Pienoismallit.net

Metsälampi erämaassa.

Pelkkää luontoa ilman ihmistä.

Tämä oli melko työläs projekti, enkä ihan kaikilta osin ole tyytyväinen, mutta sain kuitenkin valmiiksi.
Dioraaman arvioinnissa on syytä huomioida, että hirvessä oma panos on vain maalaamista, mutta avataan yksityiskohtia hieman kokonaisuudessaan.

Hirvi on prismasta ostettu leluhirvi joka on kuitenkin maalattu noin 80%:sti uudelleen. Selkää on tummennettu, valoja ja varjoja on korostettu. Sarvet on maalattu suurelta osin uudelleen ja silmien ympäristö on maalattu kokonaan uusiksi. Jalat on maalattu ruiskulla vaaleammiksi, originaalissa jalat olivat lähes mustat. Myös niihin on korostettu valoja ja varjoja. Lopuksi suuhun on lisätty hieman murkinaa.

Palokärki on hieman jäykkä, mutta se on myös erittäin pieni. Se on veistetty alusta loppuun grillitikusta.

Rannalle laskeutuu viklo. Maalaus jäljittelee karkeasti mustavikloa, mutta on vain sinne päin.
Sen perustana on Rich modelsin eläinpakkauksessa ollut kyyhkynen. Vaihdoin nokan, pidensin siipiä huomattavasti ja muokkasin niiden muodon kahlaajamaiseksi. Nokka on ehkä hieman liian pitkä viklolle, mutta ero on millin kymmenesosia. Koko lintu mahtuu helposti 20 centtisen sisään.

Vedessä ui rantakäärme, joka on muovitangosta sulattamalla, muotoilemalla ja hiomalla rakennettu. Kuvissa se ei näy hyvin. Kuvasivuillani on yksi kohtuullinen kuva siitä.

Maasto on tehty erilaisista maastomateriaaleista ja sekä kelopuu, että rantavedessä makaava runko ovat metsästä löydettyjä oksia.

Vedessä on noin kuusi kerrosta. Sen kanssa oli aika paljon töitä ja en ole lopputulokseen ihan tyytyväinen. Kuvissa joissa aito taivas heijastuu siitä, on lopputulos ihan ok.

Aihe on minulle tärkeä ja toivottavasti muutkin pitävät siitä.

timor68.kuvat.fi/kuvat/Pienoismalleja/Mets%C3%A4lampi+er%C3%A4maassa/

Tuolla enemmän kuvia.

Kommentit

Maasto on mielestäni jopa erinomainen! Vesikin näyttää - ainakin kännykän ruudulta - varsin onnistuneelta. Pystyssä oleva kelopuu ja palokärki ovat myös hyviä.
Valmiin leluhirven käyttöä saattaa joku kritisoida, mutta minusta käy tähän dioraama/vinjettiin varsin hyvin! Etenkin kun hirveä on ”modifioitu” maalaamalla…
Varsin hyvä tunnelma ja mielestäni tällaiset hieman erilaiset lähestymistavat ovat virkistäviä!!
Pidän!!
Matti M 22.2.2018 15:04 Vastaa lainauksella
Hyvä idea ja erinomainen toteutus, itselleni tulee suo heti mieleen tuosta maastosta.
Kiitoksia…
Suomaisemaa alunperin tavoittelinkin.

Itse myös mietin leluhirveä pitkään, mutta en tiedä yhtään hirven rakennussarjaa ja poroillakin on poikkeuksetta kantamuksia päällä.
Joka tapauksessa hirvi vaati uudelleen maalausta, joten siinäkin näkyy oma kädenjälki.

Kuvissa ei kunnolla erotu, edes niissä tarkemmissa jotka ovat sivuillani, että rantamudassa on mm. peuran ja ketun jälkiä. Molemmat ovat niin tuttuja kuvausreissuilta, että ei niitä voinut jättää pois. :)
Henkka H 23.2.2018 15:26 Vastaa lainauksella
Varmasti vaikea toteuttaa, mutta mielestäni tunnelma on usein tärkeämpi kuin jokin yksityiskohta ja siinä olet onnistunut hyvin.
On kyllä todella mielenkiintoinen pienoismalli. Paljon oot saanut kuvaan metsän elämää. Tuo rummuttava palokärki on kyllä tosi hyvä!!
Kiitos molemmille.

Tunnelmaa juuri hain, on mukava kuulla että se on välittynyt.
Palokärkeä mietin pitkään, kun en pahemmin ole veistellyt, mutta tuntui että puu kaipaa sitä.

Elukoita olisi voinut ehkä olla lisääkin, mutta pelkäsin että mopo karkaa käsistä ja vinjetistä tulee koulujen vanhanaikainen opetustaulu, jossa kaikki mahdollinen ja mahdoton oli samassa.
JJ Hilska 25.2.2018 23:42 Vastaa lainauksella
Erittäin onnistunut luontoaihe ja ennen kaikkea veden ja suomaaston toteutus, joka näyttää aidolta. Hirvikin on aika aidon näköinen, tosin harvoin itse olen sellaisia nähnyt.
Toki olisi voinut lisäillä dioon vielä joitain vaikka Il-2-koneen hylyn osia rekvisiitaksi;P XD :)
(sori, oli pakko sanoa).
Lapissa asuvaa ja hieman erämaaluontoakin nähnyttä tämä pikkuinen vinjettidioraama miellyttää.. Hirvestä senverran että oli se lelu taikka ei niin aidonnäköinen on, minusta se on pääasia ja hyvä oivallus pikemminkin, onhan se maalattu kuitenkin joten ei laske pojoja yhtään.. Palokärki viimeistelee mallin hyvin :)
Erinomainen idea ja toteutus! Mitä tulee hirveen, monessa figuurissa ei ole rakennettavaa yhtään. "Valmiin" ja uudelleen maalatun hirven käyttö sopii kokonaisuuteen vallan mainiosti. Ovat muuten varsin hienoja nuo lelueläimet usein.
Kiitoksia jälleen kaikille.
Sorruin se hirven ostamaan juuri sen takia mitä Timo-Matti sanoi: Niiden laatu on todella hyvä. Toki hintaakin riitti sen mukaan. En tiedä oliko maalaus tarkoitettu esittämään jotain pohjois-amerikkalaista otusta, koska väritys oli meikäläiseen pielessä, mutta ei mitään mitä ruisku ei olisi korjanut. Selän tummensin pensselityöllä ja pensselillä myös otin vartaloon valoja ja varjoja. Suurin heitto väreissä oli liian vaalea selkäpuoli ja todella tummat jalat ja vatsa. Vatsan annoin olla, mutta jalat oli pakko maalata ja selkää tummentaa.
Maaleina käytin akryyleja joihin olen viime kuukausina tykästynyt.

JJ: Arvaa vain oliko houkutus laittaa jotain mukaan, koneen osia tai ruuhi… ruuhi oli oikeasti lähellä päätyä tuohon.

Itse suomaasto valmistui aika helposti, mutta vesi teetti työtä, ja lopulta rantakäärmeen hienosti kiemurteleva vartalo jäi aika peittöön kerrosten alle.