Armstrong Whitworth Whitley Mk.V
N1380. No 102 Sqd, 4 Group. Driffield March 1940
Whitley Mk.V. Vähintäänkin mielenkiintoisen näköinen ilmestys. Airfixin uutta tuotantoa. Ei Tamiya, mutta muutamia heikkouksia lukuunottamatta mukava rakentaa.
Alkuun muutama sananen koneen historiasta.
Kone on 102 laivueen värityksessä maaliskuussa 1940 Driffieldin kentällä Englannissa. Konetta lensi Laivueen komentaja John Charles MacDonald.
Vahva uskomus on, että juurikin tämä kyseinen kone DY-R pudotti ensimmäiset pommit vihollisen maakohteeseen yöllä 19-20 maaliskuuta. Kohteena oli Hornuin vesilentokonetukikohta.
Koneen palvelushistoria jäi lyhyeksi. Kone ammuttiin alas toukokuun 20-21 välisenä yönä 1940. Kone oli pommittamassa Ribemontissa Oisen ylittävää siltaa. Koneen muistolaatta löytyy Ranskasta Brissy-Hamégicourt:n kaupungin kirkon muurista.
MacDonald ei ohjannut kyseistä konetta tuona toukokuun yönä ja hänen uransa jatkui 105 laivueen Mosquito lentäjänä. Tuuri loppui 2 heinäkuuta 1942. Ilmatorjunnan osumasta pakkolasku päätyi sotavankeuteen Saksassa. MacDonald karkasi vankileiriltä vuonna 1945 ja jatkoi uraansa RAF:ssä vuoteen 1964.
Itse koneeseen.
Yksityiskohtainen kohtuullisen mukava rakentaa. Muutama kipupiste tuli matkalla. Ensimmäinen oli moottorien istuvuus. Eivät oikein istuneet. Aika paljon kittiä ja hiomista. Runko koostui kahdesta osasta. Etuosasta, jossa ohjaamo ja takaosasta, johon kuuluivat siipisalot, jonne siivet kiinnitettiin. Näiden runko-osien yhteensaattaminen vaati jonkinverran hiontaa sekä kittaamista.
Käytin Eduardin ikkunamaskeja. Ne tulivat todella tarpeeseen. Koneessa paljon pieniä ikkunoita ja ohjaamossakin raameja piisasi. Koko rakentaminen olisi varmaan tyssännyt, mikäli olisi itse pitänyt maskit tehdä.
Perus maalaus pintaan. Tamiya:n Dark Earth ja Dark Green. Pohjan musta on oma sekoitus mustaa ja sinistä. Siirtokuvat Airfixiläisittäin tosi paksut ja Tamiyn mark fit strongia laitoinkin monta kerrosta. Lopputulokseen siirtokuvat istuvat kuitenkin hyvin.
Viimeiset isommat nyhväämiset tulivat etu- ja taka-ampumon sovittamisessa. Milli ei näy kuin tilillä sanonta ei oikein pätenyt tässä. Etuampumon päällä menevä lasiosa oli auttamatta pari milliä liian lyhyt. Tai ehkäpä osien yhteenliimaamisessa olisi pitänyt olla aikanaan tarkempi. Lopputuloksena jouduin kittaamaan jo valmista maalipintaa ja uudelleen maalaamaan. Lopputulos jäi vähän rosoiseksi. Taka-ampumon sovituksessa myös muutamia hankaluuksia, mutta puukolla ja pikaliimalla siitä selvisi.
Lopputuloksena oikein hieno Whitley. Hyvä Airfix.
Kaunis ja hyvin tehty pommari! Oliko pohja oikeasti tosiaan tuon värinen (kysyn kun en tiedä)?
Mukava historiikki ja kiva työkuvaus.
YT
Kalle
Varsin perussiististi tehty ja hienoa, että Airfix on viimeaikoina kohottanut profiiliaan näillä malleilla. Noista pienistä kuvista tihruttaen näyttäisi myös litkutukset menneet sopivasti.
Jos sinulla on vielä ongelmana kuvien tilarajoitus palvelussa, niin ehdottaisin, että vähennä kuvien määrää, jotta voisit laittaa vähän isomman kuvan tarjolle. Valmiista mallista olisi kiva saada kuva lähempää varsinkin keulasta.
Ainoa kritiikin poikanen itse malliin liittyen on, että nuo tikkaat näyttävät vähän lankuista tehdyiltä (tässä skaalassa) ;)
Kaiken kaikkiaan kuvista huolimatta näyttää hienosti tehdyltä mallilta. Kiva että noiden uusien Airfixien malleja alkaa tipahdella tällekkin saitille.
