus:
”Valvontakomission määräyksestä hakaristitunnukset piti viimeistään huhtikuun 1. päivänä 1945 poistaa koneista. Samalla otettiin käyttöön kokarditunnus.”

Itse olin hieman empiväinen, että noinkohan ne tunnukset vaihdettiin käskyn mukaisesti? Ajattelin kuitenkin lisäksi, että Kemin kenttää tarkkailtiin taatusti valvontakomission toimesta, joten todennäköisesti tunnusten vaihto tehtiin kuitenkin täsmällisesti. Maalikin ehti ehkä kunnolla kuivua?
Vahvistus olettamukselleni tuli Keskinen&Stenman kirjasta: ”Ilmavoimat sodan jälkeen” sivulta 7, jossa todetaan suoraan, että: ”4. huhtikuuta 1945 Suomen ilmavoimat suoritti viimeiset sotalennot saksalaisia vastaan, kun kokarditunnuksilla varustetut Pommituslentolaivue 43:n koneet DN-55 ja JK-268 tiedustelivat Jäänmeren suuntaan.”

Tällä siis tiedusteltiin 4.4.-45 Nordreisa-Skibotn-Hateng-Markenes-Kilpisjärvi aluetta

DN-55 mallin tekemällä voi toteuttaa myös ”sotalento kokarditunnuksilla” ajatuksen.

Enemmän politikoimatta kuitenkin hieman haikeita ajatuksia aiheutti noiden kokardien laitto mallin pintaan…
Mielestäni malli edustaa erästä tärkeää käännekohtaa Suomen ilmavoimien historiassa. Kunniakkaan ajan loppu ja uuden ajan alku.

Mallista:
Revellin uudet mallisarjat ovat pääosin hyviä ja niin on tämäkin. Ei tämä kuitenkaan ihan ravistamalla mennyt kasaan.
Jonkinverran piti sovittaa ja jopa viilaakin piti käyttää, jotta osat sopisivat paikoilleen. Silti ei tullut kaikinpaikoin aivan täydellistä suoritusta.

Apuna käytin tietysti Eetun hienoa raporttia Mallix lehdestä.

Oma versioni vaati tietysti myös modaamista keulatykkiversioksi, joka vaati aika paljon työtä. Revellin malli ei tue sitä optiota. Valokuvien perusteella koneessa ei ollut sokkolaskulaskulaitteen antennia.

Siirtokuvat:
Kokardit ovat miljoonalaatikosta. Silmämääräisesti ainakin löytyi sopivankokoiset. Yksilötunnusta ja pyrstön vitosta varten hommasin Techmodin arkin 72139.
Yksilötunnukset JK-268 menivät pintaan ihan kivasti , mutta kun olin laittamassa ensimmäistä 5:sta sivuvakaajaan, niin osa keltaisesta reunuksesta hajosi. Tämä vaati kovaa korjaamisoperaatiota myöhemmin siten, että vedin kirurgiveitsellä ohuita suikaleita runkonauhadekaalista, jossa oli sama väri. Onnistui lopulta korjaantumaan kohtuullisesti.
Toisen puolen 5:sta varten päällystin siirtokuvan kunnolla Microscalen ”liquid decal” filmillä. Sen käsittelyn jälkeen toisen puolen 5:nen meni paikalleen ilman ongelmia.
Muistakaapa tämä, kun käytätte Techmodin siirtokuvia. Ei ehkä kaikissa ole samaa ongelmaa, mutta tässä ainakin oli.
Kaikki maalaus- lakkaustyöt pensseleillä.

Oli yllättävän työläs projekti, mutta toivottavasti tykkäätte Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen sopivana.

English summary:

Finnish air-force achieved 24 JU 88 A-4’s at 1943. These planes were extremely important at summer -44 campaigns.
Use of Ju 88 continued in Lapland war against Germans. Allied control commission led by russians demanded Finnish air-force to change markings from blue swastika to white-blue roundels by 1 of April 1945. This was done under the pressure.
The last two war-time missions of Finnish air-force were performed by JU-268 and Dornier DO 17Z, DN-55 at April the 4th -45 with roundels. Any other wartime missions in WWII were not done with roundels by Finnish air-force.
This plane version needed scratching to make front gun version which Revell version does not support. All paint jobs with brushes.

In my opinion this model represents an important turning point in Finnish air-force history.

