Pienoismallit.net

Trabant 601S

Muurinmurtaja

Itä-Saksalainen taidonnäyte täyttämään teollistuneen ja nykyaikaistuvan yhteiskunnan liikkumisen tarve mahdollisimman halvalla vuodesta 1958 eteenpäin. Auto oli suunnittelultaan varsin nykyaikainen, etuveto aikana jolloin muut eurooppalaiset nikkaroivat takamoottoristen pikkuautojen parissa. Ja koska auto piti tuottaa halvalla, korimateriaaliksi valittiin duroplast, kova muovi jota valmistettiin resiinistä ja Neuvostoliiton toimittamasta kierrätyspuuvillasta. Kori itse oli itsekantava, muoviset muoto-osat kiinnitettiin liimaamalla (sikaa?) ja pikakiinnikkeillä metalliseen korikehikkoon. Moottorina oli kaksitahtinen kaksisylinterinen kone, alkujaan 500 kuutioinen (malli P50), mutta 61-62 kone kasvatettiin 600 kuutioon, ensin Trabant 600 -malliin, ja sitten -63 tähän nyt esillä olevaan 601 -malliin. Lisäksi Trabia valmistettiin Saksan yhdistymisen jälkeen 90-91 litraisella Volkswagenin koneella.
Trabanttia tuotiin myös Suomeen 60-luvulla, jolloin se oli Kuitusen kateusverosta huolimatta halvin myynnissä ollut auto maksaen vuonna 65 4300 markka (vertailun vuoksi seminologit maksoivat Kuplistaan 6000).
Itä-Saksalaiset hylkäsivät auton yhdistymisen jälkeen, vaihtoivat ilmeisesti Bemareihin, jotka taas aikanaan päätyivät koettelemaan Suomen autoverotusta Euroopan edelleen yhdistyessä. Nykyään autoharrastajat Euroopassa ovat sen taas löytäneet ja kunnostavat nostalgia-autoiksi.
Oma kokemus on yksi ainoa kerta farmarimallin kyydissä, joskus 60-70 luvn taitteessa, kun jollain koulukaverilla tällainen oli.

Revellin malli on ansiokas ja yksityiskohtainen (noilta lienee öytynyt toinenkin auto mitattavaksi). Osien sopivuus on hyvä, ja valu kohtuullisen siistiä paria poikkeusta lukuunottamatta."Huonoja" osia oli ainakin pyyhkijät, joissa oli enemmän pursetta kuin itse osaa, noi kylkilistat sinällään istuvat hyvin, mutta niissä ei ole kunnollista profiilia tuon mustan kumisen yläosan siistiin maalamiseen. Ja Revell on mallintanut autoon sekä konehuoneen, että tavarasäiliön vararenkaineen. Ja lisävarusteeksi jopa vetokoukun. On siinä Wolfgangilla ollut kestämistä noilla tehoilla, perhe kyydissä, ja asuntovaunu takana ;-)

Mallia suunnittelin tässä värityksessä jo tuon vuodenvaihteen ryhmikseen tehdyn Minin aikana, toi Lamborghinin Verde Artemiksen pohjasävy oli niin herkullisesti tähän sopiva. Tämä tuli aloitettua "maalinkuivumismallina", mutta rakentelu vei yllättäen mukanaan niin, että tämä valmistui parissa viikossa. Malli on siis maalattu Zeron väreillä ja lakattu Zeron 2K-lakalla. Muut maalit taas mitä hyllystä sattui löytymään, pääosin Vallejoa, Alcladia ja AK:n metalleja. Malli muuten OOB mutta listat on BMF:ää, lattiamatot on flokattu eBaystä hankitulla flokilla (alkujaan tarkoitus käyttää kynsien kaunisteluun) ja radioantenni vedetty valurangasta. Tulpanjohdot oli pakko lisätä, koska toi puolapari jökötti kuin orpo piru tuossa lokasuojan päällä. Takaikkunalle tulostin muurin murtumista julistavan iltapäivälehden.

Kommentit

Siististi kasattu pienoismalli. Hieno maalipinta ja onnistuneet listarajaukset. Historiikki alussa hyvä ja yleissivistävä lisä.
Henkka H 5.3.2018 20:15 Vastaa lainauksella
Mulla oli eräs tuttu joka aikoinaan tällaisella suistui talvikelillä tieltä ja liukui sitten katon varassa lumisella pellolla jonkin matkaa. Auto käännettiin ympäri, työnnettiin tielle ja jatkettiin matkaa.
Muistelen jostain lukeneeni että tuo Duroplast oli aika myrkyllistä valmistaa, mutta ei se ainakaan ruostunut. Olen aikoinaan käynyt Itä-Berliinissä ja näitä siellä rullasi eri pastellinvärein maalattuna ja savuttivat niin ryökäleesti. Onhan näillä ajettu ralliakin aikoinaan.
Malli on todella hyvin tehty, värisävykin on kohdallaan ja tuo lehti takaikkunalla on mielestäni se piste i:n päällä. Pienoismallissa voi olla luonnetta ilman kromiakin. Tästä mie tykkään.
Henry Hammar kirjoitti:
Muistelen jostain lukeneeni että tuo Duroplast oli aika myrkyllistä valmistaa, mutta ei se ainakaan ruostunut.
Joo, on tuosta varmaan vähintään samat käryt lähteny kuin lasikuidustakin! Suurempi ongelma taisi olla näiden raatojen hävittäminen, duroplast kun oli luonteeltaan "ikuista". Taisivat kehittää jonkun biologisen hävityskeinon, josta sitten sikisi urbaanilegenda, että syöttivät nämä sioille ;-)
Eipä voisi paljoakaan premmin mallia tehdä,on täydellisyys vaille etu lamppujen heijastinpintaa,pelkkä hopea maali ei mulle tässä sytytä.Hieno on.
Osmo Järvelä kirjoitti:
etu lamppujen heijastinpintaa,pelkkä hopea maali ei mulle tässä sytytä
Joo, huomasin tämän itsekin, kun oli jo liian myöhäistä (lasit liimattuna). Noi olisi pitänyt vetää joko sillä kromikynällä (Molotow), taikka foilata. Sumarit on vedetty sillä kynällä, ja on paljon paremman näköiset. Ikävä oppia kaikki…
Juu eipä tästä vois Trabantia enää paljon paremmin tehdä, minustakin nuo ajovalot olis sitä kromikynää nyt kaivannut.. Muuten oikein hyvä väristä lähtien.. :)
On kyllä oikein hyvin viimeistelty Trabi. Kulmien kiiltelty ja heijastukset paljastavat hyvin onnistuneen maalauksen. Mukava poikkeus muskeliautojen seassa.
Mainiosti onnistunut Trabant. Rakennus- tai maalausjäljestä ei ole kuin positiivista sanottavaa.