Pienoismallit.net

”Suomen Ilmavoimien Ässät #2”

MT-477 Ltn. M.Pasila 1/HLeLv24

Sarjani Suomen Ilmavoimien Ässistä saa uuden ässän esitteille!
Itse lentokoneesta BF 109 G6 en aio lörpötellä yhtään mitään. Eiköhän kyseessä ole kaikkien tuntema konetyyppi!!
Koneella lentäneestä ässästä, Mikko Pasilasta muutama sanainen. Hän syntyi 23.7.1921 Iitissä. Kävi sotilaslentäjän koulutuksensa VV. 1940-41. Siirrettiin vänrikiltä syyskuussa -41 LeLv 30:een. Joulukuussa -41 määrättiin LeLv 24:een. Ylennettiin luutnantiksi joulukuussa -43. Saavutti sodan aikana 9 ilmavoittoa. Hänelle myönnettiin sodan aikana seuraavat kunniamerkin: VR 4 ja VR 3.
Toimi siviilissä lääkärinä ja kuoli 14.2.1991.
MT-477 luovutettiin varikon kautta HLeLv24:lle 5.7.-44. Vastaava ohjaaja oli ltn. M.Pasila. Koneella saavutettiin sodan aikana HLeLv24:ssä 2 ilmavoittoa. Koneen koko lentoaika oli 248h 50min. Kone luovutettiin LeSK:lle havaintovälineeksi toukokuussa -49 ja 17.6.-54 poistettiin konerekisteristä.
Malli on Tamiyan uuden uutukainen versio Mersu 109:stä. Malli on valultaan varsin laadukas. Koneen olisi voinut rakentaa myös moottorinpellitys aukaistuna; ja se oli tarkoituksenikin, mutta oman rakentamisvirheen vuoksi jouduin sitten taipumaan tähän ”pelti kiinni” versioon. Erityistä iloa Tamiyan uuden mallin konstruktiossa aiheutti laskutelineiden kiinnitys siipeen! Tamiya on kehittänyt konstruktion, jolla telineet saa erittäin tukevasti ja oikeaan kulmaan!! Iso käsi tuolle innovaatiolle!
Malli on allekirjoittaneelle tyypillisesti maalattu siveltimellä ja Tamiyan akryyleillä. Olen pyrkinyt saamaan tuon siveltimellä vaikeasti toteutettavan ”läiskämaalauksen” totuudenmukaisemmaksi käyttämällä läiskissä ohenninta runsaasti…
Ja seuraavana ”Ässät” sarjassa tulee Mersu 109 G2; ässää en ole vielä päättänyt… Stay tuned🤪

Kommentit

Jonkka 28.4.2018 09:15 Vastaa lainauksella
Sivellinmaalauksen haasteet valitettavasti näkyvät, täplät eivät kestä lähitarkastelua ja kuomun raamit kannattaa teipata eikä vetää käsivaralta.
Jonkka kirjoitti:
Sivellinmaalauksen haasteet valitettavasti näkyvät, täplät eivät kestä lähitarkastelua ja kuomun raamit kannattaa teipata eikä vetää käsivaralta.
Tämä!

Täplät tosiaan nyt näyttävät siltä, kuin olisivat pelkällä wash tyyppisellä väripesulla lyöty kylkeen ja raamien maalaus menee hiukan aaltoilevasti, tosin käsipelillä raamit voidaan myös maalata ja näin ollen "yli" menevä maali kannattaa esim. hammastikulla hinkata pois lasista, muuten Mersu näyttää hyvältä!
Terve Petri, hienoa, että jaksat näiden Suomi-Mersujen parissa puuhata!

