Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf109 G-6

2/HLeLv 24 luutn. Puro

Päädyin tekemään Suomen ilmvaoimat 100 vuotta ryhmärakenteluun luutnantti Olavi "Olli" Puron Mersun MT-449 Lappeenrannasta kesäkuussa 1944. Purolle kertyi yhteensä 33 ilmavoittoa ja hän haavoittui lentäessään juuri MT-449:llä 28.6.1944. Hän palasi muutaman viikon päästä laivueeseen ja pudotti vielä samana päivänä neljä konetta. Puro on kirjoittanut kokemuksistaan myös kirjan Mersu-ässä.

Eduardin "Mersu" -paketointi oli minulle lähes pakko-ostos. Laatikosta pystyy kasaamaan kaksi lekoa (yhden G-2:n ja yhden G-6:n). Paketista löytyy mielestäni (en ole mikään yksityiskohtien asiantuntija tällä alalla) ihan ok etsit ohjaamoon ja muuta mukavaa. Tämä malli on nyt sitten ensimmäinen näistä kahdesta ja Puron leko valikoitui lähinnä miellyttävinnän ulkonäkönsä puolesta mallattavakseni. G-2:sta en vielä tiedä, ehkä teen Juutilaisen MT-222:n, mutta nähtäviäksi jää.

Malli on totuttua Eduardin tasoa. Osat sopivat ehkä jopa normaalia paremmin, ohjeet olivat selkeät jne… Ainut mikä osoittautui onneksi jo ennen koneen kasaamista, oli maalauskuvion epäselvyydet, eli niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Malli on kasattu suoraan laatikosta, paitsi jarruletkut ja antenni on ez-lineä.

Referensseinä käytin
- Stenman: Mersu, Messerschmitt Bf 109 G Suomen ilmavoimissa
- Stenman ja Holda: Suomen ilmavoimien hävittäjät II


Maaleina ja muina tökötteinä käytin lähinnä Tamiyan, Revellin, AK Interactiven ja Vallejon tuotteita.

Suuret kiitokset vielä neuvoista Antti Lappalaiselle ja Jari B. Miettiselle.

Kommentit

Hieno Mersu! Vaikka tuossa toisessa keskusteluketjussa hieman kyseenalaistin Mersun hienoutta noin niinkuin yleisesti, niin tämä on kyllä hieno. Kiitos ja ehdoton lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen.
Näiden merkitys jatkosodan loppupuolella on aivan kiistaton.
1/48 mallien pisteytys on minulle hankalaa, joten en pisteytä, mutta varsin korkeat pisteet saisi ihan mututuntumallakin.
Nätti mese! Ja pyrstön maalaus ymmärtääkseni suurin piirtein sellainen kuin se on ollut. Kynäruiskulla on jokseenkin tuskaa maalata RLM76:lla tummalle alustalle, joten tuo pyrstön päällemaalaus on vaikea saada näyttämään aidolta.
Esko P. 1.6.2018 21:29 Vastaa lainauksella
Kiitos kannustuksesta!
Tänne on viime aikoina tullut monta komeaa mersua ja tämä ei ole poikkeus. Samainen Eduardin sarja tuli itsekin ostettua ja vähän jo päässyt aloittamaankin, joten samaa mieltä siitä että tuntuu hyvin menevän kasaan. Camo on onnistunut todella hyvin, ja täytyy itsekin ruveta harjoittelemaan tuota hyvissä ajoin! Upea malli, pidän kovasti!
Esko P. 2.6.2018 20:48 Vastaa lainauksella
Kiitti Janne!
Esko P. 2.6.2018 20:48 Vastaa lainauksella
Olis muuten taas tosi kiva tietää mikä tästä tekee kolmosen mallin.
Siitähän tuli oikein mainio! Pyrstön maalauskin näyttää hyvältä!
Esko P. 3.6.2018 11:07 Vastaa lainauksella
Voisko joku sanoa mikä tästä tekee kolmosen mallin? Olisi oikeasti kiva tietää.
Esko P. kirjoitti:
Voisko joku sanoa mikä tästä tekee kolmosen mallin? Olisi oikeasti kiva tietää.
Tarkoitatko että kolmonen on vähemmän kuin toivoit?