Lähteet/References:
-K. Keskinen, K. Stenman: Suomen ilmavoimien historia 2, Jornier DO 17 Z & Junkers Ju 88 A-4
-K. Keskinen, K. Stenman: Ilmavoimien kuvahistoria 5, Ilmavoimat sodan jälkeen, Finnish Air Force Post WW II
-K. Keskinen, E. Salminen: Pommituslentäjät Suomen sodissa 1918-1945

Kommentit

Kaunis 88!
Erinomainen ”Iso-Stuka”! Maalaus onnistunut sävyjä myöten upeasti. Erityiset propsit annan lasiosien raamien maalauksesta; todella UPEATA! Oli maskien käyttöä tai ei, niin lopputulos on upea! Ainoa kritiikki - joskin pieni - tulee maalipinnan siisteydestä. Ei silti, todella upea, mutta IMO olisin toivonut hieman enemmän käytön jälkiä. Tämä siksi, että ko. koneet toimivat aika karuissa olosuhteissa ja ehkä mekaanikoista oli muuta hommaa kuin maalattujen pintojen peseminen.
Yhtäkaikki; todella UPEA lopputulos! Pidän!!
Kiitokset Roope ja Petri!
Raamien maskaus meni vanhaan malliin Tamiya-teipillä ja kirurgiveitsellä. Ehkä talvikausi hieman puhdisti konetta ja 4.4. ei välttämättä ollut Kemissä vielä kurakelit ;)
Ottaen huomioon mallin skalan, niin näyttää ihan hyvälle. Tuo ohjaamon raamien maalaus on onnistunut hyvin. Pointsit kokarditunnuksisesta koneesta. Taitaa olla eka JU88 jonka nään kokardeissa.
Kiitokset Paavo!
Varsin onnistunut lopputulos tästä sotiemme työjuhdasta. Tuo oli minullekin uutta tietoa että kokardi koneella lennettiin vielä varsinainen "sotalento", eli jos tietokilpailukysymyksenä olisi ollut niin varmaankin olisin vastannut että ei pidä paikkaansa.

Toinen asia mitä hieman ihmettelin oli tuo keulatykin maalaaminen, mutta uskottava sekin, JK-254:sta oli kuva jossa myös tuo tykki vaaleasävyinen. Ajattelin ensin että onko se jokin suojahuppu, mutta kaiketi se kuitenkin on maalattu? Aika harvinaista kuitenkin ja syy tuntematon. Hyvin olet siis taustoituksen hoitanut kun mistään ei pääse huomauttelemaan ;-). Hieno kone!
Kiitos Markku!

Siinä ensimmäisessä lähdekirjassa on kuva JK-268:sta lennossa, josta vaalea tykin etuosa erottuu selvästi.
Oikein nätti Junnu! Siistiä jälkeä. Ja vielä sivellinmaalattu. Bueno!
Kiva kuulla että meikän Mallix-sepustuksesta oli apua.

Kah, eipä sitten ollut kyse vain omassa kappaleestani Techmodin Junkers-arkista kun aiheutti pienimuotoisia kuumotuksia. Tiedä mitä käynyt valmistuksessa… Ennen tuota arkkia Techmodin siirtokuvista oli jäänyt vaikutelmat hyvin siliävinä, joskin ohuudestaan johtuen tiettyä varovaisuutta vaativina, mutta tuon arkin siirtokuvat olivat huomattavasti herkempiä rikkoontumaan ja erittäin hanakoita tarraamaan mallin pintaan ennen aikojaan.
Huolella ja taidolla toteutettu Jk. Hyvin taustoitettu yksilöhistoria on kiva lisä. Maalaus näyttää myös hyvältä ja yksi esimerkki siitä että siveltimellä saa huippujälkeä osaavissa käsissä. Mitä maaleja käytit? Oikein onnistunut malli siis!
Kiitokset Eetu ja Markku!

Käytin Humbrolin emaleja sotamaalauksessa. Yläpinnan vihreä on 1:1 sekoitus 116 ja 117. Paneelilitkutukset ohennetuilla öljyväreillä (ne on helppo pyyhkiä pois, kun käsittelee pinnan ensin Futurella) Joitain pikkukohtia maalailtiin myös Revellin emaleilla mallisarjan ohjeen mukaisesti.
"Siinä ensimmäisessä lähdekirjassa on kuva JK-268:sta lennossa, josta vaalea tykin etuosa erottuu selvästi."

Nyt olen kotona ja pystyin tarkistamaan, siis sivulla 93.
Hienosti säistetty 88. Camo upea. Lisä plussaa antennilankojen toteutuksesta.
Kyllä tätä kelpaa esitellä.
Kiitokset taaskin Kartsa!
Antennilangat perinteiseen tyyliin 0,1 mm hopeatussilla värjättyä siimaa ja eristepallukat paksua mustaa maalia.