Näyttävä malli, kuitenkin kriittisesti pari huomiota (niin +/- merkkistä) omasta (vielä aloittelija olen, siis saatan olla väärässäkin?) näkökulmastani:

- Väriskaala suhteellisen ok.
- Kulumia olet tehnyt hyvin!
- Kuomun raamien maalaus röpelöinen.
- Ykköskuva "blurraa" perästä pahasti.
- Suomi-Mersun kylkien täpläväritys on iäisyyshaaste myös minulla.
- Antennilanka liian paksu?
- Siipitasojen yhteensovitus edestä katsoen olisi kaivannut kittausta?
- Tekemäsi taulualusta ja figuuri ovat hienoja - Bueno!
- "7"-dekaali ampuu jotenkin silmään, ehkä vähän säistämistä muun mallin tapaan olisi kaivannut?
- kk:t istuu hyvin.
- Hyvä historiikki koneesta.

Sori Petri, mutta näin vain 2,5p.

Odottaen seuraavaa Mersuasi, G-2:ta, joka on taatusti hienompi, "I am tuned".

YT
Kalle

P.S. Älä lannistu kommenteistani. Halusin vain olla rehellinen. Näitä kommentteja itsekin joutuu paremmin osaavilta lukemaan. Itse olen pyrkinyt ottamaan pahankin palautteen opiksi…
Kiitokset, Kalle kommenteista! Ja rehellisyydestä aina saa plussaa!!
Antennilanka on todellakin liian paksu; sen vaihto on edessä
Mitä tarkoitit ”blurraamisella”?
Mistä kohtaa siiven liitoksessa olisi kirin tarvetta? Omasta mielestä ja luonnossa nähtynä siipi ja runko istuu Tamiyalle tyypillisesti hyvin
Kylkien täplämaalaus ei todellakaan onnistu kunnolla siveltimellä😢 Mutta rouvalta tullut pysyväismääräysten estää ruiskun hankinnan ja käytön
”7” dekaalia on kyllä säistetty, mutta minunkin mielestäni loistaa edelleen hieman liikaa!

Pisteet on ihan Ok! Jokainen arvioija tekee päätöksen minkälaisen pistemäärän esillä oleva malli saa. Itse olen tyytyväinen sinulta saamiin pisteisiin; jos itseni pitäisi arvioida tätä mallia niin tulos olisi varmaankin 3/5. Ja niinkuin sanoin: kaikki arviot ja pisteet kelpaa. En aio, halua eikä ole kyllä tarvettakaan lähteä ”urputtamaan” saamistani pisteistä🤪

Mutta eteenpäin on yritettävä pyrkiä!
Terve taas Petri!

Siipien liitoksessa kuvassa yksi siipitasot eivät istu, siis ylä- ja alatason liitos irvistää. Kuva "blurraa", eli syvyysterävyys ei ole paikallaan - takaosa koneesta on samea. Näitä samoja virheitä teen itsekin…

Periaatteessa jo Suomi-Mersun vaikeasta tsemppauksesta voisin antaa 4/5…

By the way, tein yhden videon vanhoista Lahtari-ässistä…
youtu.be/pJMsEo0zDbI

YT
Kalle
Matti M 28.4.2018 16:38 Vastaa lainauksella
Varsin onnistunut lopputulos kun ottaa huomioon että maalattu siveltimillä, alusta jälleen erinomainen.
Ruiskun + Vallejon (hajuttomien) akryylien käyttö voisi poistaa ehkä tuon pysyväiskiellon?
Ihan OK Suomi-Mersu. Rakennusjälki on siistiä ja esillepano on toteutettu aika mielenkiintoisella tavalla. Muita asioita on jo kommentoitukin. Ilmeisesti tämä yksilö oli niitä harvoja missä siipitykit jätettiin paikoilleen.

Täplien teko siveltimellä on haasteellista hommaa. Itse aion kokeilla seuraavaksi sellaista, että ohuelti ohennetta pienelle alueelle mallin pintaan ja varovasti väriä ohenteen päälle. Toivottavasti seurauksena on reunoilta harsomainen täplä.