Kiitos palautteesta.
Pohjan pitäisi olla musta. Suora musta purkista vaan mielestäni niin hankala väri. Nyt väriä hieman taitettu. Pohjassa myös esivarjostukset mustalla, jotka tuovat siihen syvyyttä. Noissa kuvissa valo muuttaa väriä, esim. siivenkärjet näyttävät vaaleilta.
Jussi
Siistin näköinen malli harvemmin mallinnetusta koneesta. Korkeajännityksessä tuota nimitettiin lentäväksi ladonoveksi :)
Komea malli. Kuten Paavo jo sanoi, hiukan harvinaisemmasta tyypistä rakennussarjana ylipäänsä. Ja mielestäni Airfix tekee jälleen - vuosikymmenten jälkeen - hienoa työtä mallirintamalla julkaisemalla mainioita rakennussarjoja.
Moi Jussi, Heti alkuun komppaan kehuja yllä. Kuten herrat myös yllä toteavat Airfix on viime vuosina päässyt useilla rakennussarjoillaan kärkikastiin ja vähintäänkin keskikastiin kaikilla uusilla sarjoillaan. Hämmästyttäviä yksityiskohtia löytyy useista Airfixin pikku 1/72 herrasmiesskaalan lekoista; tässäkin mm. ohjaamo, kuva 9. - hienoa!
Jussi, erinomaista työtä, kaikki tuntuu olevan kohdillaa; taustoitus malliyksilöstä, rakentamien, maalaus, sopiva säistys ja hieno viimeistely. Ei mitään nillitystä, eikä narinoita, eikä itkupotkuraivareita, vaan ainoastaa paljon, paljon kehuja - loistotyötä! Tämäkin lekomalli voisi aivan hyvin olla viikon malli; kaikki elementit siihen on kasassa.
Whitley Mk.V. on itse koneena jotenkin rumankaunis kokonaisuus, joka vähintääkin herättää katsojassa ristiriitaisia tuntemuksia; tavallaan siitä pitää ja tavallaan sitä inhoaa; toisaalta se edustaa hyvin sitä "erikoista omintakeista" puolta brittilekosuunnittelussa (vastakohtaista brittilekosuunnittelua edustaa esim. kauniit ja sulavat Spitfire ja Mosquito). Allekirjoittanutta on aina jotenkin hämmentänyt fakta, että brittien Bomber Command käytti Whitley Mk.V. pommikoneita niinkin myöhään kuin vuoden 1942 alkuun saakka; miehistölle se ei liene ollut herkkua…
Joka tapauksessa upeaa lekomallausta; ainekset viikon malliin on selkeästi myös tässä mallissa. Parhain terveisin, AJ
Kiitos palautteesta.
Briteillä oli mielenkiintoisia pommareita käytössään. Airfixiltä tulee syksyllä Wellincton. Se ei ole niinkään mielenkiintoinen. Itseäni kiinnostaisi lähinnä Stirling ja Halifax. Pienemmistä pommareista Baltimore.
No odottelen, josko Stirlingistä tulisi uudempi versio. Italerilta olisi ainakin saatavilla.
Jussi
Siististi rakennettu Whitley. Kaikin puolin onnistunut lopputulos. Oliko se juuri tämä konetyyppi jota on kutsuttu myös lentäväksi ladonoveksi.
Mielenkiintoinen sattuma. Britithän käyttivät useampaa mustan sekoitusta yöpommareiden maalaamiseen. Yksi kokeilu oli juurikin tumman sinisellä jatkettu musta. Oliko pohjan väri tietoon perustuva sekoitus vai valistunut arvaus?
E-P
Moi.
Ei ollut kumpaakaan. Sain vinkkiä, että kannattaa jatkaa harmaalla tai sinisellä. Randomilla vaan kokeilin sinistä. En tiennyt, että olivat moista käyttäneet.
Jussi
Hieno Whitley, tosin ehkä koneen kauneudesta voidaan olla montaakin eri mieltä :) Camo näyttää kivalle, ja isot mustat pinnat on tosiaan ongelmallisia. Ei minusta tässä sen kanssa mitenkään metsään ole menty, hyvä idea kokeilla rikkoa sitä jollakin sävyllä. Kiva nähdä vanhoja brittipommittajia sivustolla, ja vielä näin hyvin toteutettuna.