Pienoismallit.net

Brewster Model 239

BW-393

Tällä Brewster BW-393:lla saavutettiin yhteensä 37,5 ilmavoittoa 7.10.1941 - 10.11.1943 välisenä aikana kuuden eri lentäjän toimesta. Nimekkäin niistä oli Hans Wind joka tällä kyseisellä koneella saavutti yhteensä 26,5 voittoa. Lentueen päällikkö maj. Eino Luukkanen sai tällä koneella 7 pudotusta ja tämä kone olikin hänen nimikkonsa marraskuuhun 1942 jolloin siirtyi varsinaisesti Windin käyttöön. Myös Wind toimi lentueen päällikkönä LeLv 24:ssa.

Kone kuvattu huhtikuun 1943 puolivälissä Suulajärvellä kulahtaneessa talvimaalauksessaan jolloin kone kuului 1/LeLv 24:n kalustoon. Koneessa oli tällöin Windin 18 voittoviirua, myöhemminhän niitä tuli roppakaupalla lisää.

Kone tuhoutui 2.7.1944 kahden muun Brewsterin tavoin Immolan lentokentälle tehdyn ilmapommituksen seurauksena. BW-393:lle kertyi lentotunteja yhteensä 594.10 tuntia.

Itse malli oli tyypillistä Special Hobby laatua, ei laadullisesti aivan huippua, mutta ei ihan huonoinkaan, onhan näitä jo useampi tehty ja laatuun totuttu. Eniten ehkä häiritsi se että monilta osiltaan sarja ei vastannut esikuvaansa "Suomalaista taivaan helmeä" ja aika monta kohtaa olisi pitänyt muuttaa saadakseen täysin esikuvansa mukaisen mallin. En lähtenyt kuitenkaan sille tielle että olisin muuttanut kaikki luukut, paneeliurat ja niitit oikeille paikoilleen, vaan tyydyin lähinnä lisäämään joitain detaljeita. Esim. renkaathan ovat profiililtaan vääränlaiset, mutta minun puolestani saivat olla kun en noita uudelleenvaluhommia oikein taida.

Itse osat kävivät suhteellisen hyvin paikoilleen, eniten ehkä työtä teetti saada runkopuolikkaat sopimaan yhteen etupäästä kun tavaraa sinne kuitenkin kertyi jonkin verran. Viilaa apuna käyttäen homma kuitenkin lopulta onnistui. Koneen muotoihin en muita osin puuttunut kuin peräkartiota hieman muotoilin kitillä uudelleen.

Lisättyjä osia olivat muistaakseni moottoriin tulpan johdot 0,2mm:n kuparilangasta, moottorin ilmanottoaukkoon metallinen suojaverkko, jarruputket ja letkut. Laskeutumisvalon pohjan tein foliosta ja tietenkin antennilangat eristeineen ja jousineen. Sivuvakaajaan lyhyt antennitappi ja kaapelin alasvedon alapäähänkin pikku nipukka. Niin ja istuimen selkäpanssarin tein 0,5mm:n muovilevystä ja istuinvyöt ovat Eduardin Luftwaffe bomber setistä. Sarja ei selkäpanssaria noteerannut lainkaan ja istuinvyötkit olivat ilmeisesti jenkkimallia sisältäen ainoastaan leveän lantiovyön. Tähtäimen ( Väisälän peilitähtäimen kaltaisen ) tein myöskin erikseen, siihenkään sarja ei tarjonnut mitään.

Siirtokuvat olivat sarjan mukana tulleet ja olivat hyvälaatuisia.

Maalaus, lakkaus ja säistäminen tuttuun tapaan LifeColorin, Vallejon ja Tamiyan tuotteilla. Maalikerroksia tuli useita, kirkas primer, alumiini kauttaaltaan, laivastonkeltainen ( siipien yläpinnoilla ), vihreä/musta, välihiontaa, kirkaslakkaus ja siirtokuvat, mustan päälle vielä valkoinen jota myös kevyesti hiottu, lopuksi mattalakkaus.

Kommentit

Matti M 24.2.2018 18:26 Vastaa lainauksella
Hieno Brewster, sopivan kulahtanut maalipinta,harvemmin näkee tuossa talvikaaviossa. Ostin Kuivalaiselta ko.firman 1/48 version josta ajattelin tehdä saman koneen.
VP 24.2.2018 19:17 Vastaa lainauksella
Matti M itse rakentelin tuota 1/48 versiota. Ja siihen se sitten jäikin en tykännyt
Matti M 24.2.2018 20:17 Vastaa lainauksella
Pahoin pelkään että se saattaa jäädä minultakin kesken jos on kovin työläs, suoraan laatikosta ajattelin tehdä.
Kiitos kommenteista Matti ja Verneri. Tuosta 1/48 skaalasta ei ole kokemusta kuin Classic Airframesin versiosta ja se ainakin oli ihan ok rakenneltava.
Miksi laivastonkeltainen?
Matti M 25.2.2018 14:23 Vastaa lainauksella
Tuo Special Hobbyn Brewster taitaa olla juuri se sama jota myytiin Classic Airframesin nimellä, muovit kun tulivat/tulevat samasta tuutista (MPM).
Sakari Pyörre kirjoitti:
Miksi laivastonkeltainen?
Joissain koneissa ( mm. Pekurin Brewster ) varsinaisen suojamaalauksen alla olla keltainen maali siipien yläpinnan kärjissä ja tyvessä. Otin taiteilijan vapauden että myös tässä BW-393:ssa oli niin :-).
Matti M kirjoitti:
Tuo Special Hobbyn Brewster taitaa olla juuri se sama jota myytiin Classic Airframesin nimellä, muovit kun tulivat/tulevat samasta tuutista (MPM).
Saattaapa hyvinkin olla niin. Tsekkiläistä tuotantoa joka tapauksessa mutta paketointi tehtiin Jenkeissä. Muutaman Classic Airframesin tehneenä niin pääosin nykyään niitä saakin ( ebayssa ) melkein yksinomaan vain tuolta rapakon takaa.
Hyvän näköinen Ruusterin talvimalli. Sopivasti vanhennettu. Sanoisin, että ihan onnistunut lopputulos.

Mitä sinistä käytit? Näyttää ihan hyvältä. Ittellä on haaveissa joskus rakentaa Luukkasen valkoinen seiska, kylläkin pikkuskaalassa.

E-P
Kiitos E-P kommenteista. Sininen on Life Colorin sävy LC09. Minulla on nyt menossa juuri tuo pikkuskaalan Ruusteri, saapa nähdä tuleeko siitä sitten tuo "kaljapulloetikettikone" vai jokin muu? Näin ensituntumalta tuo pikkuskaalan kone tuntuu menevän paljon helpommin kasaan kuin tämä iso.