Pienoismallit.net

”Jumbo”

Viimeinen Suomessa valmistunut Hawk Mk.51 versio HW-350. Kuvissa kone on nk. tehtaan pohjavärissä.

70-luvulla ryhdyttiin Suomessa kartoittamaan seuraajaa hyvin palvelleella Fouga Magisterille. Hawkin kanssa tässä suihkuharjoitushävittäjän hankinnassa kisasivat: italialainen Macchi MB.339, espanjalainen CASA C.101 Aviojet, tšekkiläinen Aero L.39 Albatross, ruotsalainen SAAB 105 ja ranskalais-saksalainen (kenties kaikista kovin kilpailija Hawkille) Dornier Alphajet. Kesän -76 aikana kävi selville, että suomalaiset (sotilaat, tekniikka, talouselämä…) halusivat Hawkin. Tämän jälkeen piti vain - tuolloin varsin vahvasti Neuvostoliiton vaikutuksille altis - poliittinen päätöksentekojärjestelmä saada hyväksymään ko. kauppa. Yllättävä kyllä, mutta päätökset saatiin aikaan nopeasti ja vuoden -77 aikana saatiin sopimukset allekirjoitettua.
Alkuvaiheessa tilattiin 50 Hawk Mk51 konetta. 90-luvun alussa tilattiin vielä 7 Hawk Mk51a konetta täyttämään käytöstä syntynyttä konemäärän varausta. Kesällä 2007 saatiin vielä ostettua - ja oikeasti halvalla - Sveitsistä 18 Hawk Mk66 konetta. Eli näin Suomen Ilmavoimien Hawk kaluston kokonaismääräksi tuli 75 konetta.
Kyseessä on Airfixin malli. Malleista ja niissä olevista virheistä on käyty debattia eri pienoismallipalstoilla. Itse olen pyrkinyt siihen, että suurempia ulkonäölsellisiä mokia ei ole. Airfixin sarjassa on muutamia varsin haastavia yhteen sopivuus ongelmia (ainakin minun kappaleessani. Etenkin moottorien ilmanottoaukkojen saaminen nätisti paikoilleen oli työlästä.
Malli on tapojeni mukaan maalattu Tamiyan akryyleillä sivellintä työvälineenä käyttäen… Tamiyan maaleista käytin sävyä XF-4 ”Yellow green”. Taitoon ko. sävyä lisäämällä hieman XF-19 ”Sky Grey” sävyä ja vaalensin lisäämällä hieman XF-2 ”White” sävyä. Lopputulos näytti ennen lakkauksen varsin oikealta, mutta laukausten jälkeen huomasin, että vaalentaa olisin voinut vielä jonkin verran. Dekaalit ovat erinomaiselta Suomi Hawkeja käsittelevästä Avalonin arkista.
Tarkoitukseni on jatkossa tehdä vielä Hawkit muissakin käytössä olleissa maalauskaavioissa: alkuperäisessä brittiläisessä kolmen sävyn kaaviossa, suomalaisessa kahden harmaan kaaviossa ja siinä kaikkein haasteellisimmista sveitsiläisessä kolmen sävyn kaavassa.

Kommentit

Nätti Haukka, ohjaamo tosi hyvä!
YT
Kalle
Kiitokset kommenteista, Kalle!
Hieno haukka ja koneelle hyvin sopiva alusta on myös plussaa. Erityispeukutus sivellintyönä tehdystä maalauksesta joka on mielestäni onnistunut hyvin. Paneeliurien litkutuksia ei juurikaan ole tehty mutta ei tämä niitä kyllä kaipaakaan. Nätti ja siisiti peli tässä harvemmin nähdyssä sävyssä! Miten nuo kuomun räjäytyslangat on tehty, onko ne siirtokuvina?
Räjäytyslangat oli muovattuna valmiiksi kuomuun. Korostin niitä ohuella vaaleanharmaata maalilla. Maali jäi ehkä hieman turhankin ohueksi🤪
Paneeliuria on kyllä korostettu HB lyijykynällä, mutta yritin olla varovainen ettei ampuisi yli.