Pienoismallit.net

Scania LBS 86 1981 paloauto

Helsingin palolaitos hankki vuosina 1976, 1979 ja 1981 kolme Scania-merkkistä säiliöautoa. Autoihin mahtui 10 200 litraa vettä. Säiliö on kangasalalaisen Säiliörakenteen valmistama. 1981 mallinen palveli pitkään Haagan paloasemalla, kunnes vuonna 1998 luovutettiin Laajasalon VPK:lle. Vuonna 2011 auto museoitiin.
Pienoismallissa on käyetty pohjana IXO:n Scania 140 mallia. Scania 86 oli kaikkiaan harvinainen Scanian malli Suomessa ja 140 mallista se voitiin kyllä muokata.
Homma olikin suhteellisen iso. Hytti piti lyhentää ja tehdä takaseinä uudestaan. Kattoon tehtiin oikeanlaiset pokkaukset. Maskia piti muuttaa. Säiliö piti tehdä kokonaan skrätsinä, ynnä kaikki muut pikku yksityiskohdat. Kaikkein haastavimmat olivat toteuttaa säiliön molemminpuolin olevat tikkaat rautalangasta. Myös puskurilla oleva pumppu tuotti pitkään päänvaivaa. Haastavaa oli myös sekoitella ns. päiväloistepunainen väri, joka otettiin käyttöön Helsingissä tietääkseni aiemmin kuin muualla Suomessa.

Kommentit

Sanattomaksi vetää!
Kuin myös…
Äärettömän upea! Etenkin kun on kooltaan varsin pieni ja lopputuloksen takaamiseksi on täytynyt skrätsäillä ihan jonkinverran.
Henkka H 7.3.2018 01:01 Vastaa lainauksella
1/43, oho! Olen tehnyt tuon kokoluokan malleja itsekkin ja tätyy todeta että tuossa mittakaavassa skrätsääminen on aika vaativaa. jopa niin vaativaa että pienet virheet tms. tulevat näissä kuvissa helposti esille. Eikä näissä kuvissa näy sellaista. On tosi hienoa työtä.
Ei voi kuin ihailla. Ei uskoisi 1/43 kokoiseksi.
Talvista taustaa vasten pii-paa-auto näyttää aivan oikealta. Hämmästys oli suuri huomatessani sivupalkista mallin tiedot: 1/43. Tikkaiden kanssa vietetty vääntelyaika ei mennyt hukkaan: ne ovat erinomaiset, kuten koko malli. Kaiken kruunaa Stadin vaakuna. Ja taitoa on ollut myös kuvakulman haussa metsätaustaan.
Parista kohdasta silmä löysi poikkeavaa: valkoinen rantu tankin kyljessä ei ole aivan suora (liekö teipin alle karannut hieman maalia) ja ajovalojen keskiö on erilainen kuin "pitäisi". Noi on niin pieniä epäkohtia ja skaala haastava joten femma tulee.
J Pokki 8.3.2018 08:17 Vastaa lainauksella
Äärimmäisen tyylikäs toteutus itsellenikin tutusta yksilöstä, koska kyseisestä kamppeesta on tullut rustattua sekä lehti- että kirja-artikkeli. Yksityiskohdat ovat kohdallaan! Päiväloistevärin sekoittaminenkin on onnistunut, en tiedä minkälaiset ovat tämän hetken markkinat, mutta sellaista sai joitakin vuosia sitten myös valmiina sekoituksena. Purkki ei ole enää tallella, joten valmistajaa en nyt tähän hätään voi tarkistaa.
Päiväloisteväri tuli muuten aivan ensimmäisenä käyttöön Espoon Unimogiin vuonna 1972 ja sitten pallonokkamersuihin.
Kiitoksia kaikille kommenteista ja arvostuksesta sekä myös parannusehdotuksista. 1/43 mittakaavan auto on melko pieni rakennella, mutta ainakin tämän ikäluokan kuorma-auto jää vielä haastavuudessa jälkeen monille 1/72 mittakaavan lentokoneille:)
Mielenkiintoista, että päiväloisteväriä saisi valmiina myöskin.
J Pokki 8.3.2018 16:34 Vastaa lainauksella
Jep, nyt kun olen saanut aivot käyntiin, niin sehän oli Testorsilta se dayglo, ostin joitakin vuosia sitten pari purnukkaa US Coast Guardin hekomallia varten. Samoin AutoAirilta löytyy valmis sekoitus, jos akryylit ovat enemmän sydäntä lähellä. Molemmat omistaneena olisin itse Testorsin kannalla.
Myös Vallejolta löytyy 71.082, mulla ostettuna Vampirea varten, testaamati. Purkissa omaan silmään oranssimpi kuin tuo brankkarin punainen, ja tosiaan, tarkemman varmaan saa, jos auton vieressä pääsee/osaa itse sekoittaa.
Hienoa, että näistäkin jaksetaan malleja tehdä. Palolaitosten kalustossa kun on ollut todella eksoottisiakin ajoneuvoyksilöitä.
Rasi on yksi eksoottinen palolaitoksen käyttämä ajoneuvo. Rasi taitaa olla vieläkin käytössä.
AJ 21.3.2018 09:04 Vastaa lainauksella
Moi JJ, Kaikki oleellinen lienee sanottu jo edellä; komppaan kehuja ja totean vain lyhyesti, että upea paloautomalli. Bränkkarit lienevät muuten virka-ammattilistalla ykkösiä, eikä ihme, sillä kukapa ei bränkkareista pitäisi - he pelastavat ihmishenkiä työkseen. Joka tapauksessa hienoa mallausta! Parhain terveisin, AJ
Ari Mäkinen kirjoitti:
Rasi on yksi eksoottinen palolaitoksen käyttämä ajoneuvo.
Kuopion Palolaitoksella oli käytössä Masin eli SA-150:n alustalle rakennettu raivausauto. Mihin lie sekin päätynyt. Toivottavasti jonkun harrastajan käsiin.