Pienoismallit.net

Polikarpov I-16 Type 24 ”Rata”

Valkoinen ”11” luutnantti B.F.Safonov

Polikarpov I-16 oli ensimmäinen venäläinen yksitasoinen hävittäjäkone. Kone oli sekarakenteinen: puu, metalli ja kangas. Runkorakenteet, siipien ja ohjauspintojen tukirakenteet ja moottorin alue olivat metallirakenteita. Siipien ja lentopintojen verhoja oli kangasta. Runkorakenteet oli verhottu vanteilla.
Prototyyppi valmistui v. -33. Koneen venäläinen lempinimi oli ”Isak” l. pikku muuli. Espanjan sisällissodassa ko. kone sai tunnetuimmat lempinimet: ”Rata” eli rotta ja ”Mosca” eli kärpänen. Koneen yksipaikkaisia versioita valmistettiin yhteensä 7005.
Boris F Safonov syntyi v. 1915. Hän lensi jo Talvisodassa Suomen rintamalla. ”Suuressa Isänmaallisessa sodassa” Safonov palvelu Pohjoisen Laivaston 72 lentorykmentissä. Hänet nimitettiin Neuvostoliiton Sankariksi kapteenina 16.9.1941. Toisen kerran hän sai tuon korkean kunniamerkin kuolemansa - joka tapahtui 30.5.1942 Pohjoisella Jäämerellä kun hänen P-40 Tomahawk koneensa moottori leikkasi kiinni ja kone syöksyi mereen - jälkeen. Safonovin sotilas arvo oli tuolloin everstiluutnantti (nopea urakehitys 27-vuotiaalle!) ja 2. Kaartin Lentorykmentin komentaja. Safonov sai ansioistaan myös englantilaisen DFC (Distinguished Flying Cross) kunniamerkin. Safonov saavutti yhteensä 25 henkilökohtaista ja 14 jaettua ilmavoittoa.

Malli on Eduardin erinomainen esitys ko. koneesta. Kokoaminen oli varsin suoralinjaista, isoja sovotusongelmia ei löytynyt, kuittausta piti hieman harjoittaa siiven ja rungon liitoskohdassa.
Jo projektin alussa oli selvää, että ko. mallista tulee Safonovin kone! Joskin on erittäin todennäköistä, että tämä ”valkoinen 11” ei ollut Safonovin nimikkokone! Venäläinen valokuvaaja Jevgeni Khaldei oli ottamassa propagandakapiaiset ja Safonovin taustalle valikoitui tämä ”valkoinen 11”, koska siinä oli tilanteeseen sopivat iskulauseet koneen kyljissä. Iskulauseethan ovat ”Za Stalina” eli ”Stalinin puolesta” ja ”Smert Fasistam” eli ”Tappakaa fasistit”.
Malli on jälleen kerran Tamiyan akryyleillä ja sivellin työskentelyllä saatu esittelykuntoon!

Ja erityiset kiitokset mallarikollega Ari Kahrolalle, joka luovutti ystävällisesti Dekaalit tähän kyseiseen yksilöön kun allekirjoittanut oli ne alkuperäiset tuhonnut kaatamalla teemukin niiden päälle…

Kommentit

Terve Petri!

Mielestäni paras mallisi toistaiseksi. Koottu huolella, maalipinta ja vanhennukset realistisia. Olitpa jopa muistanut nuo laskutelineiden ylösvetovaijerit, jotka eivät varmaankaan tulleet sarjan mukana?

YT
Kalle
Kiitokset kommenteista, Kalle! Yllättävä kyllä, että Eduard ei ole noita ylösvetovaijereita sisällyttänyt sarjaan. Vanhennuksessa ja säästämisessä piti muistaa alkuperäisen koneen rakenne eikä heitellä esim. metallisia chippausjälkiä siiven tyveen joka ei todellakaan ollut metallirakenteinen…
Joku näissä venäläisissä ”kolhoissa” alkusodan hävittäjissä miellyttää. Hyllyssä odottamassa ICM:n Tsaikka josta olisi tulossa ”Suomen Ilmavoimien Ässät” sarjaani Olli Puron kone.
Ja ihan OT:nä: itse olen kovasti mieltynyt näihin Eduardin malleihin! Menevät jopa aiemman suosikkini Tamiyan ohi. Etenkin siirtokuvat ja niiden käsiteltävyys on mielestäni huippua!
Aurinkoisia kevät päiviä!
Petri
Jep, eipä noissa ICM:n Rata-malleissakaan (1/48 ja 1/32) ollut laskutelinevaijereita, mutta äkkiähän ne itse kyhää.

Aurinkoista (ainakin tänään) kevättä ja mallailun iloa myös Sinulle!
YT
Kalle
Hyvännäköinen "Rata", siistiä kasausjälkeä ja kaikin puolin onnistunut työ. Vanhentamista ( vieläkin enemmän ) kone ehkä kaipaisi, mutta ei ihan yksinkertaista kangasverhoiltuun koneeseen kuten sanoit. Hyvä näinkin.

