Pienoismallit.net

Messerschmitt Me 262 A-1a/U5

Messerschmitt 262 lienee koneena sen verran tuttu,että en ala kovin pitkiä historiasepustuksia kirjoittamaan. Mallini esittämää 262 A-1a/U5 muunnosta rakennettiin omasta hyllystäni löytyvän lähdekirjallisuuden mukaan yksi kappale. U5 muunnoksen aseistuksena oli kuusi kappaletta 30 millimetrin MK108 konetykkejä normaalin neljän sijaan. Enempää koneesta omat lähteeni eivät kerro.

Hobbybossin sarjan ostin aikoinaan saadakseni sen mukana tulevat X-4 ohjukset Ta-183 malliini. Viimeksi galleriaan lisäämääni Kineticin Super Etendardiin verrattuna sarjan rakentaminen oli miellyttävää. Osat sopivat hyvin yhteen ja varsinkin ohjaamokokonaisuus oli suunniteltu erittäin mallariystävällisesti. Ohjaamoa parantelin Eduardin etsisetillä. Kittiä tarvitsi muutamiin saumoihin rungossa,siivissä ja suihkumoottorien koteloissa. Jarruputket lisäsin kaiutinpiuhasta löytyneestä metallilangasta.

Pohjamaaliksi ruiskutin Tamiyan XF-63 German grey sävyn. Naamoikaavion maalasin Mr.Hobbyn (Gunzen) RLM02,RLM76,RLM81ja RLM82 sävyillä. Eturungon metallipinta on Alcladin Airframe aluminium purkista valmistajan kiiltävän mustan pohjamaalin päälle ruiskutettuna. Kiiltävänä lakkana toimi jälleen AK:n Intermediate Gauzy Agent Shine Enhancer. Sarjan siirtokuvat olivat ohuet eivätkä tarvinneet hirveästi pehmennintä. Siipien kävelyalueiden katkoviivat tosin menivät useaksi osaksi arkilta malliin siirtäessä. Siirtokuvat suojasin vielä uudella lakkakerroksella ennen tummanharmaalla tehtyä öljyvärilitkutusta. Mattalakkana toimi jälleen Ammo of Migin Lucky matt varnish. Viimeisenä vaiheena ennen mallin päätymistä vitriiniin liimasin elastaanilangasta antennilangan. Maksoin sarjasta aikoinaan 20 euroa ja sillä rahalla sai tällä kertaa varsin laadukkaan rakennussarjan,joka oli mukava rakentaa.

Kommentit

Uskomattoman komia. Kunnon tausta ja alusta, niin menis oikeasta. Tuo Alcladin maalausonnistunut hyvin (kuten muukin maalaus). Mitä pohjamaalia käytit alcladilla? Niiden omaa vai kiiltävän mustaa tamiyaa?
Erittäin hienoa työtä !
Kiitoksia kommenteista Tapio ja Tuomo. Käytin Alcladille valmistajan omaa kiiltävän mustaa pohjamaalia. Ensimmäisen kerran onnistuin ruiskuttelemaan metallimaalin siten,että pintaan jäi pientä sävyvaihtelua. Hyvää harjoitusta jossain vaiheessa pöydälle päätyvää EE Lightningia varten.
Matti M 16.4.2018 15:31 Vastaa lainauksella
Erinomainen malli kauttaaltaan. Muistaakseni Heinz Bär lensi tuolla koneella JV44:ssä sodan viimeisinä päivinä.
Kiitos Matti. Heinz Bär lensi ainakin ainoalla valmistuneella Me 262C-1a koneella ja ampui sillä alas yhden P-47:n. On hyvinkin voinut olla myös tämän puikoissa.
Hieno malli hienosta koneesta.
Pakko myöntää, että varsin hieno malli. Ja kun on vielä (ehkä) operatiivinen kuriositeetti, niin on erityisesti minun mieleen.
"Maksoin sarjasta aikoinaan 20 euroa ja sillä rahalla sai tällä kertaa varsin laadukkaan rakennussarjan,joka oli mukava rakentaa."
Täytyy myöntää, että hyvä hinta/laatusuhde.
Enempää en pysty 1/48 mallista sanomaan.
Siistiä työtä ja lopputulemana on hyvännäköinen malli uniikista koneyksilöstä. Jonkinasteinen koekonehan V355 taisi olla. Eikö V-kirjain tarkoita tässä sanaa Versuch jota saksalaiset käyttivät konetyypistä joka ei vielä ollut sarjatuotannossa.

E-P
Kiitos kommenteista myös Timolle,Mikalle ja E-P:lle.
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Jonkinasteinen koekonehan V355 taisi olla. Eikö V-kirjain tarkoita tässä sanaa Versuch jota saksalaiset käyttivät konetyypistä joka ei vielä ollut sarjatuotannossa.

E-P
Tämä käsitys myös minulla on. Aika monen Me 262 koneen erikoisemman version kyljestä löytyy V ja werkenummerin kolme viimeistä numeroa.
Veli-Matti Sivonen kirjoitti:
Tämä käsitys myös minulla on. Aika monen Me 262 koneen erikoisemman version kyljestä löytyy V ja werkenummerin kolme viimeistä numeroa.
Nyt lähinnä on kysymys siitä, että onko mahdollista, että näitä V-koneita käytettiin edes hetkellisesti operatiivisessa toiminnassa?
Miksei olisi? Tuskin saksalaisilla tuossa vaiheessa sotaa oli varaa lentokuntoisia koneita kentillä seisottaa,mikäli vain polttoainetta oli saatavilla. Ainakin yhden omasta hyllystäni löytyvän teoksen mukaan Heinz Bär olisi mallini esikuvalla yhden ilmavoiton saanut. Kahdesta valmistuneesta 50 millimetrin tykillä aseistetusta U4 versiosta toisella Wilhelm Herget yritti huhtikuussa 1945 hyökätä amerikkalaisten pommittajia vastaan. Ilman tulosta tosin tykin mentyä jumiin. En tiedä oliko koneena kuvissa usein näkyvä V083,joka jäi myöhemmin amerikkalaisten käsiin,vai toinen valmistunut kone.
AJ 29.6.2018 20:15 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Jälleen kehuja kompaten; huipputyötä!. Sama sarja odottaa hyllyssä rakentamista joskus tulevaisuudessa; hyvä hinta-laatu sarjalla.

Obstlt. Heinz Bär III./EJG 2 tosiaan ampui tällä ko. konetyypillä, Me 262 A-1A/U5, alas P-47:n 18.4.1945 (Bär siirtyi III./EJG 2:n johdosta JV 44:n johtoon 27.4.1945). Me 262 A-1A/U5 sukoa käytettiin operatiivisessä toiminnassa III./EJG 2:ssä ja JV 44:ssä maalis-huhtikuun 1945 ajan, mutta ei ole tiedossa pudotettiinko sillä muita liittoutuneiden koneita. Kuten Veli-Matti osuvasti kirjoitti, tuskin sakuilla oli varaa seisottaa lentokuntoisia koneita, jos vain polttoainetta oli saatavilla; tosin ko. ajanjaksolla polttoaine oli sakuilla kyllä kortilla.

Joka tapauksessa kaikinpuolin upea sukomalli Me 262 variaatiosta; Me 262 on kyllä upea ilmestys. Huipputyötä jälleen kerran! Terkuin, AJ
Kiitos kommentista AJ.