Pienoismallit.net

Bae Hawk mk.66

sveitsinhaukka

Suomi hankki Sveitsistä vuonna 2007 käytettyjä Hawkkeja mallia mk.66. Koneilla oli lennetty tuhannen tunnin luokkaa, usealla selvästi allekin. Hankinnalla turvattiin lentokalusto vuosiksi eteenpäin aina 2030-luvulle saakka. Sveitsi sai koneensa vuosina 1989-91. Koneet koottiin Sveitsissä ja saivat pintaansa brittien harjoitushävittäjän värikaavion, eli puna-valko-harmaan.
Koneet matkasivat Suomeen puretttuna maanteitse, ja ne saivat Upgrade2-päivityksen ennen ensilentoja kotimaassamme, HW-368:a lukuunottamatta. Tämä HW-374 oli sitten ensimmäinen päivitetyistä, joka lensi ensilennon toukokuussa 2011.
Nyt haukat pesivät Tikkakoskella, jonka taivailla pörräävät yhdessä harmaiden lajitovereidensa kanssa.
Upea, hyvännäköinen kone minun mielestäni.

Rakensin sveitsinhaukkani Hobbybossin mallista. Hieman tuhdin oloinen malli esikuvaansa, mutta muuten varsin toimiva ja hyväpintainen. Toteutuin vain pieniä omia fiksauksia. Ohjaamon mittaritaulun työstin teipillä ja siirtokuvilla esikuvansa mukailevaksi ja penkit piti veistää muotoon. Paneelirajojen ja pintalian suhteen olin maltillinen.
Lentolaite kun on tehty lentämään, niin se näyttää parhaimmalta lennossa. Siksi mallinikin siis lentää. Pilotti löytyi toisesta sarjasta, ja olikin aika tuhti tämän koneen penkkiin.
Siirtokuvat ovat avalonin arkilta, jolla ei sitten ollut pikkutekstejä. Ne jouduin säveltämään tillbehööristäni, eivätkä aivan suurennuslasitarkastelua kestä.

Kommentit

Todella tyylikäs Sveitsin-Haukka! Etenkin maalaisjärki todella hienoa! Itsellänikin tarkoitus tulevaisuudessa tällainen saada aikaiseksi! Ensin vaan alkuperäinen brittikaavio ja sitten harmaa-Haukka alta pois…
Pidän!!
jussih 30.4.2018 20:37 Vastaa lainauksella
Kiitos Petri! Haukoista itse pidän eniten tuosta maastokuviosta pienin kokardein. Tässä oli kaikenlaista säätöä taas… Kuten lakan kokeilu. Vallejon Premium airbrush- lakka otti ja lähti siirtokuvia asennellessa ja pariin kohtaan syöpyi reikiä aina muoviin asti. Olipa kiva paikkailla kiiltävää maalipintaa. Mutta jotensakin piiloon sain.
Minulla oli samankaltainen lakkaongelma noiden uusien MIG:n lakkojen kanssa kun käytin siirtokuviin Tamiyan siirtokuvien pehmennintä.
Mutta sinä olet kyllä onnistunut korjaamaan nuo ongelmakohdat todella hyvin.
Itse käyn debattia itseni kanssa siitä kummilla dekaaneille - isoilla vai pienillä - teen tuon maastomaalatun Hawkin…