Itsellä samainen kone myös odottamassa inspiraatiota, mutta tarkoitus oli tehdä siitä Suomikone…taitaa jäädä kuitenkin haaveeksi kun tuo ainoa mainittu type 24, eli VH-201 ( VH-21 ) taisi olla koko Suomessa olon ajan suksiversiona, vai oliko? Konehan luovutettiin Saksaan 1941. I-16 suksia ei kaiketi löydy tuohon skaalaan?
Minulla taas pistää silmään että maalikerros olis vähän paikoin liian ohut, toisin paikoin taas liian paksu. Ei tosin isosta asiasta ole kyse ja voin nähdä kyllä väärinkin. Todella hyvännäköinen malli.
Maalikerros on kyllä käytännössä yhtä paksu. Yritin sada jonkinlaista eloa yksiväriset pintaan maalaamalla viimeiset kerrokset (todella topakasti ojennettuna) hieman tummempaa ja vaaleampaa sävyyn taitetulla perusvärillä. En tiedä mikä ko. tekniikan virallinen nimi on. Mielestäni luonnossa tuo kokeilu onnistui varsin hyvin, ei vaan tahdo toistua kuvissa niin hyvin. Kuvattu siis iPhone 5SE:n kameralla. Oikea digikamrani on edelleen ”kateissa” muuton jäljiltä..🙁
Kiitokset Juhalle ja Markulle kommenteista!
[quote="Petri Jaakkonen"]
Maalikerros on kyllä käytännössä yhtä paksu. Yritin sada jonkinlaista eloa yksiväriset pintaan maalaamalla viimeiset kerrokset (todella topakasti ojennettuna) hieman tummempaa ja vaaleampaa sävyyn taitetulla perusvärillä. En tiedä mikä ko. tekniikan virallinen nimi on. Mielestäni luonnossa tuo kokeilu onnistui varsin hyvin, ei vaan tahdo toistua kuvissa niin hyvin. Kuvattu siis iPhone 5SE:n kameralla. Oikea digikamrani on edelleen ”kateissa” muuton jäljiltä..🙁
Kiitokset Juhalle ja Markulle kommenteista!
Ok. Heti tuo maalipinta silmään pisti, joten kyllä siitä eloa löytyy. Ei tästä omalta näytöltäkään aina niin tarkkaan osaa katsoa.
Hienoa Petri,
Yksi lemmikkikoneistani. On nimittäin jotenkin vaan niin ruma, mutta hiton kaunis. En tiedä mikä tässä kiehtoo. Ehkä tuo kömpelön näköinen ulkoasu ja ylhäältä katsottuna virtaviivaisuus. Meriittejä koneelta löytyy ja onneksi vielä Suomenkin puolelta..Olihan tämä Suomen Brewstereiden kanssa monissa kähinöissä. Kaksi kömpelön näköistä tappeli vaan lentäjien taidoista. Ja taisi Suomi viedä voiton aika monesti.

Olen tehnyt saman koneen 1:72 useita, 1:48 ainakin kolme ja 1:24 yhden.
Tuo maalipinta Neuvostoliiton(?) vihreällä on vaikea toteuttaa jos mallia ei pohjusta ennen pinnan vetämistä. Mutta kohtuu hyvältä mallisi pinta näyttää Aavistuksen paksulta ja pensselin jälkiä näkyy.

Hiukan pistää silmään tuo kuomun reunojen maalaus? Miksi valkoisella? Suurimmassa osassa kuvia, mitä netistä löytää on raamit samaa sävyä rungon kanssa. Oliko tämä ohjeissa?

Tähän kokooon nuo sisäänkelausvaijerit on oikeastaan pakko tehdä ja niissä oikein hyvin olet onnistunut.
Antennimokkulaa ei ollut läheskään kaikissa koneissa ja en tiedä malliin se tuli niihin. Kaipa se on oikein?
Netistä löytyi tosi hienosti maalattu sama kone ja tästä minun ainakin pitäisi ottaa jotenkin oppia, koska tuo vihreä on vaikea väri saada hieno kone.
Tykkään tästä paljon ja pisteethän laitan aina mallarin näkyville.

-Timppa

Tässä se kadehdittava malli:

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/14/27/26/142726.jpg[/img]
Timo! Kuomun raamit ovat maalattu hopealla niin kuin oikeassakin koneessa. Näköjään tuo kännykkäkamera vääristää sävyjä🙃
Ja vielä jatkoa: mielestäni tuo netin syövereistä löydetty malli on väritykseltään huomattavan vaalea! Käsittääkseni N-Liiton yläpinnan vihreä oli varsin syvä ja hieman ruskeaan vivahtava. Olen tiiraillut kuvia - joskin mustavalkoisia - ja yrittänyt haarukoida sävyä mm. lentäjien asusteiden värin perusteella. Aukottomaan varmaa sävyä ei varmaan kukaan pysty sanomaan, joten valistuneen arvailun päässä ollaan😉
Ja nyt kun vielä nettiä selailin, niin noissa Khaldein ottamissa kuvissa kuomun raamit ovat selvästi koneen pintaa vaaleamman; eli tod.näk. tuo alumiini on varsin lähellä oikeaa väriä. IMHO🤪
Petri Jaakkonen kirjoitti:
https://ww2aircraft.net/forum/attachments/01-jpg.158990/
Tuossa vielä varmennus!
Tosi upea referenssikuva ja olet ihan oikeassa. Näin sitä oppii..Kiitos sivistyksestä historiaan.