Pienoismallit.net

Paksu-Bertta Krupp 420mm

Saksan Keisarikunta, haupitsi, 1916 Verdun

Saksan Keisarikunnan Paksu-Bertta 42cm muurinmurtaja haupitsi. Maalattu Vallejo akryyli-metalliväreillä.
Linkki

Kommentit

Siistiksi malliksi varmaan aikomuskin oli tehdä? Ja siisti onkin.
Hyvin tulee yksityiskohdat esille ja joten olet onnistunut maalaamaan mallin niin, että siitä oikein huokuu paino ja massiivisuus. Varjostusta olet varmasti tehnyt? Ainakin sen olen näkevinäni.
Tällaisena ei kaipaa minkäänlaista alustaa eikä kuraamista. Tämä on hyvä tapa tuoda esille mallin onnistunut kasaaminen. Mitään ei peitetä kuralla. Maalipinta on tosi näyttävä.
Jos jotain kaipaisin lisää, niin kettingit ympärille niin kuin olisi jossain museossa.

Annoin näköjään liikaa pojoja, mutta ensin kirjoitin ja sitten klikkasin tähdet.
Olisi kiva nähdä muidenkin kommentteja kun ovat kuitenkin tähtiä jakaneet.
Kyllähän näissä oikeasti on jonkinlainen maali ollut pinnassa,mutta omiin silmiini tämäkin tyyli iskee. Metallimaali on vielä varsin armoton rakennusvirheille/huonosti siistityille saumoille ja niitä tässä ei näy. Mukavasti olet myös saanut elävyyttä metallipintaan. Näyttävä malli.
Kiitos kommenteista ja palautteesta. Tavoittelin massiivisen raskaan näköistä muurinmurtajahaupitsia, jossa panssaripinnan niitit ja muodot korostuvat. En ole, ainakaan toistaiseksi, niinkään kiinnostunut säistämisestä ja pidän enemmän siististä lopputulemasta. Ajatus on, että tykki olisi ikään kuin juuri rullattu, panssarit öljyssä, Kruppin kokoonpanolinjalta ulos.

Aloitin mallin kokoamisen liottamalla kaikki osat kiinnityskehikoissaan kädenlämpöisessä Fairyssa, ja sitten kiinnityskehikot käsisuihkun kautta kuivumaan. Kokosin mallin suurimmat, yksittäiset kappaleet erikseen. Kokoamista hankaloitti mallin osittaiset rakennevirheet, joita esim. runkokappaleiden osalta oli selvästi havaittavissa. Rungon etuosat eivät mitenkään halunneet istua paikalleen. Samoin kävelyalustojen tukiraudat oli valettu selvästi väärän muotoisiksi. Veistelin ja hioin osat sopiviksi. Ammusnosturin kiinnityspiste runkoon oli hyvin pieni, parin millin pyöreä liitospinta. Hetki meni käsin tukemalla ammusnosturia pystysuoraan ja liiman kuivumista odotellessa.

Otin taiteilijanvapauksia siten, että käänsin alimmat kävelytasot osoittamaan alustapanssarin taakse. Kokoamisohjeessa kävelytasot ovat alustapanssarin etukulmassa tyhjänpäällä. Kun kokeilin niitä taaksepäin niin ne osuivat suoraan tikapuiden alle, ja siihen ne kiinnitin. Lisäsin myös ylimääräisen kettingin tykin pääkävelykannen päätyyn. Tästä kiitos alakoululaiselle tyttärelleni, jonka yhden ylimääräisen kaulaketjukilluttimen konfiskoin kävelykannen kettingiksi.

Jottei edellä mainitusta kuitenkaan välittyisi mallisarjan tuottajan lyttäystunnelma, niin totean, että pidän Takom-yhtiön tuotteista. Heidän WW1-tuotegenre on mielestäni virkistävän uusi ja mielenkiintoinen. Käsittääkseni tämä Paksu-Bertta oli yhtiön ensimmäisiä lanseerauksia, joten lastentauteja oli havaittavissa, ja tämä on tietysti ihan normaalia. Ehkäpä Takom tuottaa Paksu-Bertasta joskus ’new tooling’ -version?

Kokosin ensin mallin pääosat kuten tykin rungon, kävelykannet, tykin, tykin suorapanssarin, panssarirenkaat ja panssarialustan Tamiya Extra Thin-liimalla erillisiksi komponenteiksi. Pidän erityisesti tästä liimasta. Se on pitävää ja hyvin juoksevaa, ja kapillaari-ilmiön johdosta se asettuu hyvin hankaliin saumoihin.

Halusin saada kokemusta, miten Vallejon metallimaalit (acrylic metal color) toimivat panssaripinnalla. Maalaan Badgerin 360 ruiskulla pöytämallin maalauspöntössä, joka vetää maalikäryt aktiivihiilisuodattimen läpi. Maalasin ensin kaikki erilliset komponentit mustalla Vallejo pohjamaalilla (74.602). Maalaan useita, seitinohuita kerroksia. Laimensin maalit Lifecolorin tinnerillä. Sinoli on mielestäni, ehkä paras, laimenin mutta siinä on melko voimakas haju.

Pohjamaalin jälkeen maalaisin kaikki osat hyvin kevyesti Vallejo Gunmetal greyllä (77.720). Maalasin enemmän sumua isoille pinnoille, siten että kulmat ja nurkat saivat vain hyvin vähän metallin kiiltoa. Korostusmaalauksen tein isojen paneelien keskikohdille ja jalankulkusilloille lähinnä Vallejon Burnt iron (77.721) sävyllä. Suurimpien paneelien keskelle kokeilin myös hieman Vallejo Exhaust manifold (77.723) sävyä tuomaan syvyysvaikutelmaa. Exhaust manifold on aika kirkas sävy, joten maalasin vain vähän sitä. Ammuksen takaosa on Gunmetal grey ja etuosa Exhaust manifold sävyllä. Kävelysiltakettingeille annoin saman käsittelyn.

Kokosin mallin komponentit siten, että hioin ja raaputin veitsen kärjellä liimattavat kohdat pinnasta maalista puhtaaksi. Maalipinta rypistyy kasaan, jos se joutuu kosketuksiin Tamiya extra thin-liiman kanssa. Osakokonaisuuksien yhdistäminen sujui melko mutkattomasti.

Tykki sai kuivua pari päivää ja maalasin sitten koko lopputuleman Vallejo Metal varnish (26.675) lakalla. Lakkasin useita, ohuita kerroksia joka todellakin herätti maalin sävyt ja syvyysvaikutelman henkiin. Malliin ei sisältänyt siirtokuvia.

Valokuvat lopputuloksesta otin kännykkäkameralla. Jatkossa aion panostaa parempaan kameraan, kuvakulmiin ja kuvaustaustaan. Minulla on pitkän aikavälin projektina, hiljaisella liekillä, Saksalainen rautatietykki Dora 1:72 (HobbyBoss 82911). Ajattelin rakentaa ja maalata sen samoin tavoin, Paksu-Bertasta saatuja oppeja hyödyntäen. Paksu-Bertta menee lahjana isoisälle, joka on kiinnostunut tykistöstä ja sotahistoriasta.