Pienoismallit.net

Iberia DC-9-32

EC-BIS, "Ciudad de Alicante"

Iberia Líneas Aéreas de España S. A. on Espanjan suurin lentoyhtiö, jonka päätukikohtina toimivat Madrid-Barajas Adolfo Suarezin kenttä sekä Barcelonan El Pratin kenttä.

Iberia on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä. Se perustettiin vuonna 1927, ja sotien jälkeen siitä tuli ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka aloitti reittilennot Etelä-Amerikkaan. Nykyään Iberia lentää 120 kohteeseen yli 40 maassa. Iberia ja British Airways yhdistivät toimintansa tammikuussa 2011, mutta kumpikin lentoyhtiö jatkaa edelleenkin omalla nimellään ja tunnuksillaan. Iberia on myös jäsen Oneworld-ryhmässä. Tällä hetkellä yhtiöllä on käytössään yhteensä 79 eri alatyypin Airbus-konetta.

Iberialla oli 1970-80-luvuilla käytössään 50 koneen laivasto DC-9-32 koneita. Otin 14-vuotiaana lentokonebongarina kuvan yhtiön DC-9:stä Kastrupin kentällä, Kööpenhaminassa. Kuvaamani kone oli rekisteritunnuskseltaan EC-BIS ja nimeltään "Ciudad de Alicante" eli Alicanten kaupunki (kaikki DC-9-koneet oli nimetty jonkun espanjalaisen kaupungin mukaan). Päätin tehdä nostalgiapuuskassani mallin tuosta koneesta.

Valitsin Fly Modelsin rakennussarjan, joka oli aika simppeli, eikä millään muotoa Tamigawa-tyyppinen, mutta yksityiskohdiltaan mielestäni ihan riittävä. Malli meni helposti kasaan, joskin hiomista ja kittaamista joutui jonkun verran harrastamaan.

Siirtokuviksi hankin BOA:n korkeatasoisen arkin, josta löytyivät tunnukset EC-BIS:in lisäksi 24:lle Iberian DC-9-koneelle. Käytin myös Authentic Decalsin siirtokuvia ohjaamo- ja matkustamoikkunoihin. BOA:n siirtokuvien kylkilinjassa olivat tummanharmaat ikkunat valmiina, mutta halusin enemmän aitoutta niihin ja päätin laittaa AD:n "autenttiset"siirtokuvat niiden päälle. Kummankin siirtokuvavalmistajan ikkunat olivat täsmälleen saman kokoiset, mutta ne olivat karvan verran eri etäisyydellä toisistaan, eli jouduin näinollen leikkaamaan AD:n arkilta jokaisen ikkunan irti ja asettamaan yksitellen nämä 70 ikkunaa paikalleen. Yksi päivä siinä kuluikin rattoisasti!

Koneen valkoiset alueet käsittelin Tamiyan Fine surface primerilla, jonka lakkasin lopuksi Tamiya kiiltävällä sprayllä. Siivet, korkeusvakaajat ja rungon alaosan maalasin Alcladin dull-aluminiumilla. Se ei mielestäni ollut kuitenkaan hyvä ratkaisu, vaan vasta lakattuani alueet Humbrolin kiiltävällä lakalla sain mielestäni oikean värisävyn. Siipien ja korkeusvakaajien reunat ruiskutin Alcladin polished aluminiumilla. Yksityiskohtiin käytin Humbrolin ja Vallejon värejä. Skrätsäsin koneeseen myös useita yksityiskohtia, mm. pitot-putket, lentomajakat, antennit, jne. Siipien ja korkeusvakaajien urat koostin lyijykynällä.

Tämä 50-vuotta vanha työjuhta oli aikanaan hyvin tuttu näky kaikilla sen aikaisilla lentokentillä. DC-9- koneet olivat tuolloin erittäin monen lentoyhtiön käytössä. Niiden väritys varmaankin vaikuttaa nykyisiin kuoseihin verrattuna hyvinkin vanhahtavalta, mutta meikäläistä nämä nuoruuden ajan koneet ja niiden persoonallinen ulkonäkö vain jotenkin kutkuttaa. Lisää on siis vielä tulossa. Sorry, koittakaa kestää :-)

Kommentit

Jälleen kerran Hienoa työtä.:)
Ikkuna siirtokuvien kanssa tuhtailu on kannattanut,kruunaa mallin hienosti.
Pistä ihmeessä jatkossakin kuvia mukava näitä on katsoa.
Tulee omatkin nuoruuden etelän reissut mieleen ja se sinisen savun määrä joka silloin vielä leijaili matkustamossa.:)
Hieno malli!
Vähän kritiikkiä; kakkoskuvan ikkuna toinen vasemmalta puolen, onko vain heijastuma? Kuvaustaustaa ehkä voisi parantaa yhtenäisemmäksi, mutta yhtäkaikki komea "Ysi"!

YT
Kalle
Tally-ho 26.3.2018 20:57 Vastaa lainauksella
Kalle Korkala kirjoitti:
Vähän kritiikkiä; kakkoskuvan ikkuna toinen vasemmalta puolen, onko vain heijastuma? Kuvaustaustaa ehkä voisi parantaa yhtenäisemmäksi
Terve Kalle, kiitos kehuista, tähdistä ja kommenteista. Ikkunaan on todellakin tullut heijastuma päivänvalossa otetussa kuvassa. Yritän jatkossa laittaa myös yhtenäisemmän taustan.

T. Tally-ho
AJ 29.3.2018 09:30 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Eihän tässä jälleen kerran tarvitse tehdä muuta kuin kompata kehuja yllä; kaikki on taas niin nätisti paketissa, että voi että; taustoitus, rakentaminen, maalaaminen, säistys ja viimeistely ja sokerina pohjalle vielä valokuva aidosta esikuvasta.

Tally, sä teet jo liiankin hyviä sivililekoja, ettei tässä uskalla koskaan itse kyhätä mitään siviililekoa, kun ne näyttäisivät melko aneemisilta verrattuna sinun tuotoksiisi. Joka tapauksessa jatka vaan huippulekojen mallausta, huolimatta minun narinoistani, sillä näitä on todella mukavaa katsella ja tavata historiikkiä. Tykkään vielä erityisesti tavastasi laittaa aito valokuva esikuvasta ja sen linkitys omaan historiaasi - kerrassaan erinomaista.

Yksinkertaisesti sanottuna - jälleen huippumallausta! Carry on! Terkuin, AJ
Tally-ho 31.3.2018 22:30 Vastaa lainauksella
Harry Lahti kirjoitti:
Pistä ihmeessä jatkossakin kuvia mukava näitä on katsoa.
Tulee omatkin nuoruuden etelän reissut mieleen ja se sinisen savun määrä joka silloin vielä leijaili matkustamossa.:)
Kiitos kehuista Harry, laitan varmasti lisää näitä ”vintage” koneita tulemaan. Sen savun määrän muistan minäkin hyvin. Koneiden takaosat olivat yleensä pyhitettyjä tupakkamiehille :-)

T. Tally-ho
Tally-ho 31.3.2018 22:37 Vastaa lainauksella
Moi AJ,

Kiitos taas kehuistasi. Yritän jatkossakin tehdä niin hyviä siviililekoja, kuin pystyn. Välillä tuotokset eivät ole mielestäni onnistuneet kovin hyvin, välillä taas homma on mennyt putkeen paremmin. Jokainen projekti on aina uusi seikkailu. ..mutta laita sinäkin ihmeessä omiakin siviililekojasi saitille. The more, the merrier, niinkuin englantilaisilla on tapana sanoa.

T. Tally-ho