Minustakin tämä on enemmän arvoinen. Mallisi saama keskiarvo on nyt 3,88, joka on todella hyvä.

Mutta… samaan aikaan julkaistut Antti Lappalaisen tekemät Mersut vaan ovat näyttävämmän näköisiä. Niihin on jotenkin saatu aikaan sellainen uskottava viimeistely. Kone näyttää siltä että se todella on metallia, jonka päällä on vain ohut, hieman kulunut maalikerros. Siihen me tavallisemmat mallarit emme oikein kykene.

Mallisi valokuvat ovat vähän pehmeitä. Epätarkkoja. Detaljeja jää kaipaamaan. Kaikkea sellaista pientä. Sellaista joka laittaa sanomaan että todella hyvä, muttei täydellinen.

Taisin kertoa, mikä tästä tekee nelosen mallin…
Sakari Pyörre kirjoitti:
Mallisi saama keskiarvo on nyt 3,88, joka on todella hyvä.
Jos minä saisin kovalla työllä tehdystä mallistani 3,88 keskiarvon niin kiittäisin ja ylistäisin mallariyhteisöä.
Esko P. 3.6.2018 23:18 Vastaa lainauksella
Ok, kiitos kommenteistanne.
Esko P. kirjoitti:
Voisko joku sanoa mikä tästä tekee kolmosen mallin? Olisi oikeasti kiva tietää.
En minäkään kaikkien omien mallieni kohdalla aina nuita kakkosia ja kakspuolosia ymmärrä, mutta muutaman mallin kohdalla ne menee omassakin kritiikissä läpi. Lentikoneita en osaa arvostella sen kummemmin kuin visuaalisesti. Realistisuuteen (tässä kohtaa tarkoitan, nuita juuri sen ja sen kyseisen mallin toukokuun 1943 öljyläiskiä) ja värisävyihin en sen sijaan osaa sanoa oikein juuta enkä jaata. Mutta ehkä tässä pieni inflaatiokin on nähtävissä kun pari kolme viikkoa on Messersmitti ollu tuossa sivuston paraatipaikalla? ;) Mä en painanut yllämainituista syistä tällekkään lentikoneelle mitään tähtiä.. (ainakaan vielä) Hieno se kyllä on.. :)
Kimmo K. 4.6.2018 09:37 Vastaa lainauksella
Esko P. kirjoitti:
Voisko joku sanoa mikä tästä tekee kolmosen mallin? Olisi oikeasti kiva tietää.
Taitaa olla meillä kaikilla hieman erilainen asteikko pisteytyksessä - joillakin vähän tiukempi. Minäkin olen saanut kaikille malleilleni pisteitä 2 - 5 välillä.
Moni mallari, minä mukaan lukien, tuntuisi tällä saitilla arvostavan myös sitä sanallista palautetta. Jostain syystä kynnys kommentointiin tuntuu kuitenkin olevan nykyisin korkealla?
AJ 4.6.2018 11:07 Vastaa lainauksella
Moi Esko, Hieno Mersu ja oiva lisä Suomen ilmavoimat 100 vuotta ryhmikseen.

Kenties olisi kannattanut harkita ltn. Olli Puron nimikkokoneen Mersu MT-449 lekomallin julkaisua myöhempään ajankohtaan, sillä nyt kaikinpuolin hyvä lekomallisi jäänee Antti Lappalaisen tekemien Viikon Malli Mersujen varjoon - ensin Antin MESSERSCHMITT BF 109 G-6 MT-416 "Turkin sota" www.pienoismallit.net/galleria/malli_15004/ ja sitten heti perään Antin MESSERSCHMITT BF 109G-6 "MT-449" Olli Puron nimikko www.pienoismallit.net/galleria/malli_15014/ - , aivan kuten Sakari P yllä osuvasti toteaa ja etenkin kun lisäksi teit vielä saman koneyksilönkin.

Joka tapauksessa kolmas komea Suomi-Mersu saitille, hyvää työtä! Parhain terveisin, AJ
Terve Esko!
Kaunis ja onnistunut Mersu, nelosta pukkaan!

YT
Kalle