G2 mallia odotellessa…

E-P
Jonkka kirjoitti:
Sivellinmaalauksen haasteet valitettavasti näkyvät, täplät eivät kestä lähitarkastelua ja kuomun raamit kannattaa teipata eikä vetää käsivaralta.
Joo, kuva "Kuva #142474"
on aika raadollinen. Raameja voi siistiä, ennenkuin maali täysin kuivuu, ohentimeen kostetulla puisella coctail-tikulla. Silleen minä olen saanut käsivaralla vedetyt raamit siedettäviksi joskus.
Täplät siveltimillä: Haastava projekti. Ehkä onnistuu paremmin töpöttelemällä kuivapensselitekniikalla tai sitten, että puoliksikuivunutta täplää hieman "hioo" eli litkuttaa ohentimeen kostutetulla pensselillä reunoista. Pelkkä reilusti ohennettu maali ei toimi ilman lisätoimenpiteitä.

Muut repostelut ja kehut on jo sanottu, jotta en halua lisätä niitä.

yt.
MK
Kalle Korkala kirjoitti:
Kuva "blurraa", eli syvyysterävyys ei ole paikallaan - takaosa koneesta on samea. Näitä samoja virheitä teen itsekin…
Terävyys koko kuva-alalla ei ole mikään välttämättömyys tai itsetarkoitus, tuo tuossa ykköskuvassa kuvaan mukaan myös syvyyttä. Riittää, että tarkennus on oikein, eli kuva on terävä siltä oleelliselta alalta (ja kaikkihan muistaa optiikan perussäännön, että kuvan terävyysalue jakaantuu niin, että tarkennuspisteestä 1/3 kameraa kohti ja 2/3 osaa pisteen jälkeen). Tämän viikon viikon mallista ei kukaan ole valittanut "blurraamista" vaikka sitä on joka kuvassa enempi kuin tässä.
Kuvaustekniikan puutteesta laitan ainakin osan kuvauskaluston syyksi… Varsinaista kameraa allekirjoittaneella ei ole käytössä. Kaikki tämän mallin kuvat on otettu IPhone 5SE:llä. Veikkaisin, että osa kuvaustekniikkaan liittyvistä ongelmista/puutteista voi selittyä tällä.
Kuomun raamien huonolaatuinen maalaus kyllä menee puhtaasti allekirjoittaneen piikkiin! Laaduntarkkailussa vain petti, enkä huomannut huonoa lopputulosta ennen kuin kuvista… Madkit olisivat auttaneet tämänkin asian paremmalle tolalle… Mallia tehdessä ei maskeja ollut käytössä, vaan päädyin vapaan käden tekniikkaan - lopputulos kyllä harmittaa!!! Joku laittaa varmaan kohta, että maskit ei ole välttämättömiä vaan saman tuloksen saa aikaiseksi myös teippaamalla… Niin saisi, mutta tein virheen kun päädyin tähän vapaan käden tekniikkaan ja seuraukset pitää vain kärsiä ja ottaa opikseen seuraavaa kertaa varten!
Kiitokset kaikille kommentoijille ja pisteiden antajille! Kommentit lisätään korvien väliseen kiintolevyn ja yritetään selvittyä paremmin ensi kerralla!!!
Hyvää Wappua kaikille mallarikollegoille! Itse aloitan 35. kertaa peräkkäin yövuorot vappuna; siis 2 yövuoroa edessä…
Tervo Salminen kirjoitti:
Tämän viikon viikon mallista ei kukaan ole valittanut "blurraamista" vaikka sitä on joka kuvassa enempi kuin tässä.
Ei pidä paikkansa. Joissain kuvissa sitä on käytetty efektinä, mutta on siellä joukossa kuitenkin "laajakulmakuva" hyvällä syväterävyydellä otettuna:
"Kuva #142192"

MK
Mika Kauranen kirjoitti:
Joissain kuvissa sitä on käytetty efektinä,
Mistä erottaa efektin ja virheen?
Hyvä kysymys. Kauneus on katsojan silmissä;)