Pienoismallit.net

1C.357

Suomen ilmailuvoimien Fokker D.VII

Osallistun Suomen ilmavoimat 100 vuotta -ryhmärakenteluun Fokker D.VII:llä. Suomen ilmavoimilla oli käytössään kolme Fokker D.VII:ää. Suomeen saapuessaan ne oli verhoiltu nelivärisellä lozenge-kankaalla, eikä niissä ollut aseistusta. Koneet olivat OAW-tehtaan tuotantoa. Suomalaisista D.VII:stä löytyy runsaasti yksityiskohtaista tietoa tämän sivuston keskusteluista.

Valitsin koneyksilöksi 1C.357:n (alun perin 1C.352, myöhemmin 1D.357, valmistenumero 8545/18), joka oli Suomen D.VII:sta pitkäikäisin. Toiminta-aikanaan kone sai Suomessa vaurion jälkeen mm. uuden verhoilun sekä sirpalekaavioon maalatun naamiovärin. Halusin kuitenkin tehdä oman mallini alkuperäisessä lozenge-kuosissa.

Ennen rakennuspuuhien alkua tarkasteltuna Wingnut Wingsin sarja näyttää ennakko-odotusten mukaisesti erittäin laadukkaalta. WNW:n OAW Fokker on tosin jo aikoja sitten myyty loppuun, eikä sitä enää tunnu löytyvän myöskään verkkokaupoista tai e-baystäkään. Onneksi WNW on kuitenkin sijoittanut kunkin valmistajan (Fok, Alb, OAW) tyyppikohtaiset osat omalle valurangalleen ja myy näitä valurankoja erikseen tarvikeosina. Näin myös nyt WNW:llä myynnissä olevasta Fok Early -sarjasta saa tehtyä suomalaisen OAW:n valmistaman Fokkerin. Tämä tosin aiheuttaa tarvetta lisähankinnoille… Joka tapauksessa odotan Fokker D.VII:stä työlästä, mutta palkitsevaa, rakenteluprojektia.

merkinnät

Mallin loppukokoonpano sujui muuten ilman harmeja, mutta yksi laskutelineen tukivarsista ei millään meinannut asettua kunnolla paikalleen liimausvaiheessa, vaikka olin sovittanut osan istuvuutta muutamaan otteeseen. Laskuteline asettui ensin vinoon ja sitä suoristaessa onnistuin katkaisemaan yhden tukivarsista. Korjaus onnistui kuitenkin kohtuullisesti ja kone istuu suorassa. Viimeistelyvaiheessa säistin konetta vielä hieman pastelliliiduista rapsutetulla jauheella, erilaisilla litkuilla ja ihan vaan maalaamalla. Kuvateksteistä löytyy hieman lisätietoja rakennusvaiheista ja käytetyistä tekniikoista. Yksityiskohdista (esim. moottori ja…
Päällisin puolin näyttää, että edellisestä päivityksestä ei olisi tapahtunut kovinkaan suurta edistystä, mutta todellisuudessa Fokker on käynyt läpi sen jälkeen monia aika työläitäkin työvaiheita. Esim. korkeusvakaajan ja-peräsimen vahvikekankaita kuvaavien siirtokuvien leikkaaminen ja asettaminen paikalleen vaativat pitkää pinnaa. Nyt projekti on kuitenkin siinä pisteessä, että jäljellä on enää loppukokoonpanoa, säistämistä, takilointia ja potkurin maalausta…
Olen käyttänyt mallissa siirtokuvia melko monelta eri arkilta: - WNW:n sarjan oma arkki - WNW:n Fokker Alb -arkki - WNW:n Fighting Fokkers 3 -tarvikearkki - 4 x Aviatticin lozenge-arkkeja (siivet, yläpinnat, alapinnat sekä yläpinnat valkoisella siirtokuvapohjalla) - AML Decalsin Suomi-Fokker -arkki - Heikki Lappalaisen Suomi-Fokker -arkki. Suuret kiitokset tässä kohtaa Jari B. Miettiselle ja Janne Markkaselle, joilta sain apua muutaman puuttuneen siirtokuvan kohdalla! Lisätietoja työvaiheista kuvateksteissä.
Maalasin rungon ulkopinnat ja siivet valkoisella lozenge-siirtokuvia varten. Tulen käyttämään Aviatticin dekaleja, jotka ovat läpikuultavia. Tämä mahdollistaa esivarjostuksien lisäksi myös esim. öljytahrojen ja lian mallintamisen etukäteen. Pyrin kuitenkin olemaan esivarjostuksissa yms. mieluummin liian varovainen kuin, että ne menisivät överiksi. Lisätietoja työvaiheista kuvateksteissä.
Tein moottoriin ainoastaan muutamia omia lisäyksiä. Sytytystulpat ovat kuparilangan pätkiä, johdot ohutta tinalankaa ja EZ-line fineä ja venttiilien jouset maalaamatonta teräslankaa. Maaleina Tamiyan akryylit sekä MR.MetalColor-värit.
Ohjaamon ja putkirungon rakentaminen on melko suoraviivaista puuhaa, mutta sen kanssa saa olla tarkkana. Maalasin suurimman osan osista valmiiksi ennen rakentamista.