Pienoismallit.net

Vickers Wellington Mk.X

Wimpy

Vickers Armstrong Wellington Mk.X , tunnettiin myös nimellä ”Wimpy”

Kuka muistaa sarjakuvan Kippari-Kalle? Ja miten sarjis liittyy malliin. No, Kippari-Kallen hampurilaisia syövä knallihattuinen kaveri Eetu on alkuperäisessä sarjassa nimeltään J Wellington Wimpy. Ja tästä tietysti johtui, että Wellingtonia alettiin kutsua Wimpyksi. Ja loput historiatiedot saatte tavailla Wikipediasta. Yllättävää hieman, vaikka tällä saitilla on puolenkymmentä Wellington mallia, niin yhdessäkään ei ole historiikkia.

fi.wikipedia.org/wiki/Vickers_Wellington

en.wikipedia.org/wiki/Vickers_Wellington

Malli kuvaa Brittien 424 (Canadian) Squadron Wellingtonia Pohjois-Afrikassa syyskuussa 1943. Maalaukset ja merkinnät on XtraDecalin arkilta X72-104, RAF Mediterranean Twins. Arkin mukaan koneen runkotunnuksesta ei ole täyttä varmuutta. Se on joko HE-687 tai HE-515. Värit on Humbrolin Dark Earth ja Middle Stone. Alapinnat on saman firman matta mustaa ja kyljet on vetäisty kiiltävällä mustalla. Siirtokuvien jälkeen vielä Humbrolin mattalakka. Töhritty AK Interactiven litkuilla.

Malli on Revellin paketoimaa Matchboxia. Rakennettu käytännössä suoraan laatikosta. En alkanut tekemään puuttuvia väliseiniä tai mitään muutakaan kuten mittaritaulua. Ohjaamon penkit jätin korjaamatta oikeamman näköisiksi, Käytännössä penkit olisi pitänyt rakentaa aivan uusiksi. Aika hyvin runko meni kasaan. Suuria rakoja ei ollut. Paitsi pohjan telineaukko jota en täyttänyt.

Kaikki raamitukset olivat varsin reilunkokoisia. Tästä sain idean, että kokeilenpa vapaalla kädellä maalata vain korkeimman kohdan raameista ja kapillaari saa hoitaa loput. No, eihän se ihan toivotulla tavalla onnistunut. Tekniikka vaatii vielä hieman hiomista.

Testasin uudelleen myös tekniikkaa, jossa valmiit alikokoonpanot maalataan ensin ja loppukokoonpano tulee viimeisenä. Myös siirtokuvat on liimattu ennen loppukokoonpanoa.

Rakentamisen jälkeen tutkin referenssejä tarkemmin. Pakoputkisto ja lasitukset rupesivat arveluttamaan, Mk.X versiossa ne taitavat hieman erota allin vastaavista.
Kun kaikki ei toiminut toivotulla tavalla, niin tähtisade jääköön väliin. Kommentoida saa jos tuntee tarvetta.

E-P

Kommentit

Matchbox sarjathan ovat pääosin varsin muototarkkoja ja muutenkin hyviä pääosin, paitsi monissa on ne kauhistuttavat syöksyhauta-urat, siis aivat liian isot paneeliurat. Lisäksi yksityikohtaosat ovat yleensä liian krouveja, kuten aikalaisissaan yleensä. Tässä tapauksessa esim. kk:t

Mielestäni, näistä puutteista huolimatta, Matchbox-sarjat yleensä ottaen ovat hyvin rakennettavia. Olivat aikakautensa mallisarjoista parhaimmasta päästä.

On todallakin hienoa, että näitä rakennetaan. Niistä voi ihan OOB tehdä varsin hienon mallin. Taidolla ja riittävällä satsauksella skrätsäykseen tai aftermarket osien käyttöön niistä voi saada aikaiseksi vaikka mitä.
Samaa mieltä Mikan kanssa.
Matchboxin myötä minäkin mallailuni aloitin 1978.

Aiheet ovat kiinnostavia. Kansikuvat olivat upeita ja mallit näyttivät itseltään.
Paneliurat todellakin hieman krouveja ja detaljeissa parantamisen varaa. Paitsi KK:t niin myös esim. istuimet, jotka ainakin pikkumittakaavassa olivat ilmeisesti aina ne vakiot ei niin realistiset penkit.
Toisaalta niistä saa hyviä aihioita ja pääseepä itse detaljoimaan jos se kiinnostaa.

Tämä Wellington on oikein hieno. Rakentamisen ongelmat eivät näy lopputuloksessa.
Kiitokset kommenteista. Kyllä noita vanhoja Matchboxejkin rakentelee, menevöt yleensä varsin kiltisti kasaan. Ja löytyyhän noita vielä muutama varastosta, sekä alkuperäisessä paketissa että Revellin nimissä.

Se on sitten Hasen Morane seuraavaksi.

E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Kyllä noita vanhoja Matchboxejkin rakentelee
Mullakin himottas tehdä muutama vanha, Wellingtonia on ollut ikävä ja Marauderia . BTW hieno malli, aavikko camo ja musta alapuoli luo hienon kontrastin värien välille.
Jukka Luosujärvi kirjoitti:
Mullakin himottas tehdä muutama vanha,.
No eikun tuumasta toimeen,,,

Juuri aavikkokaavion takia sen valitsinkin. Taisi DE/MS/N camo olla aika harvinainen Wellingtoneissa. Siirtokuva-arkin maalausohje on ainoa lähde missä moisen olen nähnyt. Muut ovat tarjonneet pääsääntöisesti perinteistä DE/DG/N väritystä.

E-P