Pienoismallit.net

Ford Capri MK I 1973

2000 GTXLR

Ford Capria voidaan pitää amerikkalaisen Mustangin Eurooppalaisena version. Se oli yhteistyöprojekti saksalaisen ja englantilaisen Fordin tytäryhtiöiden kesken. Haluttiin valmistaa urheilullisen näköinen auto joka perustui pitkälti Ford Cortinan tekniikkaan, jolloin se saatiin hinnaltaan edulliseksi. Moottorivaihtoehtoja oli aina 1300 kuutioisesta 3-litran V-6 moottoriin. Varustevaihtoehtoja oli useita alkaen perusmallin L-versiosta aina varusteltuun GTXLR-versioon asti. Auto tuli markkinoille 1969 ja MK I tyyppinä se jatkui aina vuoteen 1974, jolloin se jatkui MK II versiona. Autosta tuli suosittu ja sitä myytiin yli 1,2 miljoonaa kappaletta. Niinikään Suomessa siitä tuli varsin suosittu menevän ulkonäkönsä ja edullisen hintansa vuoksi.

Tämä malli tuli hankittua vähän "Down The Memory Lane" fiiliksellä, sillä olin aikoinaan juuri Suomen Auto Oy:n palveluksessa ja tuumasin että se olisi mukava tehdä ja pistää hyllylle muistoksi. Juuri tämän tyyppisten Caprien kanssa olin tekemimissä. Tässä mittakaavassa näitä muita MK I tyyppejä ei ole joten oli tydyttävä tähän Doyshan "Nostalgic Heroes" sarjan koottavaan. Siihen saa erikseen hankittua sähkömoottorin, joten osittain se on vähän lelumainen, mutta kyllä siinä auton muodot ovat kutakuinkin kohdallaan. Ajattelin sen pistää tänne näytille, sillä tätä tyypiä ei täällä palstoilla ole näkynyt.

Malli esittää 2000 GTXLR - versiota, mikä oli mallin varustelluin versio. Moottorina joko 2-litrainen V-4, jos se oli Englannista tai sitten samankokoinen V-6, jos se oli Kölnissä, Saksassa tehty. Mattamustat konepelti, takapelti ja kyljen helmapellit, lisävalot, peruutusvalot, puskurien pystykoristeet, kyljen koristelistat ja erikoisvanteet olivat varustelun ulkoiset erot.

Malli oli aika simppeli koottava, tosin maalaamiseen meni eniten aikaa. Hommasin spraypurkin oikean sävyistä Fordin kulta väriä jonka sitten lakkasin ja sen jälkeen ruiskutin mattamustat osiot. Kyljen siirtokuvista suurkiitos Antti Pentikäiselle joka ystävällisesti printtasi ne minulle mallin mukaan.

Kommentit

Kyllä tästä pikku-Mustangin tunnistaa. Muuten ihan hyvän näköinen, mutta noi ajovalot/vilkut ei silmää miellytä! Tämä taas niitä sarjoja, jossa lasiosia ei ole riittänyt valoihin asti?
Capreja köyhässä Suomenmaassa tuli skidinä nähtyä enemmän kuin Mustangeja, ja oli ne sen aikaisesta autokannasta ulkonäöksellisesti edukseen erottuvia. Olisikohan tätä väriyhdistelmää (kulta-musta) ollut liikenteessä enemmänkin, nimittäin ihan kuin olisin joskus nähnyt tällaisen…
Kuitenkin, nätti on pienoismalli ja dekalit mukava Suomi-lisä.
Lasiasia minuakin hieman askarruttaa, sillä kun tuuli- ja takalasien istuvuus ei kuvissa näytä olevan ihan täysin kohdallaan - pientä raon tapaista olen näkevinäni.
Henkka H 3.4.2018 12:27 Vastaa lainauksella
Kiitos Tervo ja Mikko kommenteista. Niinkuin aiemmin totesin, niin tämä on sellainen sähkömoottorilelun ja yksinkertaisen pienoismallin sekoitus ja ilmeisen vanhaa sorttia, tosin mitään vuosilukuja ei mistään selviä.
Lasit ovat yhtä ja samaa valua, eikä tällaisessa "lelussa" voi toivoa näkevänsä erillisiä lampunlaseja. Mutta kuten mainitsin, niin mallin tekemiseen oli aivan omat syynsä. Tässä mittakaavassa ei muita ole ja onhan kopan muodot aivan tunnistettavissa.
Tämä Caprin versio oli kuitenkin jo harvinaisempaa herkkua Suomessa. Iso kone ja kaikki varustelut nostivat hintaa, mutta näkyihän